Австралиецът Джок Полфрийман няма да излезе предсрочно от затвора, където излежава 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов. Това реши днес Софийският градски съд, който отхвърли искането му за условно предсрочно освобождаване.

На Джок Полфрийман му остават още 6 години и 10 месеца. Съдът прие, че той все още не се е поправил и затова отказа да го пусне. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд.

През юли 2011 г. Върховният касационен съд окончателно осъди Полфрийман на 20 години затвор, но той е в ареста от края на 2007 г., когато извърши убийството в центъра на София. Тогава след спор и сбиване с компанията на Монов, австралиецът намушка фатално с нож студента и рани Антоан Захариев.

Самото заседание днес продължи около три часа като адвокатът на австралиеца Калин Ангелов отправи редица доказателствени искания – индивидуалните планове за изпълнение на присъдата, годишните доклади за резултатите от работата по въпросните планове, методиката, по която администрацията е направила оценка на риска от вреда за обществото, документация за програмите за въздействие, в които е бил включен австралиеца и други. Джок Полфрийман не е лесен затворник, каза адвокатът му с уточнението, че чужденецът избухва срещу несправедливостта и корупцията зад решетките. Въпреки това, по думите на Ангелов, клиентът му „се поправя достатъчно бързо“ и в положителна насока.

Прокурорът Елка Латинова обаче възрази като поясни, че така се излиза извън предмета на делото. Съдът отхвърли всички искания на защитата.

Изпълняващият длъжността директор на Софийския затвор Десислав Трайков обаче заяви, че от 2007 г., откакто Джок Полфрийман е зад решетките, до момента са му налагани многобройни наказания основно за неизпълнение на заповеди и демонстративно неподчинение. Трайков разказа за случай, в който без да са ясни мотивите му, Полфрийман си зашил устата и обявил гладна стачка. Друг пример – при неотдавнашна проверка в затворническото общежитие в Казичене било установено, че в цялата сграда са разлепени стикери с нецензурно съдържание. Оказало се, че това е дело на австралиеца. Наред с това била намерена карта памет, която Полфрийман глътнал. Последната гладна стачка на чужденеца била от 21  април до 25 май тази година. Това даде основание на Трайков да заключи, че социалните експерти и психолозите на затвора трябва да продължат работата си с Джок Полфрийман.

Прокурор Латинова също беше против предсрочното освобождаване на затворника. Тя припомни, че Полфрийман е дошъл в България и е убил с нож в сърцето български гражданин и е посегнал на друг по хулигански подбуди.

Самият осъден каза на български език пред съда, че за годините, през които е лишен от свобода, не е наказван за физическа агресия. Ако се натъквал на проблем, пускал жалби. На финала Джок Полфрийман изрази съжалението си за смъртта на Андрей Монов.

Съдът обаче отхвърли искането му да излезе предсрочно от затвора.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съгласен
Съгласен
18 юли 2019 17:02
Гост

Ако казаното за поведението му в затвора е вярно, този човек има нужда от много сериозно и последователно общуване с психолог. Не му е мястото навън. Дори и да е в Австралия.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2019 13:26
Гост

Този не се държи прилично в затвора, при положение, че има охранители, а какво ли ще се случи, ако излезе на свобода.

Анонимен
Анонимен
17 юли 2019 13:27
Гост

Все едно да дадеш на луд картечница.

Възмутен
Възмутен
17 юли 2019 13:19
Гост

Чужденец, извършващ престъпление и с цялата си наглост иска предсрочно освобождаване.

Николай
Николай
17 юли 2019 13:46
Гост

Какво значение има откъде е?
И кой не би поискал предсрочно освобождаване?