Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов призова да се разследват оповестените по думите му от премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров данни за търговия с влияние върху членове на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Повод за призива на Панов, който той отправи пред медиите преди заседанието на ВСС, бяха думите на Бойко Борисов, който в интервю за бТВ вчера заяви: „Аз подкрепих най-много Лозан Панов навремето. Питайте го него. Най-много го подкрепих. Той нямаше да стане съдия, ако аз не го бях подкрепил“. Борисов каза още: „Подкрепих го с парламентарните си група. С начина, по който се избират във висшия съвет… С излъчените от нас представители“. Попитан от водещата дали е казал на парламентарната квота във ВСС да гласува за Панов, премиерът отговори: „Ами, естествено“.

Слушах интервюто на министър-председателя. В рамките на няколко седмици и главният прокурор, и министър-председателят оповестяват данни за търговия с влияние. Главният прокурор каза, че изборите за висши длъжности в съдебната система се извършват в други две сгради, а премиерът призна, че оказва влияние върху един такъв избор. Ще ви припомня един друг казус – „Яневагейт“ и записите на разговорите между бивш председател на Софийския градски съд и редови съдия (Владимира Янева и Румяна Ченалова- бел. ред.). Тогава отново главните герои бяха министър-председател и главен прокурор. Този път обаче самите те оповестяват данни за търговия с влияние. Въпросът, който задавам, е къде са разследващите органи. Припомням „Яневагейт“ и какво се случи тогава – премиерът дойде във ВСС, а преди това аз получих sms, който оповестих публично. Не съм имал разговор на четири очи с министър-председателя, а това, което остана под линия беше – две каки си говорят. За да не остане сега под линия, че две батки си говорят, бих призовал разследващите органи с оглед оповестените данни за търговия с влияние да започнат разследване“, коментира днес Панов.

Той припомни и тезата, излагана в процедурата за избор на обвинител №1, че прокурорите трябва сами да си избират главен прокурор. „Сега пък се твърди, че има влияние върху политическата квота. Това е тема за сериозен дебат – трябва да има парламентарна квота, въпросът е в баланса: коя от двете квоти – професионална или парламентарна, ще има превес. Пак ще повторя – парламентарна квота трябва да има, но балансът между двете трябва да бъде без съмнение друг“, посочи Панов.

Председателят на ВКС коментира и идеята 2/3 от Прокурорската колегия да избира независим прокурор, който да разследва главния прокурор, която беше съобщена от Бойко Борисов вчера. Панов каза, че все още се чака становището на Венецианската комисия, а то е важно, защото вероятно ще бъде основа за дебат и законодателни промени.

Звучи странно назначаването на независим прокурор, разследващ главния прокурор, който да се избира от 2/3 от Прокурорската колегия. Доколко независим ще бъде той, след като изборът ще бъде осъществен от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор? Но един задочен разговор с премиера ще се тълкува отново като политическо говорене. Нека да припомня казаното от депутата Георги Марков, който заяви, че моето политическо говорене е довело до това в България да няма инвестиция на „Фолксваген“. Всяка моя дума може да бъде интерпретирана като политическо говорене“, каза още Панов.

Не следя творчеството на Лозан Панов, защото имам работа. Нямам време да се занимавам с политика“. Така избраният за главен прокурор, но все още не встъпил, Иван Гешев коментира думите на шефа на ВКС пред журналисти в Бургас.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Пророк
Пророк
11 декември 2019 16:26
Гост

Един от малкото смислени хора в тая територия е Панов. А греховете на Бойко се трупат.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2019 11:24
Гост

Я, да си припомним КОЙ си избра Лозан Панов за председател на ВКС, за да му служи вярно. Точно както си избра и Цацаров. Но след като Панов отказа да служи на мафията – кафявите лайномети на Пеевски ежедневно го заливат с помия.

Петър
Петър
11 декември 2019 16:27
Гост

Достойните хора си личат именно в кризисни времена. Моите уважения към г-н Панов.

Несмешни смешки
Несмешни смешки
05 декември 2019 11:11
Гост

Лозане, КОЙ ли да разследва изборите ви? Айде стига глупости!

Анонимен
Анонимен
05 декември 2019 11:02
Гост

Бойко в крайна сметка си признава, че оказва влияние при избора за висши държавни длъжности.

Анонимен
Анонимен
05 декември 2019 11:04
Гост

Меко казано. Със сигурност има и натоск от негова страна.

Владислав
Владислав
05 декември 2019 11:13
Гост

Колкото повече говори, толкова повече се излага.

Провокатор
Провокатор
05 декември 2019 11:01
Гост

Да , бе Лозан Панов е целият в бяло . Бидейки в бяло го избират за председател на най-важния административен съд – АССГ. Бидейки в бяло става – по времето на т.нар.сатана Георги Колев – става съдия във ВАС /много спретнат върховен съд , в който хората попадат само поради качества и писане на дълги мотиви/. Бидейки от главата до петите в пак бяло – и без да поема никакви ангажименти – ГЕРБ , ДПС и сие го избират /пак поради големи качества , особено управленски/ за председател на ВКС . Е , виждам малкооооооо петънце в това , че… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
05 декември 2019 10:59
Гост

Панов за сетен път прави бегли опити да се бори срещу мафията.

Симо
Симо
05 декември 2019 11:06
Гост

Мисията невъзможна!

Адвокат
Адвокат
05 декември 2019 11:12
Гост

Не думай…

Smile
Smile
05 декември 2019 10:46
Гост

Бе направо да изберат и определят Филчев за независимия прокурор, който ще разследва главния.

HotChock
HotChock
05 декември 2019 10:45
Гост

Цялата рота колегия предлага Гешев, а независими 2/3 от нея ще избира независим проверяващ Гешев. Разбира се, много е разумно и работещо.

не просто наивно
не просто наивно
05 декември 2019 10:43
Гост

Ох Лозане, Лозане… Кой да разследва, бе? Независимият главен прокурор, избран с 2/3 от ВСС ли? Не просто наивно, ами… направо тъпо