Делото срещу бившите министри от ГЕРБ Симеон Дянков и Трайчо Трайков отново е в Специализирания наказателен съд.

Двамата са обвинени за продажбата на държавния дял в EVN на занижени цени, а подсъдими с тях са още бизнесменът Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев от консултантската фирма „Булброкърс“.

Делото беше прекратено от спецсъда през март, защото обвинителният акт беше внесен от Софийската градска прокуратура, а не от специализираната. Освен това, съдът беше констатирал и противоречия в обвиненията. Сега обвинителният акт е внесен вече от Специализираната прокуратура.

„Отстранени са всички посочени от съда неясноти и процесуални нарушения в първоначалния обвинителен акт (изготвен и внесен в СпНС от Софийската градска прокуратура), заради които в края на март 2018 г. делото бе прекратено и върнато по компетентност в Специализираната прокуратура. Прецизирани са и обвиненията срещу шестимата привлечени към наказателна отговорност лица“, съобщиха от държавното обвинение.

Първоначалните обвинения на Дянков и Прокпиев бяха за престъпление по служба във връзка с приватизацията на остатъчните държавни дялове в едно от трите електроразпределителни дружества. Според прокуратурата, подбуден от Иво Прокопиев, Дянков разпоредил на шефа на Агенцията за приватизация да възложи оценката на последните държавни 33% в „ЕВН България Електроразпределение“ АД на „Булброкърс“. Това било с цел инвестиционният посредник да получи облага от над 1.2 млн. лв. Бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков пък беше обвинен в умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева. Трайков бил дал съгласие продажбата на притежавания от „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) миноритарен дял акции в „ЕВН България“ да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Става дума за 51 612 акции, а съгласно цитираната стратегия, продажбата им трябвало да бъде на по-високи цени от тези, на които преди това е продаден мажоритарният пакет, при положение, че са повишени показателите на дружеството.

От прокуратурата днес допълниха, че от престъпленията, за които са обвинени Дянков и Прокопиев, са настъпили значителни вредни последици за бюджета за близо 28 млн. лева.

След като Трайков и Дянков бяха обвинени, антикорупционната комисия започна проверка на имуществото им. Преди седмица шефът на комисията Пламен Георгиев каза, че съдът е наложил запори и възбрани на имущество на Трайков за над 2,4 млн. лева. Проверката на Дянков пък се забавила, защото комисията не можела да го открие на адресите му и едва след оповестяването на случая преди дни, той сам се свърза с инспекторите.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Къса ми се сърцето
Къса ми се сърцето
03 октомври 2018 22:17
Гост

Дянков явно е спестил доста от закуски.

Петров
Петров
03 октомври 2018 18:13
Гост

Дянков, колкото и да се криеш, не можеш да избягаш.

Bobi
Bobi
03 октомври 2018 17:55
Гост

Porednite ograbili jalkata ni dyrjava.

Анчо
Анчо
03 октомври 2018 17:54
Гост

Това дело много се проточва. Да не вземе да изтече по давност.