Съдия Хайгухи Бодикян все пак ще участва в конкурса за Върховния административен съд.

Съдийската колегия уважи днес възражението ѝ срещу решението на Комисията за атестирането и конкурсите, с което тя не беше допусната до участие в него.

Миналата седмица КАК реши, че тя не отговаря на изискването за тригодишната уседналост на длъжността „административен съдия“ и затова не може да участва в подбора за ВАС.

Днес Атанаска Дишева изложи накратко и мотивите за това. Хайгухи Бодикян има прослужено време на длъжност „съдия в окръжен съд“ от 18 години, 8 месеца и 4 дни. А като председател на Административен съд-Хасково – две години, 11 месеца и 9 дни.

Според чл. 163, т. 3 от ЗСВ „съдия в административен съд“ е отделна длъжност от „съдия в окръжен съд“. Освен това разпоредбата на чл. 191, ал. 1 от ЗСВ не предвижда възможност за приравняване на длъжностите, изброени в чл. 163, т. 3 от съдебния закон, отбеляза Дишева. И добави, че смисълът на разпоредбата е съдията да е прослужил 3 години на заеманата длъжност, като в конкретния случай това се явява длъжността „съдия в административен съд“.

Драгомир Кояджиков обаче заяви, че ще гласува в подкрепа на възражението, като се основа на решение на Пленума на ВСС от миналата година, в което нормата за уседналостта в чл. 191, ал. 1 от ЗСВ се тълкува разширително и съветът прие, че става дума за прослужено време на съответното ниво, а не на заеманата длъжност, както гласи разпоредбата.

Даниела Марчева застъпи същата теза, като посочи, че е сигурна, че в мотивите за измененията на ЗСВ през 2016 г. именно това се имало предвид.

Всъщност идеята не беше такава, напомни Атанаска Дишева. Тригодишната уседналост беше въведена, за да спре миграцията на съдии за кратки периоди от време от един орган в друг и от едно ниво на друго.

Въпреки това, с 3 на 7 гласа мнозинството в колегията уважи възражението на Хайгухи Бодикян.

Другият недопуснат кандидат в конкурса за ВАС е бившият член на Висшия съдебен съвет Милка Итова, която в момента е съдия в Административен съд-София област. Сега и тя може да депозира възражение срещу решението на КАК.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 14:42
Гост

Ей, добре, че не допуснаха Милка Итова.

kolega
kolega
29 януари 2019 17:46
Гост

Аз искам да допуснат съдия Милка Итова ! Не я познавах, само четях негативи, когато не бе удобна. След няколко години опознаваме категоричноп заявявам, че е почтен човек, прям и добър юрист.
Разбира се, няма да чета повече форума по този въпрос.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 14:39
Гост

Изискването за тригодишната уседналост на длъжността е напълно излишно.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2019 14:42
Гост

Не съм съгласен, тригодишната уседналост спира миграцията на съдии.

Доктора
Доктора
29 януари 2019 17:18
Гост

Не ги спира, а само ги отлага – след 3 год. могат да летят където си искат. Но пък не ги ограничава да се развиват кариерно по други линия – по чл. 194 ЗСВ или пък да кандидатстват за адм. р-тели, за които няма изискване за уседналост. Тогава възниква логичния въпрос – за какъв чеп е таз уседналост само при общите конкурси…