Антикорупционната комисия е внесла в съда иск за конфискуване на имущество за близо 2,4 млн. лева от бившия министър на енергетиката и кандидат за президент Трайчо Трайков.

Проверката на имуществото на Трайков започна миналата година, след като той беше обвинен в безстопанственост по делото за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени. Обвинението беше внесено в Софийския градски съд, но той го прекрати и го върна на прокуратурата. След промените в НПК обвинителният акт беше внесен вече в спецсъда, но през март и той прекрати делото. Преди месец Специализираната прокуратура отново внесе обвинението в съда и съобщи, че са отстранени всички неясноти и процесуални нарушения, като се очаква разпоредителното заседание в спецсъда.

В края на септември шефът на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев съобщи, че съдът е наложил запори и възбрани на имущество на Трайчо Трайков за 2,4 млн. лева. Ставаше дума за апартамент и студио в София, банкови сметки, акции и дялове. Тогава изтичаше и срокът, в който Трайков трябваше да представи декларация и да обясни произхода на имуществото.

След това пък бившият министър в първото правителство на ГЕРБ каза, че ще иска удължаване на срока, за да може да представи документи. От своя страна, Пламен Георгиев каза, че комисията няма право по закон да удължи срока за представяне на документи, но увери, че ако Трайков даде доказателства в 3-месечния срок, в който антикорупционната комисия трябва да внесе в съда иска за отнемане на незаконно придобито имущество, те ще бъдат взети предвид.

„За произхода на тези средства, те не са само пари, нямам абсолютно никакво притеснение и те затова са тук, защото, когато реших да се върна окончателно в България, всички средства, които притежавах, ги инвестирах в България. Тогава съм купувал доста акции на българската фондова борса, защото смятах, че, когато човек свързва живота си с една страна е добре то да е по –различни начини. Затова тези средства досега бяха в сметките ми. Аз нямам сметки в чужбина, нямам офшорки, всичко, което имам е чисто и ясно, и стои в сметки в България“, коментира тогава Трайков пред бТВ.

От КПКОНПИ обясниха днес пред „Лекс“, че Трайков е дал частични обяснения, но повечето от тях не са били приети. Така, внесеният иск за отнемане на имущество е за 2 372 004,55 лв.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Плюшкин
Плюшкин
16 ноември 2018 22:17
Гост

Spestil e ot zakuski. Kakvo se 4udite tolkova.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2018 21:17
Гост

И този ако ни стане президент.

Анонимен
Анонимен
16 ноември 2018 21:18
Гост

Не дай си, Боже!

Адвокат
Адвокат
16 ноември 2018 18:13
Гост

Абе, Пламенчо, какво стана със Софийски имоти? Издейства ли на Тошко Добрвев затовр, взе ли му имотите или ще плащаме за некадърно обвинение?

Бай Гън
Бай Гън
16 ноември 2018 18:10
Гост

Туй то, жегата е до съда. Не се коси, Трайчо