Кога президентът трябва да издаде указ за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор? Този въпрос коментират юристи, тъй като в Конституцията не е посочено изрично какъв е срокът, а тя регламентира, че държавният глава не може да откаже назначаването при повторно направено предложение от Висшия съдебен съвет.

По мнението на специалисти, до които се допита „Лекс“, когато се дължи правно действие без да е определен срок, то се дължи веднага. Това важи и за държавните органи, какъвто е президентът. Като държавният орган трябва да има време да прецени необходимите факти от значение за случая.

Експертите коментират, че президентът се е произнесъл в напълно разумен срок от 2 седмици при първото предложение за назначаването на Иван Гешев, когато имаше право на преценка дали да върне решението на ВСС за избор на главен прокурор. Т.е. можеше да анализира дали са налице правните и фактически основания да подкрепи избора, или не. Те изтъкват, че при отказа си да издаде указ Радев не е изложил писмено или устно мотиви за липса на правни основания за назначаването на Иван Гешев за главен прокурор. Така сега, когато по Конституция е длъжен да подпише указа за назначаване на главен прокурор и няма какво да преценява, следва срокът да е осезателно по-кратък.

В решение №2/2002 г. Конституционният съд също казва, че при повторно направено предложение на ВСС президентът вече е поставен в условията на обвързана компетентност, което означава, че той не разполага с избор измежду юридически равностойни варианти. „Той не прави преценка, но проверка дали са налице условията и предпоставките, визирани в хипотезата на конституционната норма, президентът е длъжен да извърши“, пише в решението.

„Президентът не може да откаже. Друг е въпросът как той и неговите съветници ще изтълкуват правилото за разумния срок. Чуват се гласове, че президентът може да забави неограничено“, коментира професорът по конституционно право и бивш член на Конституционния съд проф. Пламен Киров пред бТВ.

И подчерта: „Все пак – има едно такова понятие – разумен срок в правото. Вярно е, че още от римското право датира принципът, че онова, което се дължи без срок, се дължи незабавно. Т. е веднага“.

Преподавателят по конституционно доц. Наталия Киселова заяви: „Въпросът със сроковете не е уреден изрично в Конституцията и повечето юристи се обединяват около разбирането, че това са разумни срокове. Тъй като мандатът на действащия главен прокурор изтича до 10 януари, предполагам, че в срок до януари ще има указ“.

Очакванията на министъра на правосъдието Данаил Кирилов, които той изрази веднага след повторния избор на Иван Гешев вчера, са указ да има след от 3 до 7 дни. Именно този срок, според него би бил разумен.

Представляващият Висшия съдебен съвет Боян Магдалинчев пък коментира пред „Фокус“, че действително не е регламентиран срок за издаване на указа, но и това не е необходимо, за да действат институциите разумно и добросъвестно. „В някои разпоредби не е необходимо непременно всичко пунктуално да бъде разписано или да бъде непременно посочен срок. Предполага се навсякъде, когато се приемат такива актове, добросъвестност в изпълнение на законовите разпоредби. Независимо, че няма определен срок, в края на краищата държавният глава е достатъчно разумен човек, за да прецени дали да издаде съвсем своевременно указа, или да не го издаде. Той досега показа, че действително в един много разумен срок, както направи с издаването на указа на колегата Георги Чолаков, така и сега с главния прокурор, не би забавил неопределено дълго време издаването на указа“.

17
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Отговор
Отговор
20 ноември 2019 9:45
Гост

Никога. Ето кога. За някой друг може. Не и за Гешев. Иначе – на площада!

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 11:45
Гост

Г-н президент, цяла България, с изключение на мафиотите, които имат интерес от назначаването на Гешев, ще Ви подкрепи!

https://www.frognews.bg/glasat-na-jabata/glasat/izborat-glaven-prokuror-slovakiia-dovede-politicheska-kriza-nas-kakvo-shte-sluchi.html

В Словакия, например, благодарение на упорството на президента Иван Гашпарович от 2011 г. да не даде зелена светлина на избора на Йозеф Чентеш за главен прокурор, заради съмнения в неговите нравствени и професионални качества, се стига дори до политическа криза. Любопитното е, че Гашпарович удържа фронта и повече от две години отказва да издаде указ. През това време той е подложен на заплахи, политически натиск и дори импийчмънт.

без страх
без страх
15 ноември 2019 11:43
Гост

„Радев като не сезира КС, сега иска не иска ще подписва.“

Тъкмо сега Радев трябва да сезира КС.
В междувремието от първото до повторното гласуване с одобряване кандидатурата на Гешев, искането му до КС би било преждевременно.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 11:35
Гост

А доц. Наталия Киселова прогнозира чак до януари. Той Радев първият път не се бави толкова.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 11:32
Гост

Радев като не сезира КС, сега иска не иска ще подписва.

Никога не е късно за правилни решения
Никога не е късно за правилни решения
20 ноември 2019 9:46
Гост

Е, късно ли вече? Според мен не е. А и той си каза – четете конституцията!

без страх
без страх
15 ноември 2019 11:31
Гост

Какво има да му се мисли. Според мен, Президентът Радев трябва да сезира КС с искане за ново тълкуване на спорните норми от действащия ЗСВ (да не ги изброявам) с произнасяне дали те, със съдържанието което законодателният орган е вложил в тях не противоречат на Конституцията. Аргументи за приложимост на тълкувателните мотиви отразени в диспозитива на Конситуционно решение №2/2002 са несъстоятелни, звучат неубедително, а още по-тревожно за мен бе да ги чуя от магистрати с висш ранг. Защо така бре хора, членове на ВСС ????? Как така „по аналогия“ приемате, че предметът на вчерашния спор бе процедурен въпрос, а не… Покажи целия коментар »

Абе
Абе
15 ноември 2019 11:25
Гост

Впрочем на ВСС-СК кога им изтича разумният срок да ревизират съдебната карта? А да задвижат конкурсите?

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 11:21
Гост

Вън от съмнение е, че когато за правно действие няма срок, то по начало се дължи веднага. Естествено като се отчете времето за преценка на правните и фактическите обстоятелства за извършване на съответното правно действие. При второто връщане президентът няма какво да преценява. Така че указът следва да се издаде веднага. Изготвянето на указа отнема най-много един ден. Три работни дни е един напълно разумен срок.

Сантяго
Сантяго
15 ноември 2019 11:13
Гост

А пък в съдебната система разумният срок се приема за 3 месеца 🙂

наблюдател
наблюдател
15 ноември 2019 11:12
Гост

Ако Румен Радев не подпише до сряда, то подозирам, че Народното събрание ще прекрати процедурата поради липса на кандидати, ще стартира малко по-късно нова и ще номинира Цацаров, като дотогава президентът вече ще е издал указа за Гешев.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 11:29
Гост

Цацаров вече се е уредил някъде. Съмнява ме да се гласи за втори мандат.

николай
николай
15 ноември 2019 17:41
Гост

Той няма право на втори мандат …

николай
николай
15 ноември 2019 17:41
Гост

Народното събрание???
То няма компетентност в тази процедура, колега Наблюдател…

анонимен
анонимен
15 ноември 2019 11:10
Гост

Че президентът е длъжен да издаде указа, няма спор. Действително въпросът е за срока. Никъде в Конституцията обаче няма посочен такъв. Радев ще прецени кога. Тия коментари ги приемам за натиск.

анонимен
анонимен
15 ноември 2019 11:07
Гост

Целта на коментарите е президентът да се произнесе най-късно в понеделник, да излезе указът в ДВ във вторник и в сряда да номинират Цацаров за шеф на КПКОНПИ. Това е играта.

Анонимен
Анонимен
15 ноември 2019 11:23
Гост

Чакай. Човекът каза, че още дори не го е обсъдил със семейството си.