Европейската асоциация на съдиите и Асоциацията на съдиите в Ирландия излязоха с остро становище в защита на свой колега от Ирландия, към който бяха отправени лични нападки в полски медии.

Преди три дни съдията от Върховния съд на Ирландия Айлийн Донели отказа да екстрадира поляка Артур Целмер, издирван от пет години за трафик на наркотици, заради опасения, че в родната му страна няма да получи справедлив процес. Съдия Донели изпрати казуса в Съда на Европейския съюз с мотив, че последните законодателни промени в полската съдебна система са толкова значителни, че Върховният съд на Ирландия е принуден да заключи, че върховенството на закона в страната е „систематично увредено“, което подкопава взаимното доверие, на което се базира процедурата по изпълнение на европейската заповед за арест.

Миналата година управляващата партия в Полша „Право и справедливост“ прие законодателство, което дава на парламента пряк контрол над органа, който назначава съдиите. Министърът на правосъдието, който е и главен прокурор, получи правото да назначава и освобождава председателите на съдилищата, а близо 40% от върховните съдии бяха принудени да се пенсионират по-рано. Правителството и президентът Анджей Дуда бяха критикувани и за опити за овладяване на Конституционния съд.

По повод решението на ирладнската съдийка в няколко полски медии се появиха публикации, фокусирани изцяло върху личния ѝ живот и изпълнени с коментари за сексуалната ѝ ориентация.

По този повод в своя позиция Европейската асоциация на съдиите изрази „своята непоколебима солидарност с всички ирландски магистрати и конкретно със засегната колега“.

Европейската асоциация на съдиите твърдо и безапелационно осъжда неприемливите забележки и препратки, отнасящи се до личния живот на съдия Айлийн Донъли. В рамките на едно демократично управление всеки има право да изразява несъгласие с постановено съдебно решение. Но изразяването на такова несъгласие в никой случай не трябва да насърчава и провокира обществени нагласи на неуважение към съдебната власт и още повече никога не би следвало да бъде насочено към личността на даден съдия, а към постановеното решение“, се казва в становището на ЕАС.

От асоциацията подчертават, че независимостта на съдиите при постановяване на съдебни решения за една развиваща се и плуралистична демокрация, която стимулира равенството и културното многообразие, е от жизненоважно значение.

Асоциацията на съдиите в Ирландия също осъди персоналните нападки на полски медии срещу съдия Айлийн Донели.

От там казват, че съдийката е държавен служител и ако някой желае да я критикува за начина, по който изпълнява обществения си дълг, то тази критика трябва да бъде насочена само към съдебните решения, а не към личността на съдията. Всяка една препратка към личния живот на съдия Донели е неподходяща, неприемлива и ние безрезервно я осъждаме, заявяват от ирландската съдийска асоциация.

От Асоциацията на съдиите в Ирландия посочват, че позицията им е принципна и не трябва да се приема като становище по конкретния казус с отказаната екстрадиция на поляка.

Коментирайте

avatar