Стефан Станев, който преди две години преби до смърт приятелката си Виола Николова, е окончателно осъден на 22 години и половина затвор. Това реши Върховният касационен съд (ВКС), след като прецени че наложеното наказание е справедливо, въпреки че и подсъдимият, и близките на жертвата не бяха съгласни с него.

Така ВКС потвърди решението на Софийския апелативен съд от май м.г., когато наказанието на Станев беше намалено. Преди това градският съд го беше осъдил на 25 години затвор, след като той направи самопризнания, а делото протече по съкратена процедура.

Жестокото убийство на младата жена беше извършено на 23 юни 2017 г. Тя беше удряна със стик за голф, душена и наръгана с три различни ножа от приятеля ѝ Стефан, който има дългогодишна зависимост към наркотици. След тежкото престъпление стана известно, че срещу мъжа са подавани множество жалби за домашно насилие от бившата му съпруга. Проверка, разпоредена от главния прокурор Сотир Цацаров, установи, че в Софийската районна прокуратура е имало пет преписки, но само по една имало образувано разследване за закана с убийство.

В тази връзка върховните съдии пишат, че извършеното престъпление е „изключително тежко“, а проявеното впоследствие осъзнаване, признание и съжаление за стореното не намалява обществената му опасност, нито снижава обществената опасност на извършителя на фона на проявената от него неоправдана агресивност и жестокост. Според ВКС правилно апелативните съдии са отчели упоритостта на Станев да убие жертвата – безуспешно с душене, след това с клане с един, два и накрая с три ножа. Затова съдиите преценяват, че по-леко наказание би било проява на неоправдана снизходителност към убиеца.

„Така определеният му размер на наказанието лишаване от свобода е необходим както за неговото лечение, поправяне и преосмисляне на извършеното, така и за превенция на онези членове на обществото ни, които биха оправдали подобно свое поведение с неразумната злоупотреба с упойващи вещества и алкохол. Последното именно затова е обществено укоримо, защото довежда човешката личност до абсолютно неприемливо за всички поведение, което не бива по никакъв начин да бъде толерирано“, категорични са върховните съдии.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Захари
Захари
23 януари 2019 18:26
Гост

Адмирации за решението.

Мишо
Мишо
23 януари 2019 18:25
Гост

Проявеното впоследствие осъзнаване, признание и съжаление за стореното на един наркоман, който е решил на всяка цена да убие жертвата нямат никаква стойност.

Анонимен
Анонимен
23 януари 2019 18:29
Гост

Искрено ме съмнява, че в затвора ще се излекува и поправи.

Музикант
Музикант
23 януари 2019 18:14
Гост

Пропяваш и три годинки по- малко.

Симо
Симо
23 януари 2019 18:14
Гост

С тези съкратени процедури наистина се дава ход на делото, но ит друга страна са реверанс към престъпника.