22-ма младши следователи бяха назначени за редови в различни следствени отдели в страната. Решението е на Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ПК на ВСС).

Не за всички обаче имаше свободни позиции, на които да бъдат назначени. Причината за това е все още неприключилият конкурс за повишаване в Националната следствена служба (НСлС), който започна през лятото на 2021 г. В началото на ноември 2022 г. ПК на ВСС повиши магистратите, класирали се на петте обявени места. Но участник в конкурса обжалва някои от назначенията и вече почти година Върховният административен съд не може да приключи делото поради отправени пред него най-различни искания. Неприключването на конкурса доведе до забавяне на освобождаването на позиции в следствените отдели в окръжните прокуратури. Заради това през лятото колегията успя да назначи само петима младши следователи за редови. Освен това ПК на ВСС спря производството по конкурса, за да не изтече 9-месечният срок, в който при освободени места, могат да бъдат повишени магистрати, класирали се под чертата.

Същевременно пък наближава краят на 6-месечния срок, с който беше удължено назначаването на младшите следователи и заради това ПК на ВСС трябваше да им осигури свободни места, на които да бъдат назначени като редови следователи.

Днес председателят на Комисията за атестирането и конкурсите Огнян Дамянов обясни, че са налице девет свободни бройки за следователи, а останалите 13 ще бъдат подсигурени чрез трансформирането на щатове за младши следователи в такива за редови.

По тази схема днес бяха назначени 22-ма младши магистрати.

Мартин Христов ще работи в следствения отдел (СО) на ОП-Благоевград, а Симона Николаева в СО на ОП-Перник. В отдела към Софийската градска прокуратура бяха назначени Елица Захариева, Никола Сиджимов, Диана Станоева, Иван Аврамов, Емил Емилов, Орхан Хасанов, Кристиана Добрева, Димитър Узунов (всички те са били младши следователи именно в СО на СГП), както и Биляна Николова (младши следовател в СО на ОП-Монтана) и Драгомир Марков (СО на ОП-Велико Търново).

В следствения отдел към ОП-Пловдив отиват Иван Петров (младши следовател в СО на СГП) и Станислава Мартинова (младши следовател в СО на ОП-Варна).

Георги Божилов (младши следовател в СО на СГП) ще работи в ОП-Пазарджик, Даниела Милева (СО на ОП-Русе) в ОП-Стара Загора, Захари Георгиев (СО на ОП-Разград) в ОП-Велико Търново, Татяна Козова (СО на ОП-Велико Търново) отива в ОП-Ловеч, Иван Енев (СО на ОП-Русе) в ОП-Бургас, където ще работи още и Кремена Стайкова (СО на ОП-Разград). Александър Илиев беше назначен в СО на ОП-Русе, където е бил и младши следовател, а Никол Николова (СО на ОП-Разград) в окръжната прокуратура в София.

Образуваха дисциплинарки срещу двама военни магистрати заради дело, свързано с президента

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува днес дисциплинарни производства срещу двама военни магистрати.

Предложенията за това са на военно-окръжния прокурор на София Адалберт Кръстев.

В състава по дисциплинарката срещу военния обвинител Антон Радойнов влязоха Георги Кузманов, Гергана Мутафова и Калина Чапкънова. А за членове на дисциплинарния състав в производството срещу военния следовател Добрин Маринов бяха избрани Стефан Петров, Светлана Бошнакова и Евгени Иванов.

Предложенията за образуване на дисциплинарни производства срещу двамата са за това, че са забавили досъдебното производство, свързано с разпространените преди три години специални разузнавателни средства с президента Румен Радев (виж още тук).

Нарушенията по това дело бяха установени след разпоредена проверка от и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов на всички досъдебни производства и преписки срещу магистрати и политици (виж още тук).

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ad nauseam
Ad nauseam
04 декември 2023 12:14
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Юлиян
Юлиян
30 ноември 2023 1:03
Гост

Интересно какво ще стане с дисциплинарки срещу двамата военни магистрати.

Петър Петров
Петър Петров
29 ноември 2023 22:54
Гост

Сега е време да назначат и класираните кандидати от конкурса за прокурори от 2022 г.

ппп
ппп
29 ноември 2023 22:49
Гост

Поредните скъпоплатени длъжности в клетата ми държава водещи само 2.9 % от всички досъдебни производства в страната и “лежащи”на гърба на разследващите полицаи. Жал ми е за последните

Ninnas
Ninnas
29 ноември 2023 19:36
Гост

Знаете ли, че 74% от заседналите хора развиват хемороиди и те също могат да бъдат причинени от бременност, затлъстяване и генетика. Малко се говори за това, но на практика е масово заболяване, но има решение.–– https://tyny.to/shemoro

Христов
Христов
29 ноември 2023 17:44
Гост

Страша работа са свършили ВСС

Хари
Хари
30 ноември 2023 1:04
Гост

Както обикновено.

Кънчев
Кънчев
29 ноември 2023 17:43
Гост

Пълни дерибей

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2023 16:43
Гост

Срам ме е от тия търтей

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2023 16:42
Гост

Нямам думи

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2023 16:42
Гост

Честито на печелившите

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2023 16:42
Гост

Ще е забавно

Анонимен
Анонимен
29 ноември 2023 16:41
Гост

Поздравления

Чанков
Чанков
29 ноември 2023 16:41
Гост

Браво

Гнусно ми е, Петров
Гнусно ми е, Петров
29 ноември 2023 15:44
Гост

Срамната П**К* на ВСС нали като назначаваше младшите прокурори твърдеше, че желанията им за място на работа нямат значение. Сега обаче уважиха всички желания на работещите, de facto пенсионери, даже с цената на трансформиране на щат. Единен ли е стандартът госпожи и господа весесейци? Срам, срам, срам. Как се гледате в огледалото, не зная

Шопо
Шопо
29 ноември 2023 15:42
Гост

Честито. Джуджетата си имат вече истински следователи !

Донован
Донован
30 ноември 2023 9:22
Гост

Към ППП.
Виж бройката на разследващите полицаи.Колко от делата са им прекратяване поради изтичане на давност и колко са спрени поради не разкриване на извършителя.
В Чл:194 ал:1 от НПК е посочено какво разследват полицаите.
Всеки юрист знае това, а законите трябва да се прилагат и изпълняват и няма нужда от проява на злоба.