Столичната адвокатура призова за незабавното освобождаване на иранската адвокатка Насрин Сотуде, която в родината си беше осъдена на 38 години затвор и 148 удара с камшик.

Сотуде е един от най-изявените адвокати по човешки права в Иран и поддръжничка на защитата правата на жените, противник на смъртното наказание и борец за независима съдебна власт и свободна адвокатура в Иран. Тя е една от седмината адвокати-правозащитници в страната, които бяха арестувани миналата година. Преди това представляваше жени, появили се публично без хиджаб.

Според адвоката ѝ обвиненията, за които е произнесена тежката присъда на правозащитничката, са за разпространяване на противодържавна информация и появяване пред съдебните власти без хиджаб.

Софийският адвокатски съвет днес изрази твърдата си позиция в подкрепа на Насрин Сотуде. И обяви, че се солидаризира с призива за освобождаването ѝ, отправен от десетки институции, сред които Международният съюз на адвокатите, Институтът по права на човека към международната асоциация на адвокатурите, Федерацията на Европейските адвокатури, Съветът на Европейските адвокатур,  Нюйоркската адвокатска колегия, Миланската адвокатска колегия, Парижката адвокатска колегия и Националният съвет на Френските адвокатски колегии.

„Софийският адвокатски съвет счита, че репресията върху адвокати, където и да било по света, е абсолютно недопустима и следва да бъде посрещната с остро противопоставяне“, се казва в позицията.

Столичните адвокати заявяват, че макар да са насочени най-вече към засягане на националната сигурност и ред, по съществото си обвиненията срещу Сотуде са свързани изцяло с работата ѝ на адвокат и с позицията ѝ на правозащитник. „Постановената присъда от 38 години затвор и 148 удара с камшик е крайно непропорционална и засяга по срамен и жесток начин правото на неприкосновеност на личността, на достойнство, на свобода и на изразяване на адвокат Сотуде“, пише САК.

И завява, че подобна репресия засяга цялата адвокатска общност, подкопава върховенството на правото и нарушава по недопустим начин международните договори и по-специално Международния пакт за граждански и политически права, към който Иран се е присъединил, както и Основните принципи на ООН за ролята на адвокатите, който също е в сила за Иран.

Затова Столичната адвокатска колегия призовава за солидарност от страна на българските адвокатури и адвокати, както и от българските власти към случая на Сотуде.

И отправя призив към посолството на Иран в София, като настоява властите да освободят незабавно Насрин Сотуде и да преустановят посегателствата срещу нейната личност и срещу адвокатската професия.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
А у нас?
А у нас?
10 април 2019 9:39
Гост

Очевидно морален призив. Браво. Но това, че у нас няма телесни наказания, е една от малкото разлики с иранското правосъдие. И тук си трябва работа, а не призиви. Защото справедливост в обществото се постига само при работещо правосъдие!

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 22:59
Гост

Призивът на Софийския адвокатски съвет трябва да бъде чут и от други институции, защото посегателството върху адвокати е недопустимо.

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 22:55
Гост

Tия в Иран кога ще излязат от каменната ера? Може ли да накажеш жена с 148 удара с камшик.

Анонимен
Анонимен
09 април 2019 22:54
Гост

Поздравления за смелостта й. За чувството й за справедливост и за това, че се стреми да направи живота на сънародниците й по красив.