Нотариусите и частните съдебни изпълнители (ЧСИ) да могат да избират дали приходите им да се облагат както досега, или да ползват режима за едноличните търговци (ЕТ). Това предлага депутатът от Обединени патриоти Христиан Митев (пълния текст на предложението виж тук).

Промяната е в Закона за данъците върху доходите на физическите лица (ЗДДФЛ), но е внесена между първото и второто четене на измененията в Гражданския процесуален кодекс (ГПК), с които се създава регистър на запорите.

Както „Лекс“ писа, предложението и на нотариусите, и на ЧСИ да се даде право на избор как да облагат приходите от дейността си дойде от Камарата на ЧСИ. То беше направено по време на обсъждането на измененията в Закона за адвокатурата, с които на самостоятелно практикуващите адвокати беше дадена възможност да регистрират свои дружества и така да плащат данъци по реда на Закона за корпоративното подоходно облагане, а не по ЗДДФЛ (повече за предложението на камарата виж тук).

Сега Митев предлага в ЗДДФЛ да се създаде нов чл. 29б, който да предвижда: „Физически лица – частни съдебни изпълнители или нотариуси, могат да изберат доходът им от стопанската им дейност за период не по-кратък от три последователни данъчни години да се облага по реда на чл. 26 — чл. 28 за облагане на доходи от стопанска дейност като еднолични търговци. Облагаемият доход се формира по реда на чл. 29а, ал. 2. Правото на избор се упражнява чрез подаване на декларация по образец до 31 декември на предходната година“.

Като след изтичането на трите години, ЧСИ или нотариусът ще трябва да отново да посочи как иска да продължи да се облага.

„Частните съдебни изпълнители и нотариусите упражняват публични функции, делегирана от държавата дейност, която не само имат право, но и са длъжни да извършват и то непрекъснато, независимо от това колко високи са им разходите и какви са им приходите. …ЧСИ и нотариусите, като самоосигуряващи се физически лица, попадат в най-ниската категория лица, упражняващи свободни професии с нормативно признати разходи 25 %, съгласно чл. 29, ал. 1, т. 3 от ЗДДФЛ“, обяснява Митев в мотивите си

Той посочва, че свободните професии по правило упражняват дейността си еднолично, без нает персонал и без специални изисквания. И обяснява, че за разлика от тях ЧСИ и нотариусите са длъжни да покриват високи стандарти – кантори с минимум две помещения, задължителна застраховка „професионална отговорност“ с минимално покритие от 1.2 млн. лв., поддържане на защитата на личните данни по делата, сигурността на канторите и на самите дела, съхраняване на огромен архив, значителен брой наети, които трябва да отговарят на високи образователни и професионални изисквания. Освен това им е забранено да работят друго.

„Всички специални нормативни изисквания и самото естество на дейността на тези специфични категории лица – ЧСИ и нотариуси, неминуемо повишават разходите за дейността много над нормативно предвидените 25 %. Облагането на извършени разходи над нормативно признатите поставя тези правни професии в неблагоприятно положение спрямо останалите, които обаче практически разполагат с право на избор на данъчен режим чрез възможността да се регистрират като търговци“, пише депутатът.

И заключава, че „справедливо и обосновано би било на ЧСИ и нотариусите да им бъде предоставено правото на избор за данъчно облагане по реда на ЗДДФЛ по подобие на режима за земеделските производители“.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Любител
Любител
02 март 2021 10:36
Гост

Справедливо е да се облагат по ЗКПО. То в София има кантори на ЧСИ, които са с по голям персонал, отколкото 2/3 от районните съдилища в страната. И по повод написаното по долу – действително, да, редно е да има и нотариуси към районните съдилища, за да има наистина конкуренция. Така , както има ЧСИ и ДСИ. Защото някои банки и колектори се изхитриха да работят със всички ЧСИ, и като отидеш с изпълнителен лист срещу тях, почват да чупят пръсти. То с банките в повечето случаи няма проблем. Като загубят делата и се обаждат , за да платят доброволно.… Покажи целия коментар »

въведете отчисления за нотариусите към бюджета!
въведете отчисления за нотариусите към бюджета!
02 март 2021 5:47
Гост

Частният нотариат е провал. Стотици милиона лева годишно ,вместо в бюджета отиват в бездънния джоб на частника, при свирепо ударена правна сигурност-гаранция,че апартамента ти няма да бъде продаден, без да го знаеш-няма. Че преди време дори и колата на бивш Главен прокурор беше продадена(ВЪПРЕКИ, УНИКАЛНОТО БЕЗОБРАЗИЕ, НЕПОЗНАТО В СВЕТОВЕН МАЩАБ-КОЛИ ДА СЕ ПРОДАВАТ ПРЕД НОТАРИУС). Съдебната система може да се самофинансира, ако нотариата е държавен, или алтернативно-гражданите ако имат избор дали да отидат при държавен нотариус на заплата, или частника-годзино говорим за стотици милиони от събрани нотариални такси. При наличие на частен нотариат държавата следва да въведе процентни отчисления-поне 70… Покажи целия коментар »

АЙДУКатин
АЙДУКатин
01 март 2021 16:38
Гост

На някои хора не им писва, при положение, че във всички гилдии ги знаят, да словоблудстват тая помия всеки път? Сигурно вместо образци за документи, само файлът с този „текст“ стои на компютъра. Явно е единственият изготвен „документ“. Много жалко… Все пак мързелът е велика сила, а некадърността е следствие на простотията.

нотариуси и ЧСИ-та да плащат отчисления
нотариуси и ЧСИ-та да плащат отчисления
01 март 2021 13:56
Гост

Нотариуси и ЧСИ-та трябва да плащат 70 процента ежегодни отчисления към бюджета-на принципа на концесионното възнаграждание!
Над 1 милиард лв се годишните им приходи общо, и спокойно могат да се разделят със 70 прозента от смеата-като отчисление към бюджета.

такъв филм-веднъж инсталиран като нотариус и ЧСИ, и да не плащаш отчисления-няма. Това е държавно делегирана дейност, и се дължи възнаграждение към бюджета!

Анонимен
Анонимен
01 март 2021 19:31
Гост

Глупости ръсиш.

Анонимен
Анонимен
01 март 2021 13:32
Гост

В интерес на истината нотариусите покриват по-високи стандарти.

Анонимен
Анонимен
01 март 2021 13:32
Гост

И за това омат по-големи разходи.

коли да не се продават пред щемпелмайстор!
коли да не се продават пред щемпелмайстор!
01 март 2021 14:01
Гост

В интерес на истината-няма другаде държава, където коли се продават пред нотариус. Няма държава по света с опишки пред нотариулни кантори. По света се отделя индивидуално внимание, а не около теб да има човекопоток-все едно си в метрото, и по света при нотариус се ходи 1-2 пъти в живота, а не всяка седмица за всякакви заверки и печати. Държави,, където имот се продава с обикновен писмен договор, незаверен от никого-например норвегия са на светлинни години по-висока степен на правна сигурност, от нашенската продажба с нотариален акт! Хайде-да останат само сделките с имоти, и всякакви заверки и печатчета да не се… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
01 март 2021 13:28
Гост

Да избират ли? Това да не е концерт по желание.

Анонимен
Анонимен
01 март 2021 13:28
Гост

Поредните наколенки преди избори.

Veronik
Veronik
01 март 2021 12:51
Гост

Патриотите сега ще се колаират с ВОЛЯ и да видим ще измислят ли други глупости и изобщо ще влязат ли в парламента, че идеите им са хипер тъпи

Анонимен
Анонимен
01 март 2021 12:51
Гост

Лобизмът е на ниво в тоя парламент

Мишева
Мишева
01 март 2021 12:50
Гост

ОП са пълна скръб. А сега с Марешки ще са още по-голяма скръб

Рапунева
Рапунева
01 март 2021 12:50
Гост

Е ти да не мислиш, че ще влязат в парламента?

Анонимен
Анонимен
01 март 2021 13:29
Гост

Този човек не разбра ли, че не става за депутат. Да си гледа там бензиностанциите и аптеките и да не ни занимава със себе си.

Данилова
Данилова
01 март 2021 12:49
Гост

Е за мен е ясно, че трябва да се направи нещо по върпоса.

Павлова
Павлова
01 март 2021 12:49
Гост

Според мен това е тъпня и то жестока.

Eвгения
Eвгения
01 март 2021 12:48
Гост

Ами има логика, да

червенобузестия стар ерген
червенобузестия стар ерген
01 март 2021 12:28
Гост

Лобизъм до дупка и до края на мандата от юрисконсулта на „СКАТ“ ООД и Вълериан! Ужасяващ срам Българийо

Анонимен
Анонимен
01 март 2021 12:37
Гост

Споко, Митев е от тези патриоти, които няма да влязат в следващия НС. И сега, на изпроводяк, се опитва да излобира поредните изменения, ама ще видим какво ще приеме следващия парламент

Анонимен
Анонимен
01 март 2021 13:26
Гост

значи за адвокатите не е лобизъм, но за другите е

Анонимен
Анонимен
01 март 2021 11:45
Гост

Едно не може да се отрече на този парламент. Последователен е в това да действа чрез ПЗР и да изменя закони, които нямат нищо общо! Евала патриот, машалла

Анонимен
Анонимен
01 март 2021 11:52
Гост

Еееее, нямаше ли ЗИД на Закона за горите, че през него 🙂

Анонимен
Анонимен
01 март 2021 12:40
Гост

Нали не е през Закона за закрила на детето 🙂 Шегата настрани, ама наистина преминаха границата и положението е нетърпимо

справедливо!
справедливо!
01 март 2021 11:39
Гост

Всъщност предложението не е толкова нелогично. 25% НПР е едно няма нищо! Въобще като цяло тази система за облагане на доходите не е справедлива, защото не отчита реалния разход, а действа на око и ангро! Тези професии имат реални разходи, които могат да докажат, а не са художници например да ги улеснявах с НПР, а да не си смятат колко бои, стативи, платна и тн са купували. Тук си има счетоводство и си трябва отчитане на реалните разходи и съответно облагане на реалните приходи!

Анонимен
Анонимен
01 март 2021 11:24
Гост

Да си лъсне съвсем, че са търгаши, а не изпълняващи публични функции, а действат в своя полза

лобисти
лобисти
01 март 2021 11:22
Гост

Това лобистко законопроектче премълчава, че в полза на тези професии има ограничена от държавата конкуренция. Че събират стабилни такси, че не можеш да минеш без тях, ако искаш да изповядаш сделка или да си събереш вземането