Висящите тълкувателни дела във Върховния касационен съд (ВКС) и забавените производства във Върховния административен съд (ВАС) за конкурсите в общите съдилища бяха част от темите, по които членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) зададоха въпроси към председателите Лозан Панов и Георги Чолаков във връзка с годишните доклади за дейността на двете върховни съдилища.

Днес Пленумът на ВСС разгледа и одобри докладите не само на Панов и на Чолаков, но и за дейността на прокуратурата, представен от обвинител №1 Иван Гешев, на самия съвет и на Инспектората към него.

Към доклада за ВКС имаше повече забележки като те се отнасяха към заключенията в него във връзка с внедряването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС), решението на Пленума за отнемане на стопанисването на Съдебната палата от Лозан Панов и последвалата проверка от Инспектората към ВСС, за критичните констатации по отношение на одобрения модел 4 за реформа на съдилищата, както и по въпроси, свързани с тълкувателната дейност на ВКС.

Огнян Дамянов поиска да разбере колко са висящите тълкувателни дела във ВКС – не само общ брой, но и по колегии. Той подчерта, че тълкувателната дейност на ВКС е много важна, тъй като образуването на тълкувателно дело означава, че има противоречива съдебна практика. Дамянов цитира доклада, според който за 2020 г. има образувани 13 такива дела и 3 постановени решения. И попита: „Колко са общо висящите тълкувателни дела, независимо в коя година са образувани?“.

Той разкритикува и частта в доклада, в която се казва, че през 2020 г. Пленумът е одобрил модел 4. Дамянов заяви, че това е станало през март тази година и допълни, че е неприемливо решения, които са вземани тази година, да намират място в документа, отразяващ дейността на ВКС за 2020 г. Обяснението на самия Дамянов е, че това е последният годишен доклад, който изготвя Лозан Панов, чиито мандат изтича на 10 февруари 2022 г. и той е искал да каже негативното си мнение за модел 4.

Председателят на ВКС отговори, че през 2020 г. тълкувателната дейност на съда е била затруднена заради пандемията. Трябвало е да се въведе изцяло нова организация, за да може да се провеждат заседанията, което несъмнено е довело и до известно забавяне, но по обективни причини. Панов каза, че в доклада са посочени образуваните тълкувателни дела за 2020 г. Допълни обаче, че висящите тълкувателни дела са две в Наказателната колегия, едно в Търговската колегия, 10 в Гражданската колегия и 14 в ОСГТК.

Главният инспектор Теодора Точкова, която присъства на заседанието, също взе думата, за да каже две неща. Първо да похвали ВКС и съдилищата за срочността за разглеждане и приключване на делата, и второ – да благодари на Лозан Панов, че е увековечил името ѝ в документа.

Всъщност в доклада се споменава решението на ВСС от миналата година, с което беше отнето стопанисването на Съдебната палата от шефа на ВКС заради заснет там музикален клип. Във връзка с това ИВСС се самосезира, за да извърши проверка за интегритета на Панов, която впоследствие е била прекратена поради липсата на достатъчно данни за накърняване на престижа на съдебната система.

Шефът на ВКС поиска всички материали от тази проверка, но ИВСС отказа и той заведе дело в Административния съд София-град.

В тази връзка Точкова днес заяви, че Панов вероятно пренебрегва чл. 175р от ЗСВ, според който информацията, събрана по проверки, е служебна тайна и не трябва да се разгласява шест месеца.

Главната инспекторка каза, че искането на шефа на ВКС да получи цялата информация, е направено преди изтичането на този срок. Тя допълни, че с тези данни трябва да се борави много внимателно. И уточни, че материалите от проверките за почтеност се предоставят само когато е установено нарушение на интегритета с влязло в сила решение на колегиите. Теодора Точкова отбеляза, че по случая предстои да се произнесе АССГ, който е сезиран с жалба на Лозан Панов срещу нейния отказ да предостави въпросната информация.

Атанаска Дишева обаче напомни на Точкова какво точно гласи ЗСВ. Тя също цитира чл. 175р от закона, в който се казва, че хората, които проверяват сигналите, са длъжни да не разкриват самоличността на лицето, подало сигнала, да не разгласяват фактите и данните, които са им станали известни във връзка с разглеждането на сигнала и да опазват поверените им писмени документи от нерегламентиран достъп на трети лица. Точно тази информация е служебна тайна, каза Дишева.

Не е предвидена дерогация на принципа в административното право лицата, чиито права и законни интереси са засегнати, да получат както акта, така и мотивите. Г-жа Точкова използва Пленума на ВСС, за да проведе защита по висящо съдебно производство пред АССГ. Да не превръщаме Пленума в поле на разрешаване на подобни спорове“, каза Дишева. Тя добави, че има и практика на Европейския съд по правата на човека, според която защитено от конвенцията право е накърнено, когато лице не е информирано за мотивите, с които се издава акт.

Точкова поиска висящото дело повече да не се коментира, защото така се влияе на вътрешното убеждение на съда.

Вие сте страна и си позволявате на коментирате“, отвърна Атанаска Дишева.

А Лозан Панов заяви, че въпросът е принципен. Когато се проверява висш магистрат, има надделяващ обществен интерес и обществото има право да научи резултата.

Вероника Имова изрази несъгласието си само по отношение на критиките в доклада на ВКС към Единната информационна система на съдилищата. Тя подробно обясни какви са били решенията на ВСС по въпроса, какво гласят различни разпоредби в закона във връзка с електронното правосъдие и извършването на процесуални действия в електронна среда, за доработките, извършени от „Информационно обслужване“ и за комуникацията с дружеството. На финала заяви, че в ЕИСС има 152 861 дела, а внесените документи са 219 585 към 31 декември 2020 г.

Председателят на ВКС направи забележка за продължителното изказване, а после заключи: „Вие говорите като някакво рекламно лице на „Информационно обслужване“.

В крайна сметка докладът беше приет единодушно от ВСС и заедно с протокола от заседанието ще бъде пратен на Народното събрание.

Забавени дела по конкурсите във ВАС

След това дойде ред на годишния доклад за дейността на Върховния административен съд. Шефът на съда Георги Чолаков го представи накратко като акцентира върху данните от ежегодното информационно табло за резултатите в областта на правосъдието в държавите от Европейския съюз. Според тях административното правораздаване у нас е на първо място в целия ЕС по показателя бързина на разглеждане на административни дела, като изкачи още една позиция в сравнение с предходната година.

В тази връзка Олга Керелска поиска да знае защо тогава се бавят делата по конкурсите в общите съдилища. Тя уточни, че този въпрос отдавна се поставя от съдиите.

Керелска изброи множество жалби на магистрати срещу решения на Съдийската колегия по конкурси за повишаване, повечето подадени в края на 2019 г., но делата все още са висящи във ВАС.

Повдигам този въпрос, защото е много важен. Основната дейност на ВСС е кадрова дейност, а се оказва, че търпим най-сериозна критика именно за тази дейност. Има сериозна забава във ВАС при разглеждането на тези дела. Възможно ли е да се предприемат някакви мерки, ако не да изпълним, поне да се доближим до изискването в чл. 187, ал. 3 от ЗСВ, според който ВАС разглежда жалбата в открито заседание и се произнася с решение в едномесечен срок от постъпването ѝ в съда заедно с административната преписка“, каза още Керелска.

Георги Чолаков заяви, че е запознат с тези дела и повечето са в процес на произнасяне, само едно е отложено за началото на юни. Той уточни, че жалбоподателите са много, конкурсите се обжалват на различни основания, делата за гражданските отделения и за търговските отделения в апелативните съдилища са обединени и продължават в две производства. Шефът на ВАС добави и че има много доказателствени искания, които трябва да бъдат внимателно преценени, защото тези дела се гледат само на една инстанция.

Знам за срока в ЗСВ, но той е инструктивен и освен делата по ЗСВ, Шесто отделение гледа и други спешни материи в съкратени срокове. Вземам тази препоръка присърце и ще се опитаме поне в рамките на 4-5 месеца производствата да приключат. Но това не зависи само от съда, а и от поведението на страните и исканията, които правят“, каза Чолаков.

Силно се надявам да изпълните обещанието си, отбеляза Керелска.

Атанаска Дишева постави няколко въпроса, свързани с командироването на съдии. Тя поиска да знае как се подбират магистратите, взима ли се становище от Пленума на ВАС, попита и дали разпределението на командированите по отделения става с решение на Пленума. В тази връзка тя отбеляза, че според чл. 119, ал. 2, т. 2 от ЗСВ именно Пленумът на ВАС определя броя и състава на колегиите и броя и съставите на отделения. „След като няма изключение в този текст, значи става въпрос за действащите в съда съдии“, каза Дишева.

Шефът на ВАС отговори, че всеки магистрат, предложен за командироване, първо се обсъжда със съответното отделение. И добави, че тези решения не минават през Пленума на съда, а цитираният от Дишева текст от ЗСВ се отнася само до съдиите титуляри във ВАС, не и за командированите.

След края на дискусията и годишният доклад на ВАС беше одобрен единодушно.

Очаквайте подробности

16
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
31 май 2021 12:28
Регистриран

Сякаш започват да се поправят, но не се знае още.Но г- жата точкова бие всички там по наглост.При това извън своя мандат.Къде ли ще се върне след това и как ще гледа хората в очите?!

Димо
Димо
28 май 2021 13:13
Гост

Много висящи дела във ВКС.

Димитър
Димитър
28 май 2021 13:14
Гост

Те не си дават много зор по принцип.

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 17:09
Гост

Абе като цяло конструктивен разговор са провели.

Mavri
Mavri
27 май 2021 17:09
Гост

Малко мазало им се е заформило.

Христо
Христо
28 май 2021 13:14
Гост

За кой ли път!

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 17:08
Гост

Упс. Лозан бърза и слага което където не му е мястото.

Nikolov
Nikolov
27 май 2021 17:08
Гост

То в докладите трябва ли да се изказва лична позиция. Относно позицията на Панов за Доклад 4.

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 17:08
Гост

Май не сте чели много доклади през живота си.

Статистик
Статистик
28 май 2021 13:15
Гост

На Панов доклада му го пишат. После слага един увод там и всичко е точно.

Димитрова
Димитрова
27 май 2021 17:06
Гост

Изобщо са доволни от докладите на всички. Днес им е хепи дей май.

Серафим
Серафим
27 май 2021 17:06
Гост

Да, тълкователните дела са от полза. Това няма защо да се коментира изобщо.

Рики
Рики
28 май 2021 13:16
Гост

Особено ако излязат по-бързо тълкувателните решения.

Englishman
Englishman
27 май 2021 17:05
Гост

Бе то хубаво, че питат де ама тоо… с тая пандемия…

Анонимен
Анонимен
27 май 2021 17:04
Гост

Разбирам, че Гешев не го харесваме всички, но ако си е свършил добре работата…

Стаматова
Стаматова
27 май 2021 17:07
Гост

По-скоро си е написал доклада добре. Или са му го написали. Правете разлика. Документите отчитат работа, а не я вършат