39-годишният Димитър Любенов, който в неделя блъсна кола и уби френски турист в София, вече е обвиняем, че умишлено е причинил смъртта на жертвата.

От Софийската градска прокуратура съобщиха, че са изменили обвинението на Любенов, след като събраните доказателства показаха, че той е шофирал автомобила си Порше „Панамера“ със 195 км/ч при ограничение от 80 км/ч, след употреба на кокаин и с 1,73 промила алкохол в кръвта.

Инцидентът стана през нощта на 25 септември на Околовръстното шосе в София. Загиналият френски турист се е прибирал със съпругата си от почивка в Банско, където са били с децата си. Шофьор от хотела е трябвало да закара двамата съпрузи до летището в София, но колата им беше зверски ударена от Любенов. 64-годишният французин почина, а съпругата му е в болница със средна телесна повреда и без спомен за случилото се. По-леко е пострадал шофьорът на колата, в която са били туристите.

„В хода на разследването бяха събрани доказателства, че обвиняемият е управлявал лекия автомобил след употреба на кокаин и с концентрация на алкохол в кръвта си 1,73 промила. Към момента е установено, че скоростта на автомобила е била 195 км/ч при ограничение 80 км/ч, както и че приближавайки лекия автомобил, в който са били пострадалите, обвиняемият не е предприел действия за намаляване на скоростта или спиране“, заявиха от прокуратурата днес и посочиха, че Любенов ще отговаря за умишлено причиняване на смъртта на починалия и нараняванията на двамата пострадали, като случаят е и особено тежък, за което той може да бъде наказан с от 15 до 20 години или доживотен затвор.

Преди дни обвиняемият беше оставен в ареста, след като съдът прецени, че той и до катастрофата не е зачитал законите, тъй като е имал 29 фиша за превишена скорост, а при трагичния инцидент е карал пиян, дрогиран и с много превишена скорост.

„Съжалявам много. Съжалявам за моите близки, които изложих. Никога не съм се качвал да карам пиян или дрогиран“, каза пред съда Любенов.

Това е втори случай, в който прокуратурата обвинява шофьор за умишлено причинена смърт на пътя след употреба на алкохол и наркотици и шофиране с превишена скорост. Такова обвинение беше повдигнато и на Кристиян Николов, който преди две години блъсна и причини смъртта на журналиста Милен Цветков, но на първа инстанция съдът не прие умисъла и осъди Николов на 9 години затвор.

31
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Страхотия!
Страхотия!
04 октомври 2022 11:51
Гост

Жив евтин популизъм е това обвинение в умишлено престъпление при транспортните. Никакъв умисъл не е и този популизъм по никакъв начин не помага за намаляване на войната по нашите пътища. Не това е начинът.
Начинът е реални присъди на всеки управлявал МПС пиян, дрогиран, неспазил предимство и причинил ТТП или смърт, без административна отговорност и отлагане изтърпяване на наказанието и без чадъри над определени лица. Тотален контрол над сегашното продаване на книжки и удостоверяване техническата изправност на МПС-тата. Както и качествени пътища, което с тези крадливи управления последните 30 години е химера.

Оказа се, че патрулка е ескортирала на лампи джиги
Оказа се, че патрулка е ескортирала на лампи джиги
03 октомври 2022 5:13
Гост

Оказа се, че патрулка е ескортирала на лампи джигита с Поршето преди фаталния сблъсък!!!!!!!!!!! Скандални разкрития от сайта novinite: Оказва се, и тук е замесена милицията- милиционерска СГАН са охранявали и ескортирали убиецът от Околовръстното шосе. Лицето е шофирал с превишена скорост, със знаниято, съгласието и под охраната на престъпната милиция-милиционерски автомобил с поне двама милиционера е патрулирал и охранявали убиеца, ш това се случва докато той в нарушение(а очевидно и милиционерите) са шофирали демонстративно с превишена скорост-което е директната причина за смъртта на французина. Директно милицията е замесена и отговорна за тази смърт. Изумителното е,че тези скандални разкрития не… Покажи целия коментар »

Въпрос за шуменския случай?
Въпрос за шуменския случай?
02 октомври 2022 12:02
Гост

Лекс бг ще напишете ли статия за случая от Шумен-автомобилът -веществено доказателство удобно е запален, на милиционерския паркинг, а кръвната проба магически се оказа чиста-дрога няма?

Извеждането на разследването от Шумен към София е многозначително-самата прокуратура не вярва на шуменския филиал -и на милицията, а на прокуратурата-и явно има защо.

Тоя пък
Тоя пък
03 октомври 2022 9:02
Гост

А на софийската да вярваме ли за далеч по-скандални случаи, или рибата се вмирисва в Шумен защото е по – близо до морето?

Хляб и зрелища
Хляб и зрелища
01 октомври 2022 22:14
Гост

Тия каскети ще ни уморят от смях!

Бандити от милицията изгориха кола-веществено дока
Бандити от милицията изгориха кола-веществено дока
01 октомври 2022 20:43
Гост

Лекс бг-напишете статия за порения бандитизъм на МВР, вероятно в съучастие с местната прокуратура. След случая със стълбата, която милиционери носиха на убиец, сега очевидно е -милиционери са замесени в унищожаване на доказателства, по другия случай с друг убиец на жена. Потресаващото -изгорена е колата на убиеца, и то на МВР паркинг, като второто потресаващо е -видно от статията-резултатите от кръвната проба са подменени, и са вече без следи от дрога-и как се случва тази магия? МВР ОТНОВО СЪУЧАСТВА И ПРИКТРИВА ПРЕСТЪПНОСТТА-а изземването на разследването от местната прокуратура, показва,че същестувават съмнение,че бандитизмът е подкрепян и от местната прокуратура-иначе защо разлсредването… Покажи целия коментар »

ганю
ганю
01 октомври 2022 21:54
Гост

Лекс бг, изтрийте този неграмотен спам!

Прокуратура и милиция-част от престъпността
Прокуратура и милиция-част от престъпността
02 октомври 2022 5:21
Гост

https://dnes.dir.bg/obshtestvo/otkriha-izgoryala-kolata-s-koyato-beshe-ubita-22-godishnata-studentka-v-shumen Как става този филм последен модел автомобил ,веществено доказателство(и както се оказва-непретърсен-което е напълно недостоверно(а по -вероятно претърсен, а протокола позатрит-за да се даде време автомобила да пламне)-вижте коментарите в дир.бг. какво е имало в автомобила, което вече няма да бъде намерено-защото е на пепел) да изгори на милиционерски паркинг. Я се свържете с централата на фирмата производител-те ще бъдат потресени как техни коли изведнъж пламват. Как става този филм изведнъж да излезе чиста кръвна проба. -И най-вече-самата прокуратура не вярва на местния си филиал-щом разследването вече ще се води от София(късно е-колата изгоря, кръвната проба е подменена, или… Покажи целия коментар »

прокуратура и милиция-част от престъпността
прокуратура и милиция-част от престъпността
02 октомври 2022 5:50
Гост

Явно за шуменския случай вече са инвестирани огромни средства в ДМС за местни милиционери и прокурори, щом се случват такива паранормални явления -автомобил да пламне на милиционерския паркинг, кръвни проби да се подменят-и вече да са чисти. Явно в случая вече са инвестирани, и ще бъдат инвестирани солидни средства за ДМС за местната прокуратура и милиция. А не само загадъчното изгаряне на автомобила(направо викайте екзорсист по случая), не само подмяната на кръвните проби, но изначално допуснатите грешки и пороци при разследването минират процеса. Извеждането на разследването към София няма да спаси разследването-то е с изначално , очевидно съзнателно допуснати нарушения.… Покажи целия коментар »

Октопод в шуменската прокуратура и милиция
Октопод в шуменската прокуратура и милиция
02 октомври 2022 6:09
Гост

Из коментарите: „Фамилията на момчето предизвикало катастрофата съвпада с фамилията на голям шуменски бизнесмен. Пробата за наркотици направена на място е положителна за амфетамини, после кръвната проба става отрицателна, колата му се самозапалва на паркинга на МВР, а на адвокатите му – на единия жена му е съдия в шуменския съд, а другия е син на бивш шеф на полицията в Шумен. Просто съвпадения! Близките на това момченце могат да купят и полиция и съд и прокуратура. Вече го изкараха, че не е използвал наркотици, изгоря и джипа на охраняем паркинг. Така че, по-добре да ги разследват независими, ако има… Покажи целия коментар »

:))))
:))))
30 септември 2022 21:25
Гост

Има сведения, че негов първи братовчед е данъчен и отправял заплахи на служители на МВР, че ако не саботират разследването, такива ревизии ще им спретне, че свят ще им се завие….

-----
-----
02 октомври 2022 23:02
Гост

не случайно наричат НАП – второто МВР

Анонимен
Анонимен
30 септември 2022 20:23
Гост

Хм, сигурно е имало и други случаи, при които е можело да се обсъжда повдигане на обвинение за умишлено престъпление, но не се е прибягвало до това, защото по принцип това са непредпазливи деяния и е трудно да се докаже умисъл, поради което прокуратурата се въздържа. Така че Проскубаният бухал има за какво да е прав. Но и като не се пробва, няма как съдебната практика да бъде променена. Дано в случая не се предприема, защото пострадалите са чужденци, а за да се направят усилия да се изследват нагласите и евентуално да се промени съдебната практика в това отношение с… Покажи целия коментар »

НеЕтичен НеМагистрат
НеЕтичен НеМагистрат
01 октомври 2022 1:46
Гост

Съдебната практика е единодупна. И относително сериозен студент ще го квалифицира правилно, но за пореден път се въртят медийни циркове с квалификацията. Също така се пресича възможността на извършителя да иска съкратено съдебно следствие, тъй като при обвинения за умишлено причинена смърт това е недопустимо. Ако подсъдим поиска ССС и направи пълно признание в такава хипотеза, и 1-вата преквалифицира в непредазливо престъпление /което ще се случи и по този казус/, би трябвало с оглед възприетото в ТР 1/2009 г. въззивната инстаниция да приложи чл. 58а НК, защото противното би означавало вследствие на некоректно обвинение да се стига до утежняване на… Покажи целия коментар »

plebs
plebs
02 октомври 2022 17:38
Гост

Умишлено е натискането на газта от разрешените 50 до отчетените почти 200 км/час. Случайно събитие е наличието точно на тази кола на пътя на Панамерата. Но не е случайност наличието на някаква кола на пътя.

Аналогична е ситуацията с убийството на Цветков.

Адвокат
Адвокат
01 октомври 2022 19:29
Гост

Промяната зависи от преодоляване на практиката.В Ирландия шофиране след употреба на алкохол е умишлено престъпление.

Анонимен
Анонимен
04 октомври 2022 11:35
Гост

И в България шофирането след употреба на алкохол над 1,2 промила е умишлено престъпление

Проскубания бухал
Проскубания бухал
30 септември 2022 17:42
Гост

Това обвинение ще падне като дирижабъла Хинденбург при кацането му в Ню Йорк – бързо и скоропостижно.

Уморен
Уморен
01 октомври 2022 16:36
Гост

Малоумния каскет и кака Сийка нали първо трябва да направят медийно шоу…

Анонимен
Анонимен
03 октомври 2022 9:43
Гост

РЕШЕНИЕ № 59 ОТ 28.12.1984 Г. ПО Н. Д. № 50/1984 Г. ОСНК НА ВС

Кольо
Кольо
30 септември 2022 17:33
Гост

Е, ще видим дали това не е поредния случай Милен Цветков

Иван
Иван
30 септември 2022 17:32
Гост

Надявам се на голяма присъда. Нищо реално не плаши тия наркомани. Поне колите да им вземат. Макар че те ще имат после от къде да си намират други де.

Nerkos
Nerkos
30 септември 2022 17:31
Гост

Не вярвам. Не вярвам да доведе до присъда. Тия наглеци за д карат така по улиците значи имат дебел гръб някъде

ЧмовЧ
ЧмовЧ
30 септември 2022 17:30
Гост

Трагедия. И това ще доведе ли до присъд или само се опитват да се направят на големите обвинители

Пламен
Пламен
30 септември 2022 18:20
Гост

Необходим е силен обществен натиск и непримиримост с подобни деяния. Без да му бъде повдигнато обвинение за умишлено убийство със сигурност няма да стане. Важно е обвинението да започне да защитава обществения интерес и да повдига и поддържа подобни обвинения, защото иначе никога няма да има справедливо наказание. Ако трябва да му повдигнат обвинение за причиняване на смърт при ПТП по непредпазливост, дори при особено тежък случай, наказанието е несъизмеримо по-ниско. Впрочем в Гермшня през 2016 при гонка двама между 20 и 30 години убиха възрастен моторист като го блъскат със 150км/ч при разрешени 80. Обвинение в умишлено убийство и… Покажи целия коментар »

Павлов
Павлов
30 септември 2022 17:30
Гост

Кой знае дали сега няма да реши съда, че не е убил умишлено никой и да му смекчат присъдата. Някога се чудя прокуратурата дали не работи с престъпниците, а не против тях

Кънчо
Кънчо
30 септември 2022 17:29
Гост

А дали ще бъде съден накрая е съвсем друга тема. Какво стана с убиеца на М. Цветков? А с този на момичетата на Ч. Връх?

Урунгел
Урунгел
30 септември 2022 17:28
Гост

Не е проблем на закона. Проблем на следящите за спазването му е

Popo
Popo
30 септември 2022 17:28
Гост

Абе много зачестиха тия случай на пияни и друсани, които причиняват смърт

Трандуил
Трандуил
30 септември 2022 17:27
Гост

Трябват много по-сериозни мерки за да не се повтаря това нещо

Скоба
Скоба
30 септември 2022 17:26
Гост

Ми като се качиш друсан да караш, как да е?