Европейската прокуратура е уведомила българските власти, че има забележки по седем от десетте български кандидатури за европейски делегирани прокурори (ЕДП). Това съобщи сайтът „Юроактив“, позовавайки се на шефа на кабинета на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши – Милан Ярон.

По този повод в специален тиут от Европейската прокуратура съобщиха: „Още няма решение. Кандидатите се назначават от колегията на европейските прокурори и този въпрос не е в дневния ѝ ред тази седмица. Чакаме българските власти да ни изпратят допълнителна информация. Веднага щом бъде взето решение, ще го оповестим публично“.

Пред „Юроактив“ Милан Ярон е коментирал: “Това не е добър знак. Когато искаме допълнителна информация, това не е, защото някой недостатъчно добре си е попълнил автобиографичните данни, или не му е ясно мотивационното писмо. Това е ясен знак, че не сме доволни от предложените кандидатури”.

От думите му става ясно, че Европейската прокуратура не е съгласна следователи да бъдат ЕДП. България излъчи трима следователи – Бисерка Стоянова от Националната следствена служба, Преслава Петкова от Следствения отдел в Специализираната прокуратура и Мая Ковачева от Следствения отдел в Софийска градска прокуратура.

“Не смятаме, че българските следователи са подходящи за Европейската прокуратура. Уважаваме тяхната работа, признаваме, че според българския закон те са част от съдебната система, но не смятаме, че такива хора имат необходимата квалификация за Европейската прокуратура. Тъй като българските следователи никога не пледират пред съда, а точно това е част от задачата на европейските прокурори, не смятаме тези кандидатури за подходящи”, е заявил шефът на кабинета на Кьовеши.

По думите му Европейската прокуратура не иска и съдии да са ЕДП. Единственият номиниран от България съдия беше Христо Крачунов от Софийския районен съд. При избора в Прокурорската колегия за него се застъпиха няколко от членовете ѝ, включително и главният прокурор Иван Гешев, като се мотивираха, че съдийският поглед ще е полезен. Крачунов е съдия от 11 години, като две от тях е гледал наказателни дела.

Коментарът на Ярон в тази връзка е следният: “Това са хора, които са били съдии по граждански и търговски дела, без опит в криминално право. Хайде де! Които никога на са водили криминално разследване. И никога не са разследвали престъплeния с фондове на ЕС и нямат прокурорски опит. Хайде де! Сериозно ли?”.

Другите трима кандидати, които не са харесани от ЕП, са Божидара Ганева-Димова и Вероника Трифонова от Софийската районна прокуратура и Венцислав Фердинандов от спецпрокуратурата.

“На основата на информацията, която ни беше предоставена и на познаването ни за българската съдебна система, сред кандидатите има хора с много малък или никакъв опит. Те са били активни на ниско местно ниво (районно), докато нашето разбиране за типа престъпления, с които ще се борим, е за такива на окръжно ниво“, изтъква за тях Ярон.

Пред „Юроактив“ той е обяснил, че тази информация е изпратена на българските власти, които след като са се запознали с нея са поискали среща.

“Ние ще организираме тази среща при първа възможност. Но моето очакване е, че българските власти ще ни убеждават, че кандидатите са подходящи, особено ако регламентът се чете по определен начин. Ние обаче не искаме да влизаме в дискусия как да интерпретираме регламента. В писмото на Европейския прокурор се казва ясно, че българската страна трябва да номинира хора със съответния опит и отговарящи на всички изисквания за независимост и морален интегритет”, е обяснил той.

А на въпроса дали това означава, че Европейската прокуратура очаква седем нови кандидати от България, той отговаря: “Абсолютно!”

Все още официален коментар от българските власти няма. Големият въпрос е дали Прокурорската колегия ще проведе нова процедура за избор. Тази седмица тя няма заседание и се очаква въпросът да бъде обсъден на 10 март, когато членовете ѝ ще се съберат. По информация на „Лекс“ колегията ще отговори на въпросите, които са били поставени в писмото от Европейската прокуратура като те се отнасят и до това какво предвижда българското законодателство във връзка с подбора на европейските делегирани прокурори.

Отначало беше предвидено, че България трябва да излъчи двама ЕДП, но впоследствие по настояване на Кьовеши броят им беше увеличен на 10. Румъния, която е с много по-голямо население и територия, има 6 ЕДП. Чехия има трима, Литва също, Нидерландия е с двама ЕДП.

След критиките от ЕП единствените кандидатури, срещу които няма възражения, остават на Светлана Шопова – Колева от Софийската градска прокуратура, на Бойко Калфин от Окръжна прокуратура – Кюстендил и на Димитър Беличев от Окръжна прокуратура – Пловдив.

При решение на Прокурорската колегия да не се провежда нова процедура, те ще останат единствените европейски делегирани прокурори от България.

46
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Боянов
Боянов
08 март 2021 16:04
Гост

И накрая се оказа фейк. Да отговори сега „сайтът Юроактив“, откъде и как си е измислил тази информация, след като името на Милан Ярон някак си изчезна от текста.

Lexa
Lexa
05 март 2021 20:22
Гост

Имаше един злополучен кандидат за еврокомисар навремето….Румяна Желева:)

Анонимен
Анонимен
04 март 2021 21:10
Гост

Тя пък Кьовеши е един критерий.. всички обвинения и присъди на румънските еквиваленти на каскетизираната прокуратура и съд, някак странно са все срещу обвиняеми/подсъдими от една и съща румънска партия. Тук просто един каскет не си е съгласувал кандидатурите с по-горен по ранг каскет, европейски.

Анонимен
Анонимен
04 март 2021 14:05
Гост

Хайде сега Гешев да номинира някои от по-звездните си прокурори (които разбира се се кандидатират изцяло сами) и после да отговаря на въпроси като „Защо нямат нито една успешна присъда?“ и „Защо има медийни публикации за техни незаконосъобразни действия?“. Жалко само, че никой няма да попита тези въпроси и самия Гешев. Струва ми се абсурдно да се твърди, че няма останал нито един свестен прокурор, но реално погледнато, ако не бешем така, подозирам, че цялостната ситуация в Българиящ, щеше да е различна.

Младия адвокат
Младия адвокат
04 март 2021 11:46
Гост

Европрокуратурата явно не разбира, че в България нещата стоят по друг начин. Образованието, квалификацията и опита винаги отстъпват пред шуробажданащината, наглостта и нагаждачеството. Администрацията и магистратурата са бъкани с индивиди, компенсиращи липсата на кадърност с послушание.

Ogrkf
Ogrkf
04 март 2021 12:13
Гост

Разбира , много добре разбира . Кьовеши е от региона , така че хомо балканикус й е ясен …..

Коко Роко
Коко Роко
04 март 2021 11:12
Гост

Сега тези, които са ги гласували да си посипят главата с пепел, щото друго за съжаление не може, а би било така хубаво да понесат някакви последствия, че номинират „нищожества“ (по проф. Илчев)!

Ogrkf
Ogrkf
04 март 2021 10:25
Гост

Тотален резил . Просто е – хората искат ХОРА С ЦЕНЗ И ОПИТ , а не разни връзкари и опортюнисти-мераклии за бърза кариера и голяма заплата . Да , у нас е възможно да скачаш като скакауец между отделните нива – например от районен съдия да станеш директно съдия във ВАС без да си разгледал и едно административно дело , или адвокат да стане апелативен съдия или дори председател на ВКС или Конституционния съд , или след две майчинства да прескочиш 2-3 нива за 2 години без реално да си работил . В нормалните държави обаче това не се случва… Покажи целия коментар »

Гост
Гост
04 март 2021 11:02
Гост

Точно попадение!

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 22:45
Гост

Нещо не харесаха в каскето-герберастките кандидатурки.

Някой
Някой
03 март 2021 21:34
Гост

Оставка!

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 23:30
Гост

На Гешев и останалите обслужващи управляващата мафия представители на съдебната система!

Anonimen
Anonimen
03 март 2021 19:47
Гост

Ами оценката си е обективна. Просто хората не понасят калинки. Районните прокурори не са подготвени за такива позиции като квалификация, следователите са магистрати само на книга, но никога не влизат в съдебна зала, а граждански съдия да предложат, си беше повече от смешно. Гешев не може да разбере че тарикатлъците му на запад от Калотина, не минават и няма да минат.
А Митко Младенов от СГП, разследващ стопански престъпления, с английски и докторантура, не го избраха, щото не им е удобен и не слуша. Е как да станат нещата???

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 20:23
Гост

Какво му е смешното да предложат граждански съдия, бе палячо? Като си прокурор да не мислиш, че си уникален и единствен?

Anonimen
Anonimen
03 март 2021 22:02
Гост

Крачуне, разбирам че ти е мъка, щото къде другаде щеше да взимаш 12-13 бона на месец и да си клатиш краката но тая работа, не е кат оная работа със заповедните про-ва в СРС.

Misho
Misho
03 март 2021 19:41
Гост

Това не Фейкти.бг на герберастите..,това ги има и сайта Европейската прокуратура! Умна Козлево,знае много добре какво значи Съдебна с-ма в Бг.

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 20:31
Гост

И какво точно има на сайта на Европейската прокуратура, бе умник?

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 18:50
Гост

Да не излезе партенка, че тогава ще се препотите!

звучен еврошамар
звучен еврошамар
03 март 2021 18:38
Гост

Предлагам на госпожа Кьовеши да бъдат пратени имената на всичките около 1500 прокурора, и около 500 следователя и 2500 съдии, и тя да даде независима и обективна оценка на квалификацията им! Тази евроатестация ще е напълно обективна и независима. Щото сега ви се каза-70 процента не стават, и то от лица, които са специално избрани. А ако се проверяват неизбрани-май ще се окаже,че процентът ще е по-висок? Изобщо -този модел-на европреценка на качествота на българските магистрати е правлния подход. Свръхзаплатите, привилегиите и свръхбонусите в българската съдебна система-предполагат независима европреценка, щото бг атестациите ги виждаме-то всеки с максиална оценка, ама на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 18:51
Гост

Аз пък ти предлагам да отвориш учебниците по ПЕС.

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 19:06
Гост

Да бе свръхзаплати. Много далеч са от необходимото, но си обичаме работата и я вършим въпреки неадекватните заплати. Обективно погледнато заплатите трябва да продължат да растат, за да станат що годе сносни

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 20:02
Гост

Не чувствате ли сте,че доста нагли !? Вие какво европейски заплати ли искате !? Когато стигнете тяхното ниво не само ай кю,но и юридическо,тогава претендирайте ! Всики знаем как се вземат дипломи в БГ

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 18:17
Гост

Право куме, та в очи! Звучен европейски шамар за всички прости и нагли калинки и каскети! Проводниците на мафиотските интереси на управляващата хунта във ВСС предварително бяха направили „кастинг“ и избрали 10-та кандидати почти единодушно, досущ като в Северна Корея, като основният критерий, разбира се, бяха не юридическите им познания и капацитет, а верността към Доган сарай и обещанието за опазване на омертата и спъване на всички разследвания срещу господарите им.

съдия СРС
съдия СРС
03 март 2021 18:05
Гост

В Регламента изрично пише, че кандидатите трябва да са магистрати-прокурори, съдии и следователи. Защо да не може съдии и следователи. Кьовеши обаче сама пише правила, които даже не е благоволила да оповести предварително, че следователи и съдии не могат да бъдат делегирани прокурори. Що за юрист е главния европейски прокурор, който поставя собствените си виждания над закона?! А стажът и специализацията дори не са критерий и в нашите вътрешни конкурси. Често срещан факт е, че класираните най-отгоре няма нужната специализация и стаж в сравнение с по-ниско оценените на конкурса. Всичко това говори за силно политизиране на европепйската прокуратура. А уж… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 18:14
Гост

Хахаха, троловете усещате, че Кьовеши не и дреме от балкански номера и газ пикаете

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 18:20
Гост

Ако приберат работодателите им на топло, както изисква справедливостта, Пеевските тролове ще останат на сухо и сега явно гледат да заработят като за последно.

mshaylov
mshaylov
03 март 2021 20:10
Гост

Мотиви са ясни….. съдиите нямат опит с криминални дела ! Кьошеви постъпи много умно ! А следователите са просто някакви дознатели без никакъв опит ! Пратете 10,за да си избера поне 3-ма читави ! А вие си прочетете отново регламента ! И не плачете на чужд гроб ! Подготовката на българските юристи е на посредствено ниво !

Анонимен
Анонимен
04 март 2021 9:22
Гост

Изброените от Вас аргументи показват, че решението на Кьовеши е правилно. Тук няма човек, който да е влязъл в съдебната система без протекция под някаква форма. И дотолкова сте свикнали това да е нещо нормално, че сте възмутени, че в Европа не става по този начин.

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 17:54
Гост

Трябва сега един човек с каскет да им обясни на европейците колко са добри протежетата му, а това че липсват присъди по важните дела да оправдае със съдиите. Тук минава без проблем, сигурно и в Европа са идиоти като нас.

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 17:28
Гост

Поведението на Кьовеши е типично нагло прокурорско – сега излиза, че гражданските съдии и следователите са втора категория магистрати. Ако смята,че е така да го каже ясно и категорично. Поне едно е сигурно в цялата тази наглост – Бойко Атанасов не става! А колкото до това колко е интересна и престижна работата в европейската прокуратура – преценете сами и по шефа й и по кандидатите! Какво очаква румънката – най-доброто ли? И защо ли?

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 17:43
Гост

Какво да преценяваме. Какво и е на Кьовеши. Троловете и тук ли налазихте. Не е хубаво да ви казват истината в очите, но свиквайте. Кьовеши не ви български магистрат. Не и дреме от разни Делян Пеевци и Бойко Борисовци

Не мисля
Не мисля
03 март 2021 18:13
Гост

Ами не излиза така – излиза, че не са тази категория магистрати, чиито професионален опит и натрупани въз основа на него умения, са именно нужните, за да им се възложи упражняването на правомощията на европейски делегиран прокурор. И не виждам нищо странно в това, напротив, намирам за странно граждански съдия от районно ниво, който никога не е провеждал разследване, повдигал и поддържал обвинение пред съд, още по-малко такова за престъпление от категорията на тези, за разследването на които е създадена ЕП, да бъде предпочетен като кандидат пред прокурори от окръжно ниво, които осъществяват ръководство и надзор върху такива разследвания сега… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
04 март 2021 12:37
Гост

Е то се вижда до къде я докараха тези от окръжните нива на прокуратурата. Голям опит, мащабни разследвания и обвинения, масови присъди…

Редови юрист
Редови юрист
04 март 2021 18:38
Гост

Никой не поставя под съмнение качествата на гражданските съдии и не им пречи да се явяват на конкурси за съдии на по-високи нива,но един районен съдия,а преди това юрисконсулт няма как да скочи на толкова значима позиция като европейски прокурор,защото сигурно не е пипал НК и НПК от студентските си години

отстранете лицата и от българската прокуратура!
отстранете лицата и от българската прокуратура!
03 март 2021 16:35
Гост

70 процента от предложението прокурори не получават подкрепа на европейско ниво. Това е критерият за обективна оценка-преценката от вън, от Европа. Тези лица не стават за европейски прокурори-при независима преценка, редно е да бъдат отстранени и от българската прокуратура! Или в европа не ги щат, ама за нашите ширини са подходящи, а?!

адвокат
адвокат
03 март 2021 19:34
Гост

Как предлагате да отстраним следователите и съдията от прокуратурата след като не стават за европейски делегирани прокурори?

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 16:12
Гост

Не разбирам логиката да имаме 10 европейски делегирани прокурори. Според мен и трима са достатъчни.

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 15:55
Гост

Защо г-н Гешев не се кандидатира, направо ticket to the moon е положението.

ферди?
ферди?
03 март 2021 15:53
Гост

Изказването на този човек е много странно! Абсолютно нетипично за Брюксел. Има аргументи, с които съм съгласен, но се питам Фердинадката защо е в кюпа, все пак е от СП, а не от РП?

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 15:56
Гост

Грубо и даже обидно за колегите, колко прокурори с голям стаж с перфектен английски си мислят, че има тука? Млади били, а бе, я ги вземайте, не знаете какви са старите

Z.Z
Z.Z
03 март 2021 15:51
Гост

Ей, каква е тази оценка на Специализираната прокуратура на Република България, дадена от Кьовеши!

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 16:17
Гост

Това е удар срещу любимците на Гешев 🙂

питанката
питанката
03 март 2021 15:50
Гост

За какво питам аз са й на малка България 10 европейски прокурори? Милата на Кьовеши Румъния – гигант в сравнение с нас – 6, ние 10, бахмаааму

OMG
OMG
03 март 2021 15:49
Гост

A защо трябва да са пък 10 от България. Трима са повече от достатъчни, като не им харесват останалите, довиждане и готово.

Анонимен
Анонимен
03 март 2021 15:46
Гост

Toва някаква шега ли е?

123
123
03 март 2021 15:47
Гост

Няма шега, тези там не са май много по дипломацията. Право, Куме, в очи!