Сериозно увеличение в броя на наложените ефективни наказания отчете за изминалата година Специализираният наказателен съд. От доклада на спецсъда за 2017 г. е видно, че осъдени на затвор са били 138 души, като за сравнение, в предходните две години ефективните присъди са били под 80.

С условни наказания са приключили през 2017 г. делата на 167 подсъдими, а един е бил осъден на пробация. От ефективните присъди най-честото наказание е до 3 години затвор, наложено на 96 души, 40 са осъдени на от 3 до 10 години затвор, а двама са получили присъди от над 10 години затвор. Съдиите са чели и оправдателни присъди на 67 подсъдими.

През изминалата година спецсъдът е решил общо 130 дела, като 87 от тях са приключили със споразумения.

Шефът на съда Георги Ушев за пореден път изтъкна високата натовареност и недостатъчните съдебни зали и помещения. От доклада е видно още, че най-много са делата (3044), по които съдът се произнася по искания за използване на специални разузнавателни средства. През 2017 г. спецсъдът е дал разрешения за 2146 СРС-та, а отказите са 898.

След промените в НПК от края на миналата година, спецсъдът разглежда вече и делата за корупция по високите етажи на властта, като Георги Ушев отчете, че до момента са постъпили девет такива. Шефът на спецсъда поиска и спешно увеличение на щата с още 10 съдии, за да се отговори на очаквания ръст на делата.

„Рано или късно щатът на съда трябва да бъде удвоен. 19 съдии не биха могли да разглеждат всички дела за организирани престъпни групи, за корупция и за тероризъм. Това са едни от най-важните дела в държавата. Увеличение от 10 съдии би свършило работа като за начало“, каза Ушев.

През изминалата година спецсъдът е прекратил 41 дела, като 27 от тях са върнати на прокуратурата заради нарушения при изготвянето на обвинителния акт. В доклада на съда се казва, че най-често констатираните пропуски са при фактическото описание на престъплението в обстоятелствената част на обвинителния акт.

Проверката на горните инстанции пък показва, че през 2017 г. са били потвърдени само две присъди на спецсъда, три са изцяло отменени, а 23 са били изменени.

При представянето на отчета Георги Ушев съобщи, че заместникът му Стоян Тонев е подал оставка и той е предложил на неговото място да бъде назначена съдия Мариета Райкова.

1
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
07 март 2018 12:39
Гост

Българската санкционна система не познава наказание „затвор“, освен ако не е доживотен. Наказанието, което се има предвид в статията е „лишаване от свобода“. Странно е, когато юристи са непрецизни в изказа.