По време на извънредното положение спират да текат давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения. Това е една от разпоредбите в Закона за действията по време на извънредното положение заради епидемията от коронавирус, които одобри правната комисия. Съдържанието на повечето от гласуваните текстове обаче остана неизвестно за никого извън депутатите, тъй като само те разполагаха с последни варианти и редакции на разпоредбите.

Комисията одобри и текст, според който няма да текат наказателни лихви при забава на вноски по кредитите по време на извънредното положение (повече за тази идея виж тук).

Както „Лекс“ писа, петима депутати от мнозинството, начело с шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова, пренаписаха първоначалния законопроект под формата на предложение между първо и второ четене (с пълния му текст можете да се запознаете тук). Над 30 предложения внесоха депутати и министерства (с консолидирания вариант на законопроекта можете да се запознаете тук).

Текстовете до последно бяха редактирани и това наложи две прекъсвания на заседанието на комисията, за да са наясно депутатите какво гласуват.

Друга от разпоредбите, която правната комисия одобри, очаквано регламентира, че до края на извънредното положение няма да текат процесуалните срокове по съдебни, арбитражни и изпълнителни производства, както и за обжалване на актове по наказателни дела. По изключение не се спират тези по мерки за процесуална принуда и по изпълнителни производства по ДОПК.

Що се отнася до давностните срокове, депутатите гласуваха следната формулировка: спират давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват или прекратяват права или се пораждат задължения. И въведоха изключение за тези по Наказателния кодекс и Закона за административните нарушения и наказания.

Спират и сроковете за изпълнение на указания, дадени от административен орган на страни или участници в производства.

Освен това правната комисия прие общо правило за другите срокове.

Удължават се с един месец, считано от отмяната на извънредното положение:

  1. Сроковете, определени в закон, извън тези по чл. 3 и по данъчните закони, които изтичат по време на извънредното положение и са свързани с упражняване на права или изпълнение на задължения на частноправни субекти
  2. действието на административните актове, което е ограничено със срок по силата на специален закон и срокът изтича по време на извънредното положение.

По време на заседанието на комисията, което всички извън депутатите, експертите и заинтересованите институции, можеха да следят само онлайн, не стана ясно точно каква редакция е придобила разпоредбата, с която се цели спиране на публичните продани и въводи във владение, обявени от държавните и частни съдебни изпълнители.

Има и предложение по време на извънредното положение да „не се налагат запори на банкови сметки на физически лица и на лечебни заведения за болнична помощ, запори върху трудови възнаграждения и пенсии“ и да не се извършват описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за трудово възнаграждение и за вреди от непозволено увреждане.

От дискусията стана ясно, че се предвижда и ограничаване на нотариалните удостоверявания, но не и точно как е формулирано то и какви действия ще извършват нотариусите по време на извънредното положение.

Така, какво всъщност е приела правната комисия, ще стане известно едва при окончателното гласуване на разпоредбите утре в пленарната зала. Заради множеството предложения и обърквания какво точно се гласува, депутатите от БСП напуснаха заседанието на комисията.

Глоба от 5000 лева за нарушение на мерките при епидемия

С глоба от 5000 лева е заплашен всеки, който наруши или не изпълни въведените от министъра на здравеопазването или директора на регионална здравна инспекция противоепидемични мерки. Такава промяна в Закона за здравето чрез Закона за мерките при извънредно положение предлагат да се запише депутати от ГЕРБ и „Обединени патриоти“.

Ако нарушението е извършено от юридическо лице или едноличен търговец, имуществената санкция е 15 000 лева.

Народните представители предлагат изрично да се предвиди, че при въведени епидемични мерки контактни лица на болни със заразна болест не може да отказват изследване. Ако някой откаже, тогава го грози глоба от 50 до 500 лева, като същевременно този човек ще бъде принудително доведен в болница за извършване на изследването.

Наред с това се предлага да се предвиди, че обжалването на заповедите за задължителна изолация и лечение в болница на хора, болни от заразна болест да не спира изпълнението им. Като тук изрично се посочва, че чл. 166 от АПК – за спиране на изпълнението на административния акт, не се прилага.

Друго предложение е в чл. 63 от Закона за здравето да се създадат допълнителни алинеи, според които въведените противоепидемични мерки може да включват и „временно спиране или ограничаване на експлоатацията или режима на работа на обекти с обществено предназначение и/или други обекти или услуги, предоставяни на гражданите при обявено извънредно положение“. При издаването и изпълнението на мерките разпоредбите на АПК не се прилагат, е записано още в проекта.

Наред с това депутатите предлагат в Закона за мерките при извънредно положение да се предвиди, че извън случаите по Закона за здравето министърът, по предложение на Националния оперативен щаб, може да въвежда и други временни противоепидемични мерки и ограничения. Те се отказват от първоначалната идея в закона да се възпроизвежда отново заповедта с действащите мерки на здравния министър Кирил Ананиев.

Предвижда се и промяна в Закона за лечебните заведения, според която при епидемии в интерес на обществото здравният министър, главният държавен здравен инспектор и директорите на регионалните здравни инспекции може да издават мерки за лечебните заведения.

До 3 години затвор за спекулантите при извънредно положение

Спекулата с цени по време на извънредно положение да се наказва с до 3 години затвор и с глоби от 5000 до 10 000 лева, предлагат управляващите да се запише в Наказателния кодекс (НК), след като в последните седмици се появиха много сигнали за завишени цени на предпазни маски, дезинфектанти и лекарства. От Националния оперативен щаб изрично казаха, че такъв проблем има и те не могат да се справят с него, а особено настоятелни за законодателна промяна при дебатите в парламента бяха от БСП.

В момента НК предвижда до 2 години затвор и от 100 до 300 лева глоба за този, който продаде стока на цена над определената или преди да е определена или утвърдена.

Друга промяна в Наказателния кодекс предвижда увеличение на наказанията за разпространение на фалшиви новини. В момента чл. 326 от НК предвижда до 2 години затвор, но санкцията е за предаване по радио или телефон на заблуждаващи сигнали за помощ, злополука или тревога, като се прилага главно към хората, които подават сигнали за поставени бомби в обществени сгради.

Сега депутатите предлагат текстът да се допише, като наказанието да е до 3 години и глоба от 1000 до 10 000 лева за този, който предава невярна информация за разпространението на заразителна болест. Ако от деянието му пък са настъпили значителни вредни последици, наказанието да е до 5 години затвор, а глобата нараства на от 10 000 до 50 000 лева.

Очаквано в проекта отсъстват първоначалните идеи за завишаване на санкциите за лекари, които откажат лечение по време на епидемия.

26
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Аз ли не разбирам?
Аз ли не разбирам?
19 март 2020 11:55
Гост

3 проблема на първо четене:
1) отново не е изчистено съотношението между престъплението по НК и глобите по ЗЗдр – все за нарушаване на мерки иде реч;
2) както пише някой по-долу, за да се съвземе икономиката и да няма струпване след отпадане на извънредното, трябва някои срокове да спрат и за известен период след него;
3) ако за кратките или скоро изтичащите срокове удължаване е мислимо, то при 10-годишната давност е безсмислено. През 2050 г. ще трябва да се съобразява, че давност, започнала 1.1.2019 г. е изтекла 30.1.2029 г. примерно.

Лош закон, но закон
Лош закон, но закон
19 март 2020 21:38
Гост

Не е сега моментът да провеждаме изпит по нормотворчество. Много текстове имат нужда от прецезиране, обаче времето е малко.

Димитриев
Димитриев
19 март 2020 11:20
Гост

До 3 години затвор за спекулантите при извънредно положение

Ето това би трябвало да ги сплаши. Лошото е, че ще настанат бунтове, защото ще кажат, че те не спекулират с нищо. И ще кажат, че това е комунистическо… българина си е говедо

Pavleta
Pavleta
19 март 2020 11:18
Гост

Да затварят всичко освен аптеки и магазини и да се свършва тая глупост. Защото заради „луска“ на българина да се разхожда ще се влачим с това положение до Коледа…

Кировска
Кировска
19 март 2020 11:19
Гост

Ако има Коледа. Трупат се много американски войски в Европа и то с тежка техника и ще правят инфраструктура. А това е уж за обучение, което беше отменено. Явно са решили да си оправят икономиката след вируса посредством война с Русия. Логиката им е, че хем ще премахант Русия, да не им пречи, ще нацепят там 10 нови държави, хем ще си оправят икономиката. Обаче истината е, че не е така.

Анонимен
Анонимен
19 март 2020 11:28
Гост

Пийте си хапчетата и си стойте вкъщи. И спрете да четете жълти сайтове и фалшиви новини.

Никодим Кръстев
Никодим Кръстев
20 март 2020 2:18
Регистриран

Мисля, че преди да осъществят идеите си – американците следва да извикат спиритуалист за да се допитат до Наполеон и Хитлер

Ginka
Ginka
19 март 2020 11:21
Гост

Де бе! От сега ми се затюхкали как и къде ще почиват лятото. Толкова не могат да си налягат парцалите. Имам чувството, че някои хора въобще не осъзнават в какво положение сме.

Анонимен
Анонимен
19 март 2020 11:16
Гост

Въпрос: Нови запори на сметки, възнаграждения и пенсии няма да се налагат. НО… тези, които вече са наложени, ще се изпълняват ли? Защото, ако се изпълняват, се обезсмисля целта да се оставят средства в населението.

юрист
юрист
19 март 2020 15:10
Гост

Точно това и аз исках да попитам… но закона не е изпипан… след като не е уточнено какво се случва с вече наложените запори всяко чси и взискател могат да си го тълкуват както си искат, което не е ок от правна гледна точка

Фемеринка
Фемеринка
19 март 2020 11:14
Гост

Спекулантите са за затвор. Това е. Не е справедливо да правят това

Лола
Лола
19 март 2020 11:13
Гост

Как един вирус може да обърка съществуването на хората с всичките им технологии. Това показва, че въпреки напредъкът ни, ние си оставаме едни мравки пред природата.

Исак Ню Тон
Исак Ню Тон
19 март 2020 11:19
Гост

Не може просто така да се е..ваш с майката природа-копай за нефт, сечи горите, хвърляй отпадъци в морето… Връща ни се като бумеранг.

Анонимен
Анонимен
19 март 2020 11:10
Гост

Спекулантите при извънредно положение са си направо за затвора. Може ли да се възползваш от нещастието на хората. Не стига, че стресът вече е част от ежедневието ни, ами и ти режат главата в аптеките.

Анонимен
Анонимен
19 март 2020 11:13
Гост

Мани, мани, това ми мяза на сухия режим в щатите през 20 век. Ама хайде, липсата на алкохол не е болка за умирачка, обаче тия сега да ми продават консумативите от първа необходимост на супер завишени цени…. Не е реално просто

Ово е стандарт
Ово е стандарт
19 март 2020 11:14
Гост

Добре дошли в реалността в Булгаристан! По някога граничи с кошмар.

Миленова
Миленова
19 март 2020 11:15
Гост

Ами българина е свикнал да вдига цените преди празници примерно. Пример с Никулден и шараните. По света масово свалят цените, защото ще има голямо търсене на дадена стока. А тук обаче се увеличават. Логиката да налапат пари, защото знаят, че Българина иска да си купи шаран, защото е традиционалист.

Симеонова
Симеонова
19 март 2020 11:03
Гост

Най-накрая някой да се сети да предложи адекватно наказание за тези, които подават сигнали за поставени бомби в обществени сгради.

Христо
Христо
19 март 2020 11:05
Гост

Омръзнало ми е във ВКС да затварят вратите само защото някой перко се е обадил за бомба. А това е особено неприятно и за служителите, освен за нас.

Анонимен
Анонимен
19 март 2020 11:07
Гост

Перко, дръжки! Обаждат се точно когато има дело, по което не им изнася да се проведе заседание. Не че това няма да се случи на по-късен етап, обаче, а иди им обяснявай.

Геро
Геро
19 март 2020 11:01
Гост

Добри глоби са предвидили. Българинът обикновено се стряска само като го удариш по джоба.

Владислава
Владислава
19 март 2020 11:16
Гост

Ще се стресне и от затвор. Ама като знае, че няма да мус е размине. И ще бъде хванат. Защото тук знаят, че по селата я ги хванат я не.

Але Ко
Але Ко
19 март 2020 10:59
Гост

Добре са решили да не се налагат запори на банкови сметки на физически лица. Но Ганьо със сигурност ще спекулира с това.

Анонимен
Анонимен
19 март 2020 10:57
Гост

Как ми се иска съвсем скоро да прочета, че срокът се удължава с един месец считано от деня на отмяната на извънредното положение.

Krisi
Krisi
19 март 2020 10:52
Гост

Няма нужда от мотиви към предложенията. Ясно е като бял ден. За мен са напълно разумни и своевременни, имайки впредвид ситуацията в момента.

Фердинанд
Фердинанд
19 март 2020 11:17
Гост

Ако няма мотиви, ще се хванат потърпевчите за това и ще почнат да се жалят, че ги репресират видиш ли. Той прави престъпления, ма бил репресиран.