Делата за конкурсите във върховните съдилища да се разглеждат от смесени състави от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС). Това е предложил министърът на правосъдието проф. Янаки Стоилов на среща със съдии от ВКС, съобщиха от правосъдното ведомство.

На нея са присъствали и.ф. шефката на ВКС и ръководител на Търговската колегия Дария Проданова, зам.-председателката и шефка на Наказателната колегия Галина Захарова, и.ф. зам.-председателката и ръководител на Гражданската колегия Емануела Балевска, техни колеги, както и зам.-министрите на правосъдието Юлия Ковачева и Иван Демерджиев.

На срещата върховните съдии са предложили два варианта за разрешаване на проблемите с конкурсите чрез законодателни промени – делата да се разглеждат от смесени състави на ВКС и ВАС или жалбите срещу конкурси за административните съдилища да се разглеждат от ВКС, а тези срещу останалите – от ВАС (виж повече по темата туктук, тук и тук).

В тази връзка проф. Стоилов е предложил делата по конкурсите за върховните съдилища да се разглеждат от смесени състави, а Иван Демерджиев е допълнил: „Ако има съгласие, ние сме готови съвместно да изготвим законопроект. Виждаме проблемите, но искаме съдиите да помогнат“.

Другата основна тема на разговора е било електронното правосъдие и по-специално Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС).

Представителите на ВКС за пореден път са споделили, че съдът е прекратил работата с ЕИСС не поради факта, че системата затруднява самите магистрати и усложнява администрирането на преписките, удължава времето за обработката им и не е съобразена нито с дейността на въззивен, нито на върховен съд, а защото прилагането ѝ нарушава процесуални права на страните и възпрепятства техния достъп до всички материали по делата, при положение че липсва свързаност с Единния портал за електронно правосъдие (ЕПЕП).

В областта на наказателното правораздаване системата не отчита факта, че наказателното дело не включва само материали от съдебното производство, но и от досъдебното, от полицейски действия, а страните трябва да имат пълен достъп до всички материали, са споделили още върховните съдии. Те са изтъкнали, че прилагането на ЕИСС е довело до изключително противоречива практика – някои съдилища генерират актовете си само в електронна среда, други разпечатват електронния акт и го подписват физически, а трети използват само досегашната писмена форма, като възниква въпросът кои са оригиналните документи.

Върховните съдии са дали и много други примери за несъвършенствата на ЕИСС – възможност да се редактира вече обявен съдебен акт, което на хартия няма как да стане; потенциален достъп на други потребители в системата до проект на съдебно решение, изпратен чрез ЕИСС до останалите членове на състава, което нарушава тайната на произнасянето; генерирането на няколко различни дати на постановения съдебен акт в зависимост от това кога членове на състава са подписали с електронен подпис; липса на гаранции за защита на материалите по дела с гриф за сигурност. ЕИСС не отговаря на основното изискване за въвеждане на електронното правосъдие, са казали още от ВКС и са допълнили, че системата не позволява електронен обмен на данни между съдилищата от различните инстанции. Така например електронното дело на въззивния съд, чийто акт се обжалва пред касационната инстанция, не може да бъде видяно и изпратено чрез ЕИСС и заради това трябва да се изчака пристигането на делото на хартия, а материалите в него да бъдат отново сканирани и качени в електронната папка на образуваното във ВКС дело.

Прибързаното въвеждане на изцяло електронно правосъдие може да бъде провал за съдебната система. Необходим е преходен период за няколко години, в които да се запази класическото правосъдие заедно с електронното“, е казал Стоилов и е допълнил, че през това време ще бъдат отстранени проблемите, които могат да засегнат валидността на юридическите актове. Той е поел ангажимент министерството да разработи съответните законови промени, така че да се осигури тази възможност.

Проф. Стоилов е казал още, че е важно да се върви към реално електронно правосъдие и е необходимо свързването и пълноценно съчетаване на ЕИСС с Единния портал за електронно правосъдие, който предстои да бъде надграден (още по темата виж тук).

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 21:31
Гост

Бабите във ВКС отново се изходиха по въпроси, които не разбират, както обичайно. Доскоро някои от тях творяха решенията си на пищещи машини. Поредната глупост изказаха – че чрез ЕИСС не можело делото да се изпраща на горната инстанция. Глупост неземна, след като по този начин хиляди дела вече са изпратени от първа на втора инстанция. А това, че не може да се праща на ВКС е следствие на спирането на ЕИСС от тях самите. Бабите отново се изказват неподготвени. Никой не ги кара да сканират цялото дело, тъй като долните инстанции вече са го сторили, а ако не са… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2021 10:25
Гост

Бабите от ВКС са много зле. Нищо общо с ГЕРБ-лели на Чолаков във ВАС.

запознат
запознат
22 октомври 2021 13:23
Гост

Като не разбираш проблема, недей да тролиш. Вкл. за сканирането, защото не вдяваш за коя част става дума.

Адвокат
Адвокат
22 октомври 2021 13:44
Гост

В момента почти всички съдилища сканират целите дела, образувани след 30.06, с изключение на СГС. Там апатридът се интересува само от паспорта си и е изоставил основните си задължения.

мхм
мхм
22 октомври 2021 16:17
Гост

Съмнявам се. Има изпълнителни с по над 50 тома, да не мислиш, че нещо се сканира от тях при обжалванията на действията на съдебните изпълнители.

Адвокат
Адвокат
21 октомври 2021 18:38
Гост

Добър вариант! Естествена проекция на разделението в обществото на леви и десни, протестъри и статукво, ваксъри и антиваксъри, джендъри и традиционалисти, сесебейци и нормални,. Със смесените състави взаимно ще си правят контра и накрая ще трябва да се разберат!

Дани
Дани
21 октомври 2021 17:18
Гост

Надявам се да се случи всичко това, което Стоилов иска. Защото тогава минимум ще имаме по-правова държава.

Мавродиева
Мавродиева
21 октомври 2021 17:17
Гост

Стоилов е добър в това, което прави.

Боби Босов
Боби Босов
21 октомври 2021 17:17
Гост

Не знам що за програмисти са работили по тоя ЕИСС. Нали уж сме страната с много добри програмисти в Европа. Как така за всякакви държавни услуги не могат същите тия програмисти да се справят, но за частния сектор могат. Мисля, че проблема не е в програмистите.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 17:16
Гост

Е да и аз ивкам ЕИСС и единния портал да се свържат ама правилите ЕИСС са си оставили ръцете там!

Spiro
Spiro
21 октомври 2021 17:16
Гост

Супер идея на Кадиев да са смесени състави

Тодор Р
Тодор Р
21 октомври 2021 17:15
Гост

Подкрепям и се надявам да се осъществи.

Емил
Емил
21 октомври 2021 17:15
Гост

Абее личи си кгато човек е подготвен и на ниво, и когато е СпонджБоб

Englishman
Englishman
21 октомври 2021 17:15
Гост

Добро предложение

Спиро
Спиро
21 октомври 2021 17:08
Гост

Тази система наистина нарушава прилагането на процесуалните права на страните.

Бисер
Бисер
21 октомври 2021 17:11
Гост

Бъгава е от всякъде. Невъзможно е просто да се работи с нея.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 21:23
Гост

Windows също е бъгава, но никой не я спира, а се ъпдейтва всеки месец. Че даже е Win 11 се пръкна наскоро. Само в Булгаристан мислят, че има съвършен софтуер. Бедни мрънкалници и антиваксъри, заради които сме на това незавидно дередже на последно място в ЕС.

Englishman
Englishman
21 октомври 2021 17:18
Гост

Абсолютно!

Лозан
Лозан
21 октомври 2021 17:04
Гост

Много добър вариянт е делата да се разглеждат от смесени състави на ВКС и ВАС

Шони
Шони
21 октомври 2021 16:59
Гост

Много разумно предложение.

Чочи
Чочи
21 октомври 2021 17:02
Гост

Този министър си върши много добре работата. Дано да остане и в следващото правителство.

Borislavova
Borislavova
21 октомври 2021 17:19
Гост

В начаото бях скептична, но наистина се справя добре.

Анонимен
Анонимен
22 октомври 2021 12:10
Гост

От Стамболийски 18 не могат да го приемат. Не може СЪДИИ да се месят в търговията. Ако се провали конкурсното обещание, резил за цял Сливен.

Чомпалов
Чомпалов
22 октомври 2021 21:03
Гост

Размътиха им водата! Иде края на тази сага със Стамболийски 18…