Ирландски върховен съдия отказа да екстрадира поляк, заподозрян за трафик на наркотици, в родината му заради опасения за независимостта и обективността на полската съдебна система и изпрати казуса в Съда на Европейския съюз (СЕС), съобщава в. „Гардиън“. Изданието заявява, че бъдещото решение на съда в Люксембург може да доведе до решителен сблъсък между него и полското правителство.

Съдия Айлийн Донели сезира СЕС с мотив, че последните законодателни промени в полската съдебна система са толкова значителни, че върховният съд на Ирландия е принуден да заключи, че върховенството на закона в страната е „систематично увредено“, което подкопава взаимното доверие, на което се базира процедурата по изпълнение на европейската заповед за арест.

Професорът по европейско право в Университета в Мидълсекс Лоран Печ коментира пред „Гардиън“, че ако Съдът на ЕС реши, че полската съдебна система не отговаря на европейските стандарти, това може да има драматични последици.

„Ако съдът спре да признава полските съдилища като съдилища по смисъла на правото на ЕС, това би могло да не остави друг избор на Европейската комисия, освен да спре финансирането на Полша. Въздействието на подобно решение върху търговските спорове с участието на полски компании, може също да бъде твърде значително, за да може лесно да бъде пренебрегнато от полските власти“, твърди професорът.

Британското издание припомня, че управляващата партия в Полша „Право и справедливост“ миналата година прие законодателство, което дава на парламента пряк контрол над органа, който назначава съдиите. Министърът на правосъдието, който е и главен прокурор, получи правото да назначава и освобождава председателите на съдилищата, а близо 40% от върховните съдии бяха принудени да се пенсионират по-рано. Правителството и президентът Анджей Дуда бяха критикувани и за опити за овладяване на Конституционния съд.

„Това изглежда като съзнателно, изчислено и провокативно законодателно разрушаване на независимостта на съдебната система, която е ключов елемент на върховенството на закона“, заявява съдия Донели. И посочва, че ако заподозреният в трафик на дрога поляк бъде върнат в родината си, „него го чака процес пред юрисдикция, в която министърът на правосъдието е и главен прокурор и му е възложена активна роля над председателите на съдилищата“. „Това ще има смразяващ ефект върху тези председатели на съдилища“, пише ирландският върховен съдия.

Полското правителство отрича реформите му да представляват заплаха за върховенството на закона и твърди, че чуждата критика се основава отчасти на неразбиране и дезинформация.

„Необяснимо е как общи, абстрактни разсъждения, проекции и спекулации са станали основа за едно толкова важно решение като предаването на престъпник, търсен в цяла Европа“, е заявил зам.-министърът на правосъдието на Полша Марчин Вархол пред държавната информационна агенция на страната. И е предположил, че ирландският съд не е разбрал реформите на правителството му.

Но критиците на полското правителство предполагат, че тези аргументи няма да имат голяма стойност пред Съда на ЕС, чиито съдии може да не са така придирчиви като европейските политици, когато решават, че сегашното състояние на съдебната система в Полша противоречи на европейските ѝ ангажименти.

„Динамиката се измести от политическата сцена, която e затъмнена от цинизма и гнилите компромиси, в съдебната зала с нейните собствени логика и принципи“, коментира пред „Гардиън“ професорът по право в университета в Гданск Томаш Кончевич. И допълва: „Институциите не могат просто да стоят настрани и да наблюдават. Да се надяваме, че европейските съдии ще са на висотата на тази задача и ще разберат колко сериозна е ситуацията за целия ЕС“.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
питанка
питанка
15 март 2018 17:06
Гост

едно анализче на сес за бг какво ли ще установи

петьо
петьо
15 март 2018 17:43
Гост

Интересен въпрос 😉

Анонимен
Анонимен
15 март 2018 12:40
Гост

Поляците прекалиха, сега да видим СЕС!

Кет
Кет
16 март 2018 10:20
Гост

A вие без никакво съмнение сте много компетентен по въпросите, свързани с полските съдебни реформи и съвместимостта им с правото на ЕС, както и с това кое в чий национален интерес е.