Президентът Румен Радев показа, че не е останал доволен от начина, по който Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) е провел процедурата за избор на главен прокурор при повторното избиране на Иван Гешев.

Това става ясно от думите на държавния глава, който на 7 ноември отказа да подпише указа за назначаване на избрания единствен кандидат за главен прокурор. Така процедурата се върна във ВСС, който миналата седмица отново гласува кандидатурата на Гешев и той пак получи 20 гласа в своя подкрепа срещу четири „против“.

Новото предложение за назначаването на Гешев беше изпратено незабавно на президента и според Конституцията той няма право да откаже втори път да издаде указ, но и няма срок, в който да го подпише.

„Ще подпиша указа за назначаване на Иван Гешев за главен прокурор в обозрим срок“, каза днес Радев, който беше във Военната академия на честванията по повод празника на Сухопътните войски, а коментарът му беше разпространен от прессекретариата на държавния глава.

И подчерта: „Първо, ултиматум не приемам от никого. Виждате, че аз не съм човек, който протака и използва различни машинации“.

На въпрос дали ще подпише указа за главен прокурор в рамките на 3 до 7 дни, какъвто срок министърът на правосъдието Данаил Кирилов определи като разумен, президентът посочи, че отговорът на всички въпроси е в Конституцията. „Четете внимателно и там ще си отговорите. Аз ще се произнеса в обозрим срок, когато реша“, каза Радев. И заяви: „И аз се обърнах към ВСС също с настояване, което те, разбира се, не изпълниха по най-добрия начин“.

Според юристи, когато няма срок за извършване на едно действие, се приема, че то се дължи незабавно, а в случая с указа издаването му трябва да стане в разумен срок.

Според премиера Бойко Борисов обаче, държавният глава действа на инат с неподписването на указа за назначаването на Гешев.

„Естествено, че е на инат. Те понеже не искат да се карат с новоизбрания главен прокурор, казват: „Ние нямаме претенции към неговите качества“. Аз също нямам, защото професионалната общност го издига“, каза Борисов.

Той разви отново и тезата си, че правителството не е предложило втори кандидат, за да не бъде обвиняван той после, че си е избрал главен прокурор.

„Приемаме хипотезата, че кандидатът на правителството е Дани Кирилов, защото той е правосъдният ни министър. Приемаме хипотезата, че той беше спечелил срещу Иван Гешев и днеска щеше да имаме указ Дани Кирилов, член на ГЕРБ, за главен прокурор. Дали той, когато повдига обвинения на кметове от БСП, от друга партия, това щеше да се приема за чиста монета? Виждате ли колко са лицемерни, подли и в какъв капан искаха да ме вкарат? Аз да излъча кандидат, да го изберат и след това да кажат: Борисов си избра главния прокурор“, коментира Борисов.

По думите му, това било капан, на който той не се хванал и сега от БСП се чудели какво да правят.

„Не им се хванах на капана и те сега се чудят какво да направят и казват: „Не, не, те професионалните му качества са добри“. Ама ние не избираме булка, бе! Ние избираме главен прокурор. Щом са му добри професионалните качества, колкото го познават и другите, толкова го познавам и аз. Изцяло сме стъпили на професионалните качества и с Христо Иванов така променихме закона, че прокурорите да си избират прокурори, съдиите – съдии“, каза още Борисов.

В отговор пък лидерът на „Да България“ Христо Иванов написа в профила си във Фейсбук, че целта на реформата, за която той е работил, е била въвеждането на съдийско самоуправление и отчетност на прокуратурата.

„Точно тази реформа беше атакувана и осмивана от същите, които сега обясняват, че едва ли не изборът на Гешев е автоматично и неотвратимо следствие от „моята реформа“. Тя беше предадена от Борисов и провалена от ГЕРБ в съгласие с ДПС, БСП, АБВ (и половината РБ). И точно заради това предателство казах в парламента, че у нас има прокурорска република, и си хвърлих оставката. Така че, не, нищо не сме променяли заедно, г-н Борисов!“, коментира Иванов.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
О(ч)акване
О(ч)акване
20 ноември 2019 16:40
Гост

Каквото и да се случи оттук-насетне, то ще покаже истинското лице на Радев. Борисовото вече го видяхме, той си изми ръцете, явно одобрявайки назначаването на мутренската пионка Гешев.

Браво!
Браво!
20 ноември 2019 16:39
Гост

Радев – президент! А за Бойко – оставка. Или гражданско неподчинение, докато не се разкара. Вече съсипа, разграби и унищожи достатъчно. И материални и морални устои на държавността. България се превърна в държава от третия свят. И ако не ви е срам, напуснете уюта си и излезте на улицата, за да спрете наглеците, които ви грабят.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 17:49
Гост

Президентът е последната надежда на всички нормални граждани, които не участват в мафиотския управленски картел, подкрепян от задкулисието в съдебната система и кафявите лайнометни издания, които заливат с помия всеки, дръзнал да разкрие далаверите на това престъпно статукво!

без страх
без страх
19 ноември 2019 12:20
Гост

Не бива да бъде подценяван Президента Радев в действията си по назначаване на новия избран от ВСС гл. прокурор .

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 13:01
Гост

Да и е длъжен да спазва закона. Така че с или без ултиматум, след като не отправи искане до КС, сега ще подпише.

без страх
без страх
19 ноември 2019 13:48
Гост

Не сочите кой закон следва да спазва Радев.
Явно се изказвате неподготвен/а.

тръпнещ
тръпнещ
19 ноември 2019 12:13
Гост

Радев може да говори каквото си иска, но не е началник на ВСС, недоволен, недоволен, но трябва да подпише. Ако прасне едно искане до КС обаче ще стане интересно 🙂 То разбира се ще има смисъл, само ако е е за тълкуване на Конст., защото така ще има „обратна“ сила, иначе ако е за отмяна на текст от ЗСВ, ще важи за напред и Гешев и ВСС ще им е все тая как се е произнесъл КС. Та, тръпна в очакване

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 12:30
Гост

Като е недоволен, защо не сезира КС още след първия си отказ? Сега вече нямана къде.

без страх
без страх
19 ноември 2019 13:15
Гост

Мнението ви сочи на извод, че или сте гражданин, или сте слабо подготвен юрист!

Протестър
Протестър
19 ноември 2019 12:10
Гост

И ние не сме доволни от втората процедура, ама никой не ни пита.

Анонимен
Анонимен
19 ноември 2019 12:04
Гост

Е, сега като почне едно четене на Конституцията…

Мишо
Мишо
19 ноември 2019 12:06
Гост

И наизуст да я научат, там не е посочен точен срок. Явно Гешев вече няма търпение. А и Цацаров трябва да е спокоен, че точно той ще му седне на стола.

Треп.. треп... трепни
Треп.. треп... трепни
19 ноември 2019 13:02
Гост

Гешев и Цацаров са на нисък старт. Въпросът е Радев колко дълго ще им калява нервите.

Мутрофоб
Мутрофоб
19 ноември 2019 13:03
Гост

И Тиквоча трябва да е спокоен! Да не го влачи Кьовеши по спец.съдилища с цялата му ОПГ.