Софийският апелативен съд (САС) остави окончателно в ареста 37-годишния Димитър Любенов, който блъсна и уби на Околовръстния път в София френския гражданин Лоран Пети, който пътувал със съпругата си към летището.

Любенов е шофирал със 195 км/ч, при това е бил дрогиран и пиян, заради което прокуратурата измени обвинението му в умишлено причинена смърт на пътя, за което може да получи наказание от 15 до 20 години или доживотен затвор.

За да го остави в ареста съдът прие, че той може да извърши престъпление на свобода, тъй като системно е нарушавал закона и преди инцидента е имал 15 глоби за превишена скорост. Магистратите подчертаха, че Любенов е бил санкциониран и в поредни дни, а последният му фиш бил от 16 септември – само девет дни преди трагичната катастрофа.

Прокуратурата пък припомни арогантното поведение на 37-годишния мъж след инцидента. Той се случи през нощта на 25 септември. Загиналият френски турист се е прибирал със съпругата си от почивка в Банско, където са били с децата си. Шофьор от хотела е трябвало да закара двамата съпрузи до летището в София, но колата им беше зверски ударена от Любенов. 64-годишният Лоран Пети почина, а съпругата му е в болница със средна телесна повреда и без спомен за случилото се. По-леко е пострадал шофьорът на колата, в която са били туристите.

След зверския удар пък Любенов не помогнал на пострадалите и крещял на отзовалите се свидетели:„К’во ви пука за нек’ ви французи, вие българи ли сте“.

Днес той обаче изказа съболезнования и призна вината си.

„Не мога да върна времето назад. Виновен съм, направих грешка, подлъгах се да седна пиян. Всеки прави грешка. При мен, за съжаление, първият път се оказа фатален. Моля за домашен арест, за да мога да се грижа за майка ми“, каза Любенов.

Адвокатката му Ива Борисова обаче каза, че полицаи са били замесени в инцидента, защото непосредствено преди катастрофата спрели колата Порше „Панамера“ на Любенов, но той се возел в нея, а шофирал служител на „Drink&Drive“. Според защитата полицаите разпознали Любенов и изгонили шофьора му с думите: „Това е нашият клиент, ние ще си го поемем“, след което го ескортирали, твърди адвокатката, цитирана от „24 часа“.

Според съда обаче по делото няма такива доказателства, а от обясненията на Любенов ставало ясно, че по-рано е бил спиран от полицаи и им дал 200 лева, за да не го санкционират. От МВР пък твърдят, че са отстранили полицаите, които имали отношение към случая с Любенов.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че е започнало досъдебно производство за престъпление по служба за това, че служител на МВР не е изпълнил служебните си задължения. Разследването е поето от следовател, а на „Вътрешна сигурност“ в МВР е било възложено да установи дали е имало патрулни коли по пътя на автомобила на Любенов в нощта на катастрофата, дали е бил спиран за проверка, какво е установила тя и дали е бил ескортиран от полицаи.

От вътрешното министерство пък заявиха, че „Вътрешна сигурност“ събрала много доказателства, че патрул се е движил по маршрута на Любенов и станал свидетел на катастрофата, но служителите не са изпълнили служебните си задължения. Информацията била докладвана на прокуратурата и от МВР предложили двамата полицаи, мъж и жена, да бъдат задържани за 24 часа, но наблюдаващият прокурор не позволил. От министерството не поясниха дали полицаите са ескортирали Любенов и дали преди това той е пътувал с „Drink&Drive“.

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Стойчо
Стойчо
03 януари 2023 1:15
Гост

Иска ми се да можех да им видя лицата, след като са взели подкуп и са видели катастрофата след това. Такива до стената.

Щерев
Щерев
04 октомври 2022 17:05
Гост

Тези пияни и дрогирани шофьори е крайно време да бъдат озаптени.

Кирил
Кирил
04 октомври 2022 17:06
Гост

Докато не плащат крупни суми за тези си деяния, или не търкат известно време наровете в кауша, ще си веят байряка.

Симо
Симо
04 октомври 2022 17:03
Гост

След дъжд качулка като е изказал съболезнования и призна вината си.

Ххх
Ххх
04 октомври 2022 13:54
Гост

Да, дринк енд драйв винаги возят с 200 км в час

отвъд абсурда
отвъд абсурда
04 октомври 2022 13:30
Гост

Адвокатът казва едно, клиентът – друго?! Изпечени лъжци шетат из съдебните зали – не уточнявам кой от двамата е, защото не е ясно. Но е ясно, че единият лъже. Версията, че ченгета свалили шофьора от дрикендрайва и ще оставят жестоко пиян и надрусан да кара ми изглежда смехотворна, не ами отвъд абсурда

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 13:30
Гост

Ега ти наглеца. Признал и подкуп. Ще има ли още едно обвинение, питам си аз

ВВВ
ВВВ
04 октомври 2022 13:02
Гост

Ескалацията на случаите показва и още нещо важно: Тези хора няма да ги спрем с по-тежки предвидени в закона санкции. Те не мислят какво може да се случи, а не вярват и не мислят, че на тях ще им се случи. Няма как да му обясниш, че видиш ли от утре ще е заплашен и от доживотен затвор и той да каже: а, добре, вече няма да карам като маймуна.

123
123
04 октомври 2022 13:00
Гост

Сега тръгнал да съжалява…Откъде се навъдиха чак толкова нагли и безмозъчни същества…Навсякъде ги има, но тук като че ли всеки трети е получовек.

Отврат
Отврат
04 октомври 2022 12:51
Гост

Има ли пътен джигит без опашка от полицаи в държавата? Излиза, че всичките ги пазят онези, дето трябва от тях да ни пазят.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 13:16
Гост

В МВР така са свикнали да се доизхранват. Иначе няма изобщо кой да започва работа там.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 октомври 2022 12:26
Гост

Значи този влиза в ареста, което е добре, а оня Кюркчиев от Шумен, вероятно рода на собствениците на Теси, Тео и т.н., също дрогиран зад волана – вкъщи. Подправиха му пробата и го изкараха, че му слагали импланти (на 18 годишен без диабет ?!) и упойката при зъболекаря била причината за това. Много удобно, щото зъби се поставят само на частно, а не по НЗОК, и така няма как да се направи справка в здравното му досие. Повръща ми се от родното правосъдие, то е всичко друго, но не и справедливо. Язък за 22-годишната студентка, която не се е шляела… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 октомври 2022 12:34
Гост

Стой та гледай, сега като си е у тях, ще вземат да му избият един зъб наистина да реално да му сложат имплант, за да може после при медицинския преглед да излезе, че наистина са му правили нещо.

Джанго
Джанго
04 октомври 2022 12:58
Гост

И какво толкова пък ще промени? Пак е карал с превишена скорост и е убил момичето, ще го осъдят условно и това ще е. Може дори първоначално да му пляснят 3,5 години, че да не е условно, после ВКС ще намали на 3 и ще реши, че няма нужда да го изолираме, че младо момче и ето ти края на делото. То така ще стане и дори амфетамина да остане.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
04 октомври 2022 13:32
Гост

Представям си как оправданието ще е – ами той законът ни връзва ръцете и точка. Мисля си, че там проблемът не е толкова да спасят тоя конкретно, ами да не им се оклепа фамилията, защото доколкото ми е известно имат някакъв изграден авторитет на „успешни бизнесмени“, колкото и тривиално да звучи. Сехмата е потулване и сигурно плащане на тоя и оня да не се шуми твърде по медиите.

Красимир
Красимир
04 октомври 2022 17:10
Гост

За кой ли път! И после защо не вярвам в родното ни правосъдие.