Трима съдии бяха повишени в Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС). Става дума за Димитрина Ангелова от Софийския градски съд, Мария Лалова от апелативния съд в столицата и Татяна Грозданова от ОС-София.

Те са назначени по реда на чл. 193, ал. 6 от Закона за съдебната власт, който дава възможност за повишаване по вече приключен конкурс.

Този за Наказателната колегия на ВКС беше обявен в началото на 2018 г. А Ангелова, Лалова и Грозданова са поредните съдийки, които биват повишени по чл. 193 , ал. 6 от ЗСВ. Това даде повод на председателя на Комисията за атестирането и конкурсите Красимир Шекерджиев да обяви, че с това конкурсът приключва. Това е така, защото вече изтича и 9-месечният срок, в който при освободени места може да бъдат повишени магистрати, класирани под чертата.

Единствено Севдалин Мавров заяви, че ще гласува против, като изрично подчерта, че няма съмнение в професионалните качества на трите съдийки. Възражението му и принципно – той не е съгласен Върховният административен съд (ВАС) да кадрува във Върховния касационен съд. Мавров обясни за какво става дума. Става дума за решението на ВАС, който отхвърли жалба на Даниел Луков срещу отказа на Съдийската колегия да го повиши във ВКС. Луков беше класиран на предни позиции и можеше да бъде назначен в Наказателната колегия, но СК на ВСС реши, че има оперативна самостоятелност да преценява кой от класираните да бъде повишен, което становище беше подкрепено и от ВАС.

Боян Магдалинчев възрази, че съдебните решения се изпълняват и че в случая не става дума за кадруване на един съд в друг.

Същевременно днес колегията уважи оставките на Николай и Катерина Енчеви – граждански съдии в Софийския градски съд.

Макар да не бяха споменати мотивите им да напуснат системата, по всяка вероятност те са свързани с изказвания на членове на съвета отпреди четири месеца. Тогава колегията трябваше да удължи командироването с две години на Катерина Енчева като национален експерт в Генерална дирекция „Правосъдие и потребители“ в Брюксел.

Но Драгомир Кояджиков възрази с думите, че СК на ВСС не трябва да създава номенклатура и да командирова едни и същи магистрати. Той каза още, че от 2013 г. до 2018 г. съпругът на Енчева – Николай Енчев, който също е граждански съдия в СГС, бил командирован в чужбина. Малко след като заминал, Катерина Енчева излязла в неплатен отпуск за три години, с малки прекъсвания, за отглеждане на децата си. А когато пък тя занимала за Брюксел, съпругът ѝ излязъл в неплатен отпуск. Това, по думите на Кояджиков, оголвало отделението в СГС и водело до допълнително натоварване на колегите им.

Мнозинството в СК възприе тезата му и отказа да удължи командироването на Катерина Енчева.

А днес гласува и оставките на двамата съдии, като Николай Енчев се освобождава от 16 ноември, а съпругата му – от 2 ноември.

Наред с това днес Съдийската колегия избра Минка Китова за председател на районния съд в Харманли за втори мандат.

19
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
mrum
mrum
28 октомври 2020 9:48
Гост

е, приключи тая мъка – конкурс три години – тоя ВСС ще се похвали поне с един свършил конкурс. Дано сега се поразбързат и да обяват останалите конкурси – за Апелативен съд, административните съдилища, за СГС – НО, в което обаче се съмнявам…..очевидно е, че са страшно мързеливи и всякакво усилие за справяне с проблемите в системата им е непосилно

Гост
Гост
28 октомври 2020 19:31
Гост

Т. Н. „оперативна самостоятелност“ се тълкува от някои членове на СК ВСС (Дишева, Марчева, Керелска), като възможност да нарушават Закона и да не изпълняват конкретни и пределно ясни съдебни решения на ВАС

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 13:36
Гост

Успех на всички в новото им поприще!

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 13:35
Гост

Оголвало отделението в СГС? Е, кой да й гледа децата? Или работат апреди всичко?

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 13:34
Гост

Драгомир Кояджиков пак се изказа в ущърб на колегите.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 13:34
Гост

Абсолютно прв е! До кога с тази номенклатура и шуробаджанащина.

Милка
Милка
27 октомври 2020 14:00
Гост

Точно обратното! Аз съм съдия в СГС и намирам за несправедливо това семейство 8 години да не работи в съда, а ние да поемаме цялата работа. Командироването не е добро решение в случая. Очевидно, те ползват като трамплин съда и никога не са се чувствали съдии. Така че най-правилното решение е това, което предложи Кояджиков.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 13:31
Гост

Мария Митева Лалова не беше ли член на Комисията по атестирането и конкурсите към СК?

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 13:32
Гост

Да, именно за това си подаде оставката миналата година, за да участва в конкурса за повишаване във Върховния касационен съд – Наказателна колегия.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 12:57
Гост

Да са живи и здрави и да продължат да работят добре

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 12:57
Гост

Щастие ще е за тях да работят в чудната ни съдебна система

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 12:57
Гост

Късмет. Професионалисти са.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 12:56
Гост

Успех им пожелаваме и дано се справят без натиск над тях

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 13:32
Гост

Това е малко спорно.

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 12:56
Гост

Добре. ДОбри решения

Живко
Живко
27 октомври 2020 12:55
Гост

Нека хората се развиват и е добре, че системата показва, че има шанс за развитие

Englishman
Englishman
27 октомври 2020 12:55
Гост

По мое мнение не мисля, че трябваше, но щом са решили

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 12:55
Гост

Ами освен да им пожелаем да се справят със задачите друго не виждам какво

Анонимен
Анонимен
27 октомври 2020 12:55
Гост

Успех