Делото за спирането на използването на Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) от Върховния касационен съд (ВКС) се падна на първия ръководител на проекта за изграждане на системата – Елка Атанасова, бивш член на Висшия съдебен съвет (ВСС) и настоящ магистрат в Административен съд София-град (АССГ). Тя обаче няма да разглежда казуса, защото си е направила отвод, за да няма съмнения в безпристрастността ѝ, установи проверка на „Лекс“.

Както е известно, през юли т.г. 69 върховни съдии излязоха с изключително остро становище за ЕИСС, в което обясниха какви са десетките проблеми, които срещат при работата със системата. Освен това върховните съдии посочиха, че множество нейни функционалности противоречат на изрични изисквания на процесуалните закони. Затова те определиха ЕИСС като опасна за правосъдието (становището виж тук).

Последва и решение на Пленума на ВКС, с което предложи на председателя на съда Лозан Панов да издаде заповед, с която да се преустанови използването на ЕИСС.

На 10 август заповедта вече беше факт и от следващия ден ВКС се върна към „старата“ система АСУД (виж тук и тук).

Заповедта на Панов обаче беше обжалвана както от Висшия съдебен съвет, така и от адвокат Николай Баташки (виж повече тук).

Делото в АССГ е било разпределено на съдия Елка Атанасова. Любопитното е, че тя беше член на предходния състав на ВСС и като такъв беше определена за ръководител на проекта по Оперативна програма „Добро управление“ за създаване на модели за реформа на съдебната карта и изграждането на ЕИСС.

Именно заради това съдия Атанасова се отвежда от делото. В определението си тя отбелязва, че на 25 февруари 2016 г. ВСС я определя за ръководител на проекта. Била е такъв до 19 октомври 2017 г., когато новият състав на съвета възлага тази дейност на Гергана Мутафова.

Нататък съдия Атанасова прави някои уточнения във връзка със забавянето на осъществяването на проекта, което беше многократно засягано в изказвания по темата от настоящия състав на съвета.

„В качеството си на ръководител на проекта съм утвърдила документацията за открита процедура по ЗОП за избор на изпълнител за една от дейностите по проекта, а именно за „Предоставяне на консултантски услуги за оптимизиране на съдебната карта и разработване на Единна информационна система на съдилищата“. Решението за откриване на процедурата за избор на изпълнител и за одобряване на документацията бе обжалвано пред Комисията за защита на конкуренцията, която със свое решение отхвърли жалбата. Решението на КЗК бе обжалвано и пред Върховен административен съд, който с решение от 1 ноември 2017 г. по адм. дело №9330/17 г. остави в сила решението на КЗК“, пояснява съдия Атанасова.

Тя допълва, че на 14 ноември 2017 г. новият ръководител на проекта Гергана Мутафова е прекратила откритата процедура за избор на изпълнител за предоставяне на консултантски услуги за оптимизирането на съдебната карта и разработването на ЕИСС. „Впоследствие документацията за ЕИСС бе променяна и коригирана, обявени нови процедури по ЗОП, избран изпълнител, който разработи ЕИСС. Познавайки, в качеството ми на ръководител на проекта, документацията за ЕИСС до 19 октомври 2017г. и променената документация впоследствие, след ноември 2017г., достъпна на сайта на ВСС, в раздел „Профил на купувача“, както и публично известните реакции на част от съдиите по отношение на недостатъци във функционалностите и възможностите на вече разработената ЕИСС, довели до решение на Пленума на ВКС, в резултат на което е издадена оспорената заповед на председателя на ВКС, намирам, че при тези обстоятелства може да възникне съмнение в безпристрастността ми при решаване на настоящето дело, което е основание за отвеждането ми“, изтъква съдия Атанасова.

Предстои определянето на нов докладчик по делото.

 

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мутафовщини
Мутафовщини
21 октомври 2021 22:22
Гост

От прочетено ми става ясно , че поредното пловдиско Гуци- Гергана е провалила проекта . Аман от пловдивски гуци а във ВСС /Цацата, Мутафката/ понъркаха цялата съдебна система . Въобще какво прави във ВСС тази пик.а – Мутафова . Защо е прекратила поръчката и тя не е ли прокурка от най- ниско ниво / районно/ . Все цацарщини . Защо ВСС е възложил на една неопитна пик.а СДС ръководи такъв проект . Тя какъв опит има и какво разбира от народна музика ?????

Михаил
Михаил
21 октомври 2021 12:07
Гост

До кога с тази сага? Не можеха ли просто да я изключат от разпределението.

адвокат от САК
адвокат от САК
21 октомври 2021 11:15
Гост

Съдържанието на статията е ирелевантно към факта, че адвокатите не трябва да работим с новата ЕИСС поради съмнения, че след постановяване и обявяване на един съдебен акт, то неговото съдържание може да бъде отново променено от съдията-самата система дава такава възможност- и тази промяна да не се състои само в премахването на ЯФГ или в правописни грешки при самото набиране на текста. Когато оправят ЕИСС, тогава ще продължа упражняването на адвокатската си професия. Ако някой си въобразява, че заради недомислиците в ЕИСС някой адвокат ще изложи професионалният имидж и реноме на абсолютен риск, значи не познава нашето съсловие…

Хари
Хари
21 октомври 2021 12:08
Гост

Много бъгава система.

Nina
Nina
21 октомври 2021 9:41
Гост

Супер шанс Невада…

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 9:41
Гост

Страшен казус

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 9:40
Гост

Ами то Къци Въпцаров да беше правил системата – по-добре щеше да се е справил

Мики
Мики
21 октомври 2021 12:09
Гост

Пълна излагация.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 9:40
Гост

Ами батака е пълен. Друго не знам. Не зман как изобщо е прието това ЕИСС, като се вижда, че е тотал щета.

Щерев
Щерев
21 октомври 2021 12:11
Гост

Нали имаше комисия, която трябваше да следи нещата.

Сен Жак
Сен Жак
21 октомври 2021 9:40
Гост

А Европа уж е дала пари за тоя ЕИСС. Сега няма да ги даде.

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 9:39
Гост

Тоест кашата става все по-пълна

Попова
Попова
21 октомври 2021 9:38
Гост

Надявам се казусът с този ЕИСС да се разреши час по-скоро

Джереми
Джереми
21 октомври 2021 9:38
Гост

ЕИСС бе пълен абсурд

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 10:51
Гост

Не БЕ, тя все още Е пълен абсурд и това няма да се промени, ако ще Имова да скача до небето.

Деловодител
Деловодител
21 октомври 2021 12:13
Гост

Да ни връщат старата система, за да работим нормално.

Василева
Василева
21 октомври 2021 9:36
Гост

Тоя ЕИСС голяма каша

Анонимен
Анонимен
21 октомври 2021 9:16
Гост

Използвала е определението малко да въздаде справедливост ми се струва след опитите за прехвърляне на отговорността на стария ВСС за замотаването на ЕИСС. Интересно

куриоз
куриоз
21 октомври 2021 9:13
Гост

Това е голям куриоз! Каква е вероятността от колко са там с АССГ около 70 съдии да се падне баш на нея 🙂

Виктор
Виктор
21 октомври 2021 12:14
Гост

Спорт тото.😄