Делото срещу бившия шеф на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ) Лазар Лазаров се връща в прокуратурата. Това реши днес състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Николай Николов, след като констатира съществени нарушения в обвинителния акт.

Лазаров е обвинен в умишлена безстопанственост, свързана със строежа на магистрала „Марица“, от която според прокуратурата са нанесени щети на АПИ за над 41,6 млн. лева.

Става дума за изграждането на първия лот от магистрала „Марица“ от Оризово до Димитровград, който е около 31 км. Италианската компания Кооперативно дружество „Чи Ем Чи Ди Равена“ не построи навреме участъка, който трябваше да е готов през 2013 г, като се оправда с обилни валежи от сняг и дъжд, които налагали стабилизация на почвите преди да се премине към строеж на пътя.

След това била проведена нова обществена поръчка и бил сключен допълнителен договор с „Пътища Пловдив“ за строително-монтажните работи. Лазаров е обвинен, че не организирал по най-добрия начин дейността на подчинените си. Според обвинението той трябвало да възложи проверка дали предвидените строително-монтажни работи в новата поръчка не са били включени в предмета на първоначалния договор за строителството на лот 1 на магистралата. Освен това бившият шеф на АПИ не поискал обосновка за необходимостта от различните видове дейности в обществената поръчка и разчет за формирането на прогнозната стойност, като в крайна сметка сключил договор за над 51,3 млн. лева с ДДС и наредил изплащането на цялата сума.

Делото беше внесено първо в Специализирания наказателен съд, който обаче го прекрати и прати на ВКС, защото прецени, че не му е подсъдно. Върховните съдии се съгласиха и пратиха делото на градския съд.

На днешното разпоредително заседание съдия Николов посочи, че обвинението е много разпокъсано във фактологията. От него не става ясно, как според прокуратурата е извършено престъплението – веднъж в обвинителния акт се казвало, че Лазаров е осъществил деянието с бездействие, а след това е обвинен за сключен договор, който предполага действия. Според СГС е крайно недостатъчно и в обвинителния акт да се каже само, че бившият шеф на АПИ е осъзнавал и целял крайния резултат, без да се посочат конкретни факти.

Самият Лазаров също взе становище и каза, че не разбира в какво го обвинява прокуратурата – дали за това, че е извършвано изобщо укрепване на участъка от магистралата или заради конкретните методи, които са приложени.

Преди това юрисконсултът на АПИ каза, че агенцията не иска да се конституира като граждански ищец, защото не смята, че е ощетена, въпреки че според прокуратурата са ѝ нанесени вреди за над 41,6 млн. лева. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) пък изобщо не изпрати свой представител, но още на първото заседание в спецсъда от МРРБ изразиха становище, че не са ощетени и не предявиха иск срещу Лазаров.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Възмутен
Възмутен
16 август 2018 14:01
Гост

Умишлено се протака. През май месец пък отложиха делото, защото Кристиан Мирчев не се яви на него.

Георги
Георги
16 август 2018 13:48
Гост

И как така АПИ няма претенции към Лазар Лазаров. Сумата е сериозна. Тука нещо понамирисва.

Петров
Петров
16 август 2018 13:57
Гост

Явно не смеят. Или не са заинтересовани от връщането на сумата. Може би се водят от личен интерес.

Човек
Човек
16 август 2018 13:47
Гост

Какво е това мазало? Защо прокуратурата си е оставила ръцете? Да не би да са бързали за лятната ваканция?

Жорж
Жорж
16 август 2018 14:06
Гост

Не им е за първи път. Лошото е, че времето си тече, а никакъв напредък по хода на делото.

Б.Б.
Б.Б.
16 август 2018 13:47
Гост

Тези магистрали са такава златна мина. Икономисват се материали и после пътищата са некачествени. След 1-2 години трябва да се ремонтират, но нашите пак ги кърпят и замазват положение.