Светлозар ГеоргиевОкръжният съдия от Варна Светлозар Георгиев е завел дело срещу прокуратурата за 100 000 лева, научи „Лекс“.

Искът на Георгиев е по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) и е заведен през май – година, след като съдията беше окончателно оправдан за натиск над варненската прокурорка Здравка Задгорска да прекрати разследване срещу бивш полицай.

Георгиев беше пратен на съд през 2017 г. и само за една година беше оправдан на три инстанции. В окончателното решение на върховните съдии, мнозинството прие, че Георгиев формално е въздействал на прокурорката, но е оправдан, защото деянието се явява малозначително и затова не е престъпно. Това виждане застъпиха председателят на състава на ВКС Николай Дърмонски и докладчикът по делото Румен Петров, а съдия Валя Рушанова беше на особено мнение, защото според нея деянието на Георгиев е изначално несъставомерно.

Според обвинението Георгиев се срещнал с прокурор Задгорска на 2 декември 2016 г. и опитал да я склони да прекрати делото срещу бившия полицай Николай Добрев, с когото съдията бил близък. Разследването било за забравена върху тавана на кола ловна пушка. Добрев паркирал автомобила пред дома си, извадил пушката, но я забравил там и се сетил след 7 часа, когато оръжието вече липсвало. На сутринта се обадил в полицията, но пушката вече била предадена от случайно минаващ мъж, който я видял върху колата.

Според прокуратурата Георгиев търсил четири пъти Задгорска, за да я убеждава да не вкарва делото в съда. На 2 декември тя му се обадила, че може да се видят и той я поканил в кабинета си на кафе.

„Кажи сега с кво, с кво мога да ти услужа?“, казала прокурор Задгорска, а разговорът им бил записан със специални разузнавателни средства (СРС), прилагани по това време срещу Георгиев. Те пък са във връзка с подаден сигнал срещу него в ДАНС от окръжната прокурорка от Варна Виолета Радева, че е поел ангажимент да помогне на подсъдимия за рекет и побой лидер на партия „Воля“ Веселин Марешки. Георгиев беше съдия по делото срещу Марешки, но се отведе от него, след като започна разследването за натиск над Задгорска.

Оказа се, че в хода на разследването срещу Георгиев са били разпитани прокурорът и съдията по делото за забравената пушка, като са били питани защо то не е гледано по общия ред и защо не бил подаден протест. Случаят с подслушването на Георгиев е свързан и с последвалото отстраняване на Георги Гатев от Бюрото за контрол на СРС. Поводът беше, че Гатев е съдействал на трима обвиняеми да подадат заявления дали са подслушвани законно и един от тези обвиняеми беше именно Георгиев.

В крайна сметка, разследващите не събрали доказателства за ангажимент на Георгиев към Марешки, но попаднали на разговорите му със Задгорска. В кабинета той започнал да ѝ обяснява за случилото се с бившия полицай и забравената му пушка.

„Мисля, че от човешка гледна точка си е за помагане, член девет отвсякъде. Ти ще си прецениш вече“, казал Георгиев, а Задгорска отговорила, че ще погледне делото и повече не се срещали. В крайна сметка тя внесла делото в съда с предложение за освобождаване от наказателна отговорност, а Районният съд във Варна е приложил чл. 78а от НК и е наложил на Добрев глоба от 1000 лева, с което процесът приключил окончателно.

Тепърва градският съд ще преценява дали 100 000 лева е справедливото обезщетение за вредите, които съдия Георгиев е понесъл от незаконното обвинение, но трайната съдебна практика сочи, че те се оценяват високо. Причината е във възприетото виждане, че когато магистрати са били обвинени в престъпления, свързани с работата им, неимуществените вреди, които търпят надхвърлят обичайните заради общественото положение, което заемат.

Наскоро вестник „Утро“ съобщи, че и русенският съдия Николай Стефанов е завел дело срещу прокуратурата, като той оценява нанесените му вреди на 325 000 лева. Съдия Стефанов беше подсъдим за подкуп. Той беше зрелищно арестуван при акция с преследване в центъра на Русе в началото на 2015 г. и обвинен, че чрез изнудване е поискал 1000 лева и е направил опит да получи подкуп от 500 лева от адвокат Свилен Стефанов. Парите били, за да одобри съдията споразумение за условна присъда с непълнолетен клиент на адвоката.

Съдия Стефанов дори беше и осъден условно на 3 години затвор от Софийския градски съд, но след това беше оправдан от следващите две инстанции.

10
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
20 август 2019 20:22
Регистриран

ДЕЯНИЕТО Е ИЗНАЧАЛНО НЕСЪСТАВОМЕРНО ,КОЕТО СЕ УСТАНОВЯВА ОТ ЗАПИСАНАТА ФРАЗА „ОТВСЯКЪДЕ СИ Е ЗА ЧЛ.9 ОТ НК ,ТИ СИ ЗНАЕШ“. ,КОЕТО ДАВА ДА СЕ РАЗБЕРЕ ,ЧЕ СЕ КАСАЕ ЗА РАЗГОВОР МЕЖДУ КОЛЕГИ И ДАВАНЕ НА ПРОФЕСИОНАЛНО МНЕНИЕ.

Малко са
Малко са
14 август 2019 15:08
Гост

Ооо, малко са тия 100 бона. Особено като ги сравним с новата методика за изплащане на обезщетения при смърт – колко беше там 30-50 бона ако ти загине детето. Давате ли си сметка в какъв абсурд живеем?

възмутен
възмутен
14 август 2019 12:18
Гост

не те знам какъв си, ама да си мислиш, че един обикновен разговор между колеги е натиск как да се произнесеш по делото, то значи цялата система е за затвор. само в България има подобно криворазбрано мислене за това, че едва ли не трябва да се барикадираш не в кабинета, ами на бюрото си и дума не трябва да обелваш с колега – за никое дело.

потресен
потресен
14 август 2019 23:14
Гост

Нима? Нормално ли е да проявява интерес към дело което не му е разпределено и да дава акъл как да се решало – това ако не е натиск какво е? Но, гарван гарвану.. В една нормална държава вече щеше да дели килия с неколцина негри

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 12:18
Гост

Българкият данъкоплатец за пореден път ще плаща за безумията на родната Цацаратура. Ако изберат Гешев за главен, ще трябва да открият специална бюджетна сметка за изплащане на подобни обезщетения, защото вероятно ще са почти ежедневие.

прок
прок
14 август 2019 23:16
Гост

Ами като се има предвид константната практика на съдиите да оправдават свои себеподобни и пр. от управляващите касти. В случая за разлика от 3 инстанции мекерета само прокуратурата е отсрамила съдебната власт с адекватни действия.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 12:11
Гост

Щом помага на този рекетьор Веселин Марешки, работата не му е чиста.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 12:09
Гост

Колко много човещина у Здравка Задгорска. Помогна на полицая. Обаче добре нагласи прокуратурата.

Анонимен
Анонимен
14 август 2019 12:03
Гост

Натиск над прокурор било малозначително деяние! Май само съдия Валя Рушанова е здравомислеща.

Виктор
Виктор
14 август 2019 14:14
Гост

Валя Рушанова е била на мнение, че деянието е несъставомерно и изобщо не е следвало да се образува наказателно производство!