Съдът на Европейския съюз (СЕС) нареди на Полша да прекрати действието на закона за ранното пенсиониране на съдиите от Върховния съд, съобщи БНТ. Съдът в Люксембург беше сезиран от Европейската комисия и тепърва трябва да се произнесе за полската съдебна реформа.

Полша трябва да прекрати незабавно действието на закона за Върховния съд, който намали пенсионната възраст на съдиите от 70 на 65 години. Това следва да се приложи със задна дата за засегнатите от закона съдии, нареди Съдът на ЕС. Варшава ще анализира ситуацията и ще вземе решение, каза премиерът Матеуш Моравецки в Брюксел, където участва в срещата Европейски съюз – Азия.

„В двустранните си срещи тук мисля, че убедих още много лидери каква е полската съдебна реформа. Показах, че 80% от поляците искат реформиране на съдебната система“, каза Моравецки.

Европейската комисия сезира СЕС заради опасения, че поредната спорна реформа накърнява независимостта на съдебната система в Полша. Приемането на закона през април предизвика поредните протести в Полша. Управляващите националисти от „Право и справедливост“ твърдят, че Върховният съд трябва да се прочисти от корумпирани съдии. Опонентите им ги обвиняват обаче, че така целят само отстраняването на критичните гласове.

Вече са пенсионирани 22 върховни съдии, сред които председателят Малгожата Герсдорф. Президентът е назначил нови, обявени са и вакантни места. В ход е дълбока промяна в състава на полския Върховен съд и това може да се отрази на правото на справедлив процес. Това наложи да се действа спешно, посочиха от съда в Люксембург.

Наскоро Европейската комисия отново отправи критика към Полша, че изостря конфликта си с Европейския съюз заради състоянието на върховенството на закона. Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс коментира, че в Полша „за съжаление, нещата не са се подобрили“ и по-конкретно спомена назначаването на 27 нови върховни съдии, докато въпросът все още е обект на наказателната процедура от ЕС. Тимерманс каза, че най-малкото, което полските власти е трябвало да направят, е било да замразят всякакви нови назначения и добави, че  полските съдии вече нямат неограничен, независим достъп до Европейския съд по въпроси за тълкуването на правото на ЕС.

Някои от пенсионираните принудително през лятото върховни съдии отказаха да се оттеглят. Сред тях беше и председателят на Върховния съд Малгожата Герсдорф, която заяви, че мандатът ѝ продължава до 2020 г.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Трайчо
Трайчо
20 октомври 2018 15:27
Гост

Адмирации за решението на СЕС.

Milena
Milena
20 октомври 2018 10:47
Гост

В Полша нямат ли си КС за пенсионираните?

Анчо
Анчо
20 октомври 2018 15:30
Гост

У нас вече има тенденция към по-свеж изглед. Сложиха Влахов за цвят.