22-ма магистрати от Софийския градски съд (СГС) поискаха Висшият съдебен съвет (ВСС) да не подкрепя предложението за допускане на предварително изпълнение на решението за избора на Алексей Трифонов за шеф на съда. Това става ясно от тяхно писмо, изпратено до съвета и медиите.

Предложението за това е на кадровика Драгомир Кояджиков и ще бъде разгледано на утрешното заседание на Съдийската колегия. Както Лекс“ писа, той се позовава на чл.60, ал.1 от АПК, според който предварителното изпълнение се допуска, за да се осигури животът или здравето на гражданите, да се защитят особено важни държавни или обществени интереси, при опасност, че може да бъде осуетено или сериозно затруднено изпълнението на акта или ако от закъснението на изпълнението може да последва значителна или трудно поправима вреда, или по искане на някоя от страните – в защита на особено важен неин интерес.

В случая Кояджиков казва, че е налице особено важен обществен интерес, както и че от закъснението на изпълнението на решението за избора на Трифонов за шеф на СГС може да настъпят значителни вреди.

Наред с това изтъква, че градският съд е без титулярен председател от година и три месеца, което е „пречка за приемане на каквато и да е стратегия за управлението на съда и залагането на по-дългосрочни цели“. Освен това има текучество на заместник-председатели на съда, което пък на свой ред води до „дезорганизация на работата и до постигане на резултати под оптималните за продължителен период от време“.

Писмото на съдиите от СГС

Подписалите писмото съдии не са съгласни с неговите аргументи, за които казват, че са се запознали от материал в „Лекс“ (виж статията тук). И посочват, че към момента не може да се направи извод за влошени показатели в работата на СГС. Като изтъкват, че такъв извод е възможен едва когато се съпоставят данните за дейността на градския съд за 2018 г. и се сравнят с тези от предходни години. А на този етап статистическите данни за миналата година не са публикувани, нито са обсъждани от Съдийската колегия на ВСС, става ясно от писмото.

Следва да се вземе предвид, че към 27 ноември 2018 г. на СК на ВСС е било известно, че двама от заместник-председателите на СГС са подали оставка. Следователно, не са налице нови факти към настоящия момент, които да обосноват необходимостта от предварително изпълнение на решението.

Нещо повече, всички отделения на съда, с изключение на търговско отделение, имат заместник-председатели, назначени от кадровия орган. Във всички отделения на съда, с активното участие на съдиите е създадена организация, която обезпечава нормалното функциониране на СГС, а и ВАС ще разгледа делото на 26.02.2019 г., т.е. само след месец“, пишат 22-мата съдии. Сред тях е и Евгени Георгиев, който беше номиниран за поста от Общото събрание на СГС, но кадровият орган с 9 на 4 гласа предпочете Алексей Трифонов.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Човек
Човек
22 януари 2019 13:10
Гост

СГС на практика е най-важният съд и затова са всички тези драми.

Anonimen
Anonimen
22 януари 2019 9:16
Гост

Абсолютно подкрепям Драгомир Кояджиков. Този съд достатъчно време беше без председател.

Анонимен
Анонимен
22 януари 2019 10:21
Гост

Пълни глупости. Важно е качеството на работата.

Симо
Симо
22 януари 2019 0:18
Гост

Това са хората на Евгени Георгиев. Няма реална пречка да бъде назначен опонентът му.