Два спора с общ лайтмотив „Защо за прокуратурата – повече, а за съда по-малко“ белязаха днешното заседание на Пленума на Висшия съдебен съвет (ВСС).

Първият беше посветен на разходите за почивните бази и за разликата в сумите, които се дават от една страна – за двете върховни съдилища и от друга – за прокуратурата.

Олга Керелска посочи, че за Върховния касационен съд (ВКС) са предвидени 1,2 млн. лв., за Върховния административен съд (ВАС) – 1,8 млн. лв., а за прокуратурата – 5,5 млн. лв.

ВКС има две бази – почивна станция на морето в с. Лозенец и бунгала в курорта „Паничище“. ВАС също има станция в Лозенец и бунгала в с. Бели Искър. Прокуратурата разполага с почивни бази на Цигов чарк, в Бяла (почивен дом „Изгрев“), 4 бунгала във Варна и хижа „Трендафила“ на Витоша (тя е на Националната следствена служба).

„Средствата за ВАС и ВКС са сравними, докато тези, които прокуратурата предвижда да отдели за поддръжка и разплащане, са прекалено високи“, заяви Керелска, като изтъкна, че в тези суми не са включени пари за ремонти.

„Тази тема често се повдига и затова ще попитам колко съдии работят във ВКС и ВАС – общо около 200 човека, и колко магистрати в прокуратурата и следствието – около 2500. Всеки може да си изчисли разходите средно на магистрат. Това е бакалска сметка и не исках да стигаме до тук“, отвърна Огнян Дамянов.

Освен това той посочи, че наскоро е минал през почивната база в Бяла и в нея са настанени около 80 бежанци от Украйна. „Там са минали различни хора с различни нужди – дете със счупена ръка, две жени, които ще раждат. Прокуратурата пое някакъв ангажимент за тях и когато говорим за 5 млн. лв., хайде да погледнем глобално картината и да се запитаме в колко други почивни бази има настанени хора, които бягат от войната“, каза той.

Последва отговор от Керелска, която посочи, че в базите на ВКС и ВАС почиват не само върховните съдии, а магистрати от всички нива в системата, включително и прокурори, както и съдебни служители.

„Ако искате да изискаме информация в почивните бази на ВКС и ВАС съдии от колко нива са почивали и май картината няма да излезе точно такава“, репликира Дамянов.

По последни данни, огласени днес във връзка с предстоящите избори за нов ВСС, съдиите са около 2210, прокурорите 1520, а следователите 440.

Последва и обсъждане за това дали в бази на съда има настанени бежанци от Украйна (за това има решение на съвета), като председателят на ВАС Георги Чолаков каза, че в тези на ВАС още няма, но той е направил всичко, което се изисква, за да започне настаняването им.

Тогава Драгомир Кояджиков призова дебатът да бъде прекратен. „Много е дребнотемен и заядлив, колеги, не се поддавайте дребни провокации“, заяви той.

На финала Дамянов гласува срещу бюджета за базите на ВКС и ВАС, а пък Керелска, Атанаска Дишева и Боян Новански срещу този на прокуратурата.

Членовете на ВСС спориха и при съгласуването на лимитите за представителни разходи на главния прокурор и на председателите на ВКС и ВАС.

На заседанието стана ясно, че Галина Захарова и Георги Чолаков са поискали лимити от по 25 000 лева, което включва разходите и за заместниците им. Предложението на главния прокурор Иван Гешев е за 80 000, като в това число влизат и по 2000 лева за петимата му заместници.

Атанаска Дишева попита дали това са разходи за цялата прокуратура или само за главния прокурор и ако са само за него, защо парите са близо три пъти повече, отколкото за ВКС и ВАС.

Гергана Мутафова отговори, че комисията по бюджет и финанси не определя лимитите, а те са предложения на административните ръководители. За разлика от председателите на съдилищата пък, ръководителите на прокуратури не определят сами лимитите си за представителни разходи, а това прави главният прокурор със заповед.

Според нея оперативната самостоятелност на главния прокурор му позволява да реши колко и дали да определи разходи за заместниците си.

Дишева пък подчерта, че главният прокурор е определил за себе си лимит от 70 000 лева, а сумите за председателите на ВКС и ВАС са в пъти по-малко и комисията не е обърнала внимание на разликата, а сега ВСС не може да реагира, тъй като само съгласува лимитите.

„Председателите на ВКС и ВАС са предложили да са толкова, не сме им ги налагали“, обясни представляващият ВСС Боян Магдалинчев. В крайна сметка разходите бяха гласувани, като Дишева, Новански и Керелска гласуваха против с мотив, че предложенията не са обосновани.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Съдия
Съдия
15 април 2022 18:00
Гост

Керелска, Олга, къде и за коя станция да се запиша за това лято, аз, която съм съдия в РС от 2004 година ?!?
И, разбира се, че съм съдия в РС, защото не съм „достатъчно“ умна !
Но пък работя, да знаеш !

Безсрамници
Безсрамници
14 април 2022 21:57
Гост

Не се налапахте!!!

Безсрамници
Безсрамници
14 април 2022 21:56
Гост

Не се налапахте на пари!!!

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 19:43
Гост

В базата на прокуратурата има 100 бежанци от Украйна членове на семейства на магистрати и служители от съдебната власт там

Фики
Фики
14 април 2022 17:20
Гост

Отново циркове.

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 16:40
Гост

Заседанията на ВСС и провежданите по време на тях дискусии винаги са пропити с дълбока житейска мъдрост и прецизни юридически трактовки.

Чавдар
Чавдар
14 април 2022 17:21
Гост

Да. При така наличните юридически корифеи.

за служителите!
за служителите!
14 април 2022 16:39
Гост

Много важни въпроси. Нямам думи. Шегата настрана, парите за тези бази са милиони. И се питам аз, при тези заплати на магистратите, не е ли срамно да почиват на тънко. Според мен трябва да се предоставят за ползване само от служителите. Те са хората с ниски доходи в тази система, които заслужават социални придобивки.

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 16:41
Гост

Съгласен съм. Това е добра идея.

Филип
Филип
14 април 2022 17:29
Гост

ВКС ди предоставиха станцията на Лозенец на бежанците. Браво на тях.

хахахаха
хахахаха
14 април 2022 16:27
Гост

Гешев много представителен го дава със 70 бона! Къде ще се мерят Захарова и Чолаков с него

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 16:30
Гост

Човека много пътува по села, паланки и в чужбина.

Тошев
Тошев
14 април 2022 16:34
Гост

Искаш да кажеш до Виена и Шумако…

Турист
Турист
14 април 2022 17:31
Гост

И те за това му плащат 😄

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 16:27
Гост

Спорят за глупости, за да не се занимават с Гешев.

Щерев
Щерев
14 април 2022 17:32
Гост

По този въпрос просто бягат от отговорност.

справедливо
справедливо
14 април 2022 16:20
Гост

Както и да го мислят, прокурорите и следователите, заедно с всичките им служители, са по-малко от съдиите и служителите в съдилищата. Друг е въпросът, че базите са им еднаква бройка. От друга страна съдът няма къщичките на Цигов чарк, а прокуратурата не е на първа линия на морето. Та всичко е балансирано.

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 16:26
Гост

Всъщност не е, защото кинтите са за базата, а не за хората и на какво отгоре, за съда общо 3 млн., а за прокуратурата 5,5?

Анонимен
Анонимен
14 април 2022 16:36
Гост

Прокурорите са повече, с по-малки заплати и са по-стресирани от съдиите. Затова.

8373773
8373773
14 април 2022 16:40
Гост

Очевидно не сте от системата. По нива заплатите са абсолютно еднакви! Не пишете глупости.