Окръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев осъди прокуратурата да му плати обезщетения за над 93 500 лева заради воденото срещу него дело за оказан натиск над прокурорка, по което беше оправдан на три инстанции.

Светлозар ГеоргиевПроверка на „Лекс“ показа, че Софийският градски съд (СГС) е присъдил 80 000 лева само за моралните вреди на Георгиев от воденото срещу него дело и над 13 000 лева за пропуснати ползи и разноски.

Светлозар Георгиев е съдия от 1995 г., като е бил председател на военния съд във Варна, зам.-председател на районния и на окръжния съд в града. Той гледаше и делото срещу лидера на „Воля“ Веселин Марешки и именно заради него е бил следен със специални разузнавателни средства. Поводът е бил сигнал срещу него в ДАНС от окръжната прокурорка от Варна Виолета Радева, че е поел ангажимент да помогне на Марешки. Такива доказателства не бяха събрани, но покрай подслушването е бил дочут разговор на Георгиев с прокурор Здравка Задгорска, от който започна и делото за натиск срещу съдията.

Според обвинението Георгиев се срещнал с прокурор Задгорска на 2 декември 2016 г. и опитал да я склони да прекрати делото срещу бившия полицай Николай Добрев, с когото съдията бил близък. Разследването било за забравена върху тавана на кола ловна пушка. Добрев паркирал автомобила пред дома си, извадил пушката, но я забравил там и се сетил след 7 часа, когато оръжието вече липсвало. На сутринта се обадил в полицията, но пушката вече била предадена от случайно минаващ мъж, който я видял върху колата.

„Мисля, че от човешка гледна точка си е за помагане, член девет отвсякъде. Ти ще си прецениш вече“, казал Георгиев, а Задгорска отговорила, че ще погледне делото и повече не се срещали. В крайна сметка тя внесла делото в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, а Районният съд във Варна е приложил чл. 78а от НК и е наложил на Добрев глоба от 1000 лева, с което процесът приключил окончателно.

Според чл. 9, ал 2 от Наказателния кодекс не е престъпно деянието, което макар формално да осъществява признаците на предвидено в закона престъпление, поради своята малозначителност не е общественоопасно или неговата обществена опасност е явно незначителна.

Делото срещу Георгиев приключи за една година и пред трите инстанции, като през 2018 г. мнозинството от състава на Върховния касационен съд прие, че формално Георгиев е въздействал на прокурорката, но е оправдан, защото именно според чл. 9 от НК деянието се явява малозначително и затова не е престъпно. На особено мнение беше тогава съдия Валя Рушанова от ВКС, защото според нея деянието е изначално несъставомерно.

Миналата година Георгиев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), като поиска 100 000 лева само за моралните вреди от незаконното обвинение.

В исковата си молба той пише, че воденото срещу него дело е било „кошмар“, била е накърнена репутацията му на професионалист, бил е принуден да обяснява на колеги, приятели и близки, че е невинен, че става въпрос за нелепа грешка и преднамерена атака. Животът му изцяло се променил и в личен, и в служебен план, не можел да спи и се разболял. Доброто му име на честен и добросъвестен човек и съдия, било опетнено и дори оправдаването не могло да заличи изцяло последиците. Георгиев изрично е подчертал и широкото медийно отразяване на процеса, в което бил представен като корумпиран.

Прокуратурата пък твърди, че Георгиев не трябва да получава обезщетение или евентуално то да бъде намалено. Държавното обвинение се позовава на чл. 5 от ЗОДОВ. Той предвижда такива хипотези, ако увреждането е причинено поради изключителна вина на пострадалия или ако той е допринесъл за него. Аргументът на прокуратурата в случая е, че Георгиев е оправдан след прилагане на чл. 9 от НК, а не заради липса на извършено престъпление.

Съдия Албена Ботева от СГС отхвърля възраженията, като пише, че причините за оправдаването нямат значение, когато става дума за незаконно обвинение, за което има оправдателна присъда.

По делото са били приети заключения на лекар и психолог, които са свидетелствали за влошеното здраве на Георгиев, претърпените операции и връзката на тези последици със стреса, причинен от делото. Показания са дали и двама негови приятели от съдебната власт, които са разказали, че делото за него било като „гръм от ясно небе“, който тотално го сринал.

Георгиев казал на единия свидетел: „Няма как да застана на съдийската банка и хората да си мислят, че аз съм обвиняем, а пък ще правораздавам“.

Съдия от Варна, приятелка на Георгиев пък казва, че отношението на колегите към него не се е променило, защото всички знаели, че цялото дело е „активно мероприятие“. Той обаче престанал да контактува с всички. Преди това имал желание да участва в конкурс за повишаване в апелативен, но след случилото се казал, „че е приключил и че няма желание за нищо“. И до днес изпитвал огромно неудобство от срама и унижението, които преживял.

Съдът е приел, че всичко описано от лекарите и свидетелите е в пряка причинна връзка с воденото дело срещу Георгиев. В решението си съдия Ботева отбелязва още, че негативните изживявания на магистрата са по-силни, макар делото да е продължило само година и един месец и той да е бил на свобода през цялото време. Мотивите на съда са, че процесът е за престъпление в област, в която е професионалната реализация на Георгиев и се е отразил на възможностите му за професионални изяви и развитие, на авторитета и служебната му репутация.

„Воденото срещу ищеца наказателно производство е накърнило неговото професионално достойнство, като е уронено доброто му име на почтен магистрат с оглед и на широкото публично разгласяване на неговото обвиняване в извършване на престъпление чрез средствата за масова информация. Следователно, интензитетът на неблагоприятното засягане на неимуществената сфера на ищеца, неговото човешко достойнство и професионална чест е много по-висок, като тези правнорелевантни обстоятелства трябва да бъдат взети предвид при определяне размера на дължимото обезщетение“, се казва в решението на съда, като са цитирани и идентични решения на ВКС, според които по-високи обезщетения в сходни случаи се присъждат на полицаи, военни, магистрати и митничари. Това е така, тъй като очакванията и изискванията на обществото към тях за почтеност и спазване на законите са изключително завишени и неоснователното обвинение има по-силно негативно отражение. Според цитираната практика на ВКС, това важи в още по-голяма степен за случаите, когато обвинението е за извършване на умишлено престъпление от сферата на професионалната реализация на неоснователно обвинения.

Затова СГС определя обезщетение от 80 000 лева на Георгиев и отделно му присъжда и над 8700 лева за пропуснати ползи, които са от заплати в периода на разследването и делото срещу него, когато той е бил в отпуск и болнични. Близо 5000 лева пък са присъдените му разноски.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
11 август 2020 10:01
Гост

това да не е нов бизнес, съдия да съди съдия и да не му даде поисканото обезщетение.

ЧЛЕН ПЪРВИ
ЧЛЕН ПЪРВИ
07 август 2020 9:34
Гост

93000, чудесно се дели на 3(три)!
Остатъкът от 500 лв. е за веселбата!

ТЕМИДА
ТЕМИДА
07 август 2020 9:26
Гост

Не може да се присъжда обезщетение затова, че е повдигнато обвинение и е водено разследване! Всеки може да бъде разследван и да му бъде повдигнато обвинение. Всеки! Далеч не всички обвинения се оказват обосновани и доказани и далеч не всички съдебни актове са правилни за да е така чувствителен въпросния съдия. Гражданите трябва да си поискат обратно тези 100.000 лева! Отделно размерът е абсурден! Такива пари, колегите му присъждат при настъпила смърт. Тази история си е типично нашенска и би трябвало да се разследва, но изглежда няма от кого.

Кака Пена
Кака Пена
05 август 2020 16:46
Гост

Представете си до къде е стигнало правосъдието ни, щом СЪДИЯ СЪДИ ПРОКУРАТУРАТА!!!

Еха!
Еха!
05 август 2020 13:39
Гост

“ защото ще си поделят това обезщетение със съдиите, които са го отсъдили и то вече няма да е толкова ЗАВИШЕНО! После Гешев им бил виновен, а съдиите са цветенца! Затова СГС определя обезщетение от 80 000 лева на Георгиев и отделно му присъжда и над 8700 лева за пропуснати ползи, които са от заплати в периода на разследването и делото срещу него, когато той е бил в отпуск и болнични. Близо 5000 лева пък са присъдените му разноски.“

Еха!
Еха!
05 август 2020 13:31
Гост

„Светлозар Георгиев беше оправдан за натиск над прокурорка, но се чувствал сринат заради воденото срещу него дело“?! ТАКА Е ОТ ДРУГАТА СТРАНА НА БАРИЕРАТА!

БЕЗОБРАЗИЕТО В ДВОЙНИЯ АРШИН
БЕЗОБРАЗИЕТО В ДВОЙНИЯ АРШИН
05 август 2020 12:21
Гост

Това обезщетение е абсурдно, и пример за двоен аршин в самозабравилата се съдебна система, справедлив размер на обезщетението е под 10 хил лв, очевидно. Сравнете със случая лице беше незаконно държано в ареста почти две години, после оправдан, и обезщетението беше малко над 4000 лв. 2 години в ареста-4000 лв обезщетение. Тук някой си обвинен незаконно, без да е задържан-100 бона „обезщетение“. не ви е срам. Други хора , когато стават подсъдими незаконно обезщетенията са десетки пъти по-ниски. Безобразници! Позор. Срамота за такава двойноаршинна съдебна система. съдебната система в този си вид е организирана група , опасна за правовия ред,… Покажи целия коментар »

Кукуригу
Кукуригу
05 август 2020 13:14
Гост

Аз като част от самозабравилата се Ндрангета също смятам, и го написах по-долу, че обезщетението е много завишено. Също така смятам, че дръзновеният потребител „Безобразието в двойния аршин“ е доста глупавичък и неоригинален.

Когато атовете се ритат...
Когато атовете се ритат...
05 август 2020 11:52
Гост

Браво, само че кога ще видим подобни размери на присъдени обезщетения и за простосмъртните. За тях повече от 15000-20000 са си мираж. Явно страдат 4-5 пъти по-малко.

Кукуригу
Кукуригу
05 август 2020 13:29
Гост

При доста от „простосмъртните“ репутацията не страда чак толкова. Каквото и да си говорим, упражняваната дейност има съществено значение. Това е положението. Някои от „простосмъртните“ с уж много пострадала репутация също така са и осъждани, за други се чудиш как така не са още (това последното няма как да бъде явен мотив, разбира се ;)). Иначе и според мен, както писах вече два пъти, 80 хиляди са му много на този.

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 11:39
Гост

трябва да редактирате заглавието на „съдия осъди българските данъкоплатци на….“. Никакви последствия за прокурора. И после се чудим защо си позволяват да повдигат небивали обвинения, ами за прокуратурата няма поселдствия.

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 11:30
Гост

Поредното фиаско на поръчкоратурата.

Коко-Роко
Коко-Роко
05 август 2020 10:46
Гост

Мили съфорумци, айде да не се правите на ударени, еле ако сте магистрати или адвокати, щото всеки знае, че съдии и прокурори си ги говорят тия неща – опипват почвата ако щете. Даже прокурорите говорят и с адвокатите, особено ако са им бивши колеги …

Чукча
Чукча
05 август 2020 13:13
Гост

И какво променя това?
Този е боклук.
Факт.
Той я Е ИЗВИКАЛ В КАБИНЕТА СИ с единствената цел да юни въздейства.
Дай като има други и тоя да го подминем. Абсолютно адекватно обвинение.
Така решил съда, да го помилва -Ок.

Коко-Роко
Коко-Роко
05 август 2020 13:33
Гост

Той, че не е цвете не е, ама тая дето й въздействал да се е оплакала? Не, нали! Щото така се работи, аз на тебе – ти на мене … само, че тоя път двамата не знаели, че и окръжната ги слуша. Мислиш ли, че прокурори не ходят в съдийски кабинети? Много добре знаеш за какво си говорят, не е за лов и риболов – за дела си говорят, съветват се. Адвокатите също сноват редовно до прокурорските кабинети и пак не си говорят за лов и риболов … Обществена тайна е, че такива срещи се правят и като си казал… Покажи целия коментар »

Чукча
Чукча
05 август 2020 15:30
Гост

В кабинетите… нз дали точно там си говорят.Но това е безкрайна тема. Съгласен съм, че се играе по делата. Но така е било и така ще бъде. Важното е накрая съда да е безпристрастен. А КАК СЪДА ДА Е БЕЗПРИСТРАСТЕН КОГАТО САМИЯТ СЪДИЯ СКЛОНЯВА ДРУГ МАГИСТРАТ??? Какво може да очакваш от този вече? Той винаги си е бил такъв. И чист като сълза 😆 Във всяко стадо има мърша, но щом такава се установи -вземат се мерки. Този човек няма достойнството да е съдия. Не е и бил зам председател на окръжен съд. Но е неуспял кандидат на шеф на… Покажи целия коментар »

Кичка
Кичка
05 август 2020 9:55
Гост

Айде пак ще плащаме за грешки на прикриватурата.

Кимба
Кимба
05 август 2020 9:50
Гост

Човек трябва да брани репутацията си на професионалист. Най-вече като не даваш идеи на колега за дело.

Филип
Филип
05 август 2020 9:37
Гост

Ама и този с пушката, как може да я забрави. Да не е игла?

Кики
Кики
05 август 2020 9:46
Гост

Не е въобще чл. 9, ал 2 от Наказателния кодекс. Колкото и човешка да е гледната точка, можеше да стане инцидент, ако не бяха върнали пушката.

Кукуригу
Кукуригу
05 август 2020 11:32
Гост

И да е било чл. 9, самото обаждане на прокурор, за да му каже: „ти си знаеш, аз нищо не ти казвам, ама…“, мирише лошо. Без всякакво значение дали е по приятелски, или користно.

Кукуригу
Кукуригу
05 август 2020 11:48
Гост

А 80 хиляди са скандално високо обезщетение за такъв случай според скромното ми мнение. Става дума за напълно доказани, безспорни факти с неправилно преценена от прокурора обществена опасност. Представям си колко трябва да се присъдят на някого, който е бил обвинен в нещо, което изобщо не се е доказало като факти.
Друг въпрос е, че ако зависеше от мен, и 80 лева са му много. 😉

доносничката
доносничката
05 август 2020 8:03
Гост

Не мога да разбера как причиняваш това на някого. Още по-малко на човек, когото познаваш! Тази прокурорка трябва да е като прокажена във Варна, ако имат някакъв здрав разум там. Аз не бих се доближил на повече от 5 метра от нея и без ковид

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 8:06
Гост

Ама не е тя в случая май доносничката, а колежката ѝ от окръжна.

Чукча
Чукча
05 август 2020 10:43
Гост

Ква доносничка?
Това е записано със СРС.
ТАКА започва разследването.
А този е съдия колкото аз съм Али Баба.
Абсолютно доказано престъпление от негова страна. Какъв чл 9 НК 😂
Чудели са се как да го оправдаят,….колегата.
При това доказано според ВКС склоняване, дори няма и дисципленарка 😕😯😯😐😕😡😡😡

Чукча
Чукча
05 август 2020 10:37
Гост

Какво говорите, ни ви се разбира?
Какво е сторила прокурорката?
Върши си работата.
Недоразумението е именно този „съдия“

интересно
интересно
05 август 2020 7:59
Гост

Случаят с този съдия е доста интересен от етична гледна точка. Не съм фен на изграждането на стени между колегите, това го няма никъде по света. Съдии и прокурори могат да са приятели, да общуват и тн. Но да си обсъждат делата, това вече не е редно. Можеш да поискаш правно мнение на колега, но не и той да ти казва как да квалифицираш и тн, без да си го питал.

J&K
J&K
05 август 2020 8:02
Гост

Ама какво значи да ти казва? Той не е шеф на прокурорката, мнението му няма никакво значение. Аз, като викам на Борисов да си подаде оставката, могат ли да ме обвинят в опит за преврат, при положение че нищо не зависи от виковете ми?

Чукча
Чукча
05 август 2020 10:48
Гост

Това е склоняване.Опит за въздействие. Няма нищо общо с примера ви.ВКС го казва :Има формално престъпление! !! Но обществената опасност не била висока…
И кога ще е „ниска“???
Когато онази разследва някого за убийство ли?
Като с „малкия и големия подкуп“.
И за 50лв е подкуп.
Тук той се опитва да я склони. Ясно доказано по делото.
Съдията си е известен боклук във Варнетика околия.
Тъп като галош. Няма никой в главата му. Честна дума.

Fredy
Fredy
05 август 2020 7:57
Гост

А Марешки все пак беше оправдан.

123
123
05 август 2020 8:11
Гост

Но Георгиев се отведе много преди първоинстанционната присъда.

Hristova
Hristova
05 август 2020 8:12
Гост

Марешки също би осъдил прокуратурата, ама едва ли смее да заведе дело, че може да го повторят.

Dimo
Dimo
05 август 2020 9:39
Гост

Той си е за потретване даже. Мина между капките.

Анонимен
Анонимен
05 август 2020 7:53
Гост

Прочетете, хора! Така действа прокуратурата! Понеже й трябват съдии осъдени за корупция и си намира един нещастник, който казал на колежка, че деяние е малозначително, но ТЯ СИ РЕШАВА и хайде – съсипана кариера, здраве…

хайде хайде
хайде хайде
05 август 2020 7:57
Гост

а бе хайде да си говорим сериозно – каква ти е работата да коментираш това с прокурор? намекнал е на жената какво да прави, а дори това не е редно.

SIxtoR.
SIxtoR.
05 август 2020 8:00
Гост

Ето това е резултатът от практиката да позираш с обвинения, вместо с присъди. Ако Гешев не иска да коментира обвиняеми и подсъдими лица, може ли пък да спрат да ни натякват мненията на представители на осъдени и рецидивни институции.

Чукча
Чукча
05 август 2020 10:52
Гост

Каква кариера?😅😅😅😆😆😆😆
Това недоразумение – и кариера 😆
Абсолютно престъпление против правосъдието от страна на „мъдията“.