Европейската комисия отново отправи критика към Полша, че изостря конфликта си с Европейския съюз заради състоянието на върховенството на закона в страната, съобщи „Асошиейтед прес“, цитирана от БТА.

Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс заяви, че в Полша „за съжаление, нещата не са се подобрили“ и по-конкретно спомена назначаването на 27 нови върховни съдии, докато въпросът все още е обект на наказателна процедура от ЕС. Тимерманс каза, че най-малкото, което полските власти е трябвало да направят, е било да замразят всякакви нови назначения.

Всъщност те ускориха процеса, като назначиха дори повече съдии„, каза Тимерманс. Той допълни, че е разтревожен, че полските съдии вече нямат неограничен, независим достъп до Европейския съд по въпроси за тълкуването на правото на ЕС.

В началото на август полският Върховен административен съд реши, че президентът на страната Анджей Дуда и Националният съдебен съвет трябва да се въздържат от смяната на върховните магистрати докато Съдът на ЕС не даде становище по предприетите съдебни реформи.

Една от мерките предвижда намаляване на пенсионната възраст от 70 на 65 години. Така на практика върховни съдии, чиито мандат все още не изтекъл, ще трябва преждевременно да бъдат пенсионирани. През лятото 22 върховни магистрати, което е близо една трета от общия състав на Върховния съд, бяха принудени да се оттеглят поради навършени 65 години, но някои от тях все пак отказаха да сторят това. Сред тях е и председателят на съда Малгожата Герсдорф, която заяви, че мандатът ѝ продължава до 2020 г.

Въпреки решението на ВАС на Полша да се изчака становището на съда в Люксембург, преди дни назначените нови 27 върховни съдии положиха клетва пред президента Дуда.

Именно това доведе и до острата реакция от Брюксел. Франция и Германия осъдиха пренебрежението, демонстрирано от полските власти към призивите на европейските им партньори да зачитат правовата държава и поискаха от Европейската комисия да продължи с процедурата за налагане на санкции, предаде „Франс прес“, цитирана от БТА. Двете страни настояват за ново изслушване на Полша по време на следващия съвет на министрите от ЕС и прилагане на чл. 7 от Договора за ЕС.

Вчера министрите от ЕС обсъдиха за шести път опасенията, че управляващите във Варшава националисти подкопават демократичните институции в страната си, макар че в края на краищата блокът може да направи малко по въпроса, предават международните агенции.

На вчерашната среща на 28-те министри в Люксембург беше изразена сходна загриженост и за върховенството на закона в Унгария, съобщава още БТА, позовавайки се на „Ройтерс“.

ЕС откри наказателни процедури срещу Полша и Унгария съгласно чл. 7 от Договора на общността, който изрежда начините за справяне с държави, които пренебрегват основополагащите ценности на съюза, включително демокрацията и върховенството на закона, припомня агенцията. Теоретично това може да доведе до лишаването на двете държави от право на глас, но е много малко вероятно. По-скоро процедурата ще се превърне в удар по репутацията им, защото същинско наказание може да бъде наложено само с единодушие, посочва „Ройтерс“. И коментира, че болезненият процес демонстрира колко неподготвен е ЕС да се изправя срещу собствените си членове, поели нелиберален курс.

5
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Валя
Валя
17 октомври 2018 13:30
Гост

ЕС толкова ли не може да се изправи срещу правителствата, поели нелиберален курс? Дават лош пример на останалите държави-членки.

Валенса
Валенса
17 октомври 2018 13:00
Гост

Интересно ми е от къде Полша има дупе да се противопоставя на ЕК. Сигурно разчитат на пословичната мудност на евробюрократите и на Брекзит, в смисъл, че ЕС се старае да запази единството на съюза и е склонен да пуска аванти на някои непослушни.

Възмутен
Възмутен
17 октомври 2018 12:40
Гост

Намаляването на пенсионната възраст трябваше да се регламентира със закон. Какво ще ги чакат до 70 години!

Анчо
Анчо
17 октомври 2018 12:22
Гост

Както с тръгнали може да изгубят гласа си в ЕС.

Анонимен
Анонимен
17 октомври 2018 12:20
Гост

Тези съдебните реформи докараха големи неприятности както на магистратите, така и на държавата. Не може като член на ЕС Полша да не се съобразява с ЕК при положение, че тече наказателна процедура.