С обвинения в страхливост, малодушие и твърдения, че Драгомир Кояджиков, който беше заподозрян за идеолог на предложенията за обединяване на етичната и дисциплинарната комисии, иска да оглави комисията „Професионална етика“, протече днес дискусията по повод идеята на Боян Магдалинчев и Боян Новански за окрупняване на няколко комисии в съвета.

Макар формално дебатът по същество да беше отложен заради заболяването от COVID-19 на Олга Керелска, която е председател на етичната комисия, членовете на съвета влязоха в спор, в който си отправиха различни обвинения.

Както „Лекс“ писа, Магдалинчев и Новански предлагат комисията по натовареност да се влее в Комисията за атестирането и конкурсите, а етичната и дисциплинарната да се обединят.

Вчера обаче е постъпила молба от Олга Керелска за отлагане на обсъждането, защото тя е с COVID-19 и не участва в днешното заседание на Съдийската колегия, а желае да сподели мнението си.

В тази връзка започна дебат за това дали трябва, или не въпросът да бъде обсъден в нейно отсъствие.

Драгомир Кояджиков и Боян Магдалинчев възразиха срещу отлагането. Според Кояджиков идеята е дисциплинарната комисия да се влее в етичната, като работата на последната нямало да се промени.

А Магдалинчев заяви, че не намира за достатъчни аргументите на Керелска за отлагане на обсъждането на предложението.

Проява на коректност е да отложим точката. Г-жа Керелска е председател на комисията „Професионална етика“ и би трябвало да има възможност да вземе отношение. Предложението е преждевременно внесено, става дума за промяна на чл. 17 и следващите от правилата за работа на Съдийската колегия, но те са предпоставени от промяна на правилника за организацията на дейността на ВСС като чл. 17 кореспондира с чл. 23 от правилника на ВСС, който е нормативен акт, има специални правила за неговата промяна, оценка на въздействие и др.“, каза Цветинка Пашкунова.

Вероника Имова я подкрепи с думите, че въпросът опира до обективни обстоятелства и етично отношение към колегите, особено в такъв момента, когато Керелска има здравословен проблем, а желае да участва в дискусията.

Има и правен въпрос, който ме безпокои – промяна във вътрешните правила на работа на СК би следвало да е предпоставена от промяна в правилника на дейността на ВСС. В раздел 2 от него са очертани пет отделни комисии. Никъде в правилата не е посочено, че дейността на комисиите може да се обединява, прекратява или изменя. Дали е правно издържано с вътрешноведомствен акт да се изменя нормативен акт, в който не е предвидена преструктурираща възможност на комисии в други образования? Въпросът първо трябва да се обсъди в комисията по правни въпроси, след което отново да се внесе в колегията“, заяви Имова.

Атанаска Дишева подкрепи идеята за отлагане на обсъждането, но отговори и на някои от възраженията, изложени от Драгомир Кояджиков. „Противно на твърденията, предметът на работа на етичната комисия съществено се променя с добавяне на комисия по дисциплинарна дейност. Това предложение е злонамерено, преднамерено, внесено е по време, когато г-жа Керелска е в отпуск поради заболяване и по нейното изрично съгласие мога да кажа, че става дума за COVID-19, тя има симптоми и боледува. Това е известно на двамата вносители, както и състоянието и продължителността на периода, в който тя ще отсъства.

Начинът, по който е направено предложението, налага извода за несъмнено негативно лично отношение, включително към г-жа Керелска. Освен проява на лично отношение и на един ярко изразен реваншизъм, ако сега гласувате, въпреки категоричното желание да не се разглежда тази точка, която касае работата на етичната комисия и нейната лична работа като председател – това е и проява на демонстрация на сила и проява на страхливост и малодушие да се обсъждат същите въпроси в нейно отсъствие“, каза Дишева.

Тя заключи, че тази тактика цели работа на ВСС по методи и средства, които са характерни за други органи, а не за съвета.

Ще си спестя квалификациите. Пожелавам на г-жа Керелска добро здраве и като председател на комисията държа на нейното мнение и ще гласувам за отлагане“, заяви на свой ред Боян Новански. Но той направи и едно уточнение, а именно, че предложението му е претърпяло развитие. Двамата с Магдалинчев ще оттеглят идеята на комисията по натовареност да се влее в КАК, като при обсъждането по същество ще посочат и защо са се отказали от това окрупняване.

По този повод Даниела Марчева заяви, че след законовите промени, с които бяха възстановени помощните атестационни комисии, е разговаряла с Красимир Шекерджиев именно за обединяването на двете комисии. (Марчева оглавява тази за натовареността, а Шекерджиев КАК.) „Моето съображение тогава беше оптимизиране на дейността. Но се случиха някои събития, които промениха възгледа ми“, каза Марчева и поясни какво има предвид. Неотдавна Съдийската колегия избра модел 4 за реформа на съдебната карта. В тази връзка комисията, която тя оглавява, трябва да подготви анализи за всеки съдебен район във връзка с първата стъпка, а именно превръщането на районни съдилища в териториални отделения – кои да бъдат те, къде и т.н. Наред с това има и други последващи действия, които трябва да бъдат предприети от комисията по натовареност, стана ясно от думите ѝ. Тя добави, че предстои работи и във връзка със Системата за измерване на натовареността на съдилищата, която вече е инкорпорирана в ЕИСС. Оказва се, че не се нанасят намаляващите коефициенти и комисията ще трябва да намери решения и предложи конкретни мерки на Съдийската колегия във връзка със СИНС.

Така кадровиците отложиха с 12 на 1 гласа (Боян Магдалинчев) предложението.

При гласуването отсъства Драгомир Кояджиков. Той обаче се включи отново при следващата точка от дневния ред, която се отнасяше до дейността на дисциплинарната комисия през 2020 г.. Дишева, която е неин председател, представи отчет за свършеното през миналата година.

Кояджиков се върна към предишния дебат, като каза, че през 2020 г. тази комисия е разгледала само четири предложения за образуване на дисциплинарни производства, две забележки и доклади на ИВСС. „Ако това не е хабене на ресурс, здраве да е. От това по-голям мотив да се спре да се хаби този ресурс няма. За колко заседания се напънахте да разгледате четири предложения, колко заседания имахте, колко души администрация сте ангажирали. Това що не го написахте?“, заяви той.

По отношение на етичната комисия Кояджиков изтъкна, че пет души всяка седмица „си губят времето“ и се превръщат в „пощенска кутия“ като препращат сигнали към компетентните етични комисии към съдилищата и към ИВСС. А същевременно, продължи Кояджиков, Комисията за атестирането и конкурсите „стои с 500 атестации, които няма кой да разгледа“.

Тогава Дишева напомни, че от 2016 г. членовете на ВСС нямат правомощие да внасят предложения за образуване на дисциплинарни производства, а дотогава основно кадровиците са били инициатори за такива. И продължи: „Изказването на Кояджиков потвърди убеждението ми, че той е идеологът на предложението, което формално е внесено от Боян Новански и Боян Магдалинчев“.

Кояджиков я прекъсна с призив към председателстващия СК на ВСС Лозан Панов да не допуска усещания и внушения, „които и Керелска ще ги разкаже следващия път“. „Достатъчно почтен съм. Когато съм идеолог на нещо, заставам с името си“, каза той

Никакви внушения не правя, а говоря в прав текст. Чула към това предложение лично от вас преди повече от година, с един груб и циничен изказ, който демонстрирате и днес. Каните се да оглавите комисията и заради това не сте в предложението“, отговори му Дишева.

И добави, че наличието на малко образувани дисциплинарни производства трябва да бъде отчетено като положително, а не като негативен факт. „А в комисията се напънахме, както казвате, и разгледахме предложенията, които се внасят“, заяви Дишева.

 

24
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Не особено анонимна
Не особено анонимна
17 февруари 2021 8:20
Гост

Смели жени срещу подли мъже.

Понякога на жените ни се налага да отсрамваме безгръбначието на мъжете. Силата не е в юмруците. Казано от жена, която е 60 кг с мокри дрехи.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 22:29
Гост

Като му чета изказванията на този член на ВСС Койоджиков ми се чини да е много умен, и образован, и възпитан, и тактичен, както и да обладава всяка друга добродетел!

интересно
интересно
16 февруари 2021 20:00
Гост

Кояджиков, който като районен съдия няма нито един потвърден акт, сигурно се готви за кариерен бонус и ще отиде при „умната“ си жена – той във ВКС, тя във ВКП.

123
123
16 февруари 2021 18:48
Гост

Бедни Кояджиков, забрави ли какво си? Чак си вярваш вече, а?

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 13:23
Гост

Че кой няма апетити за оглавяване на комисии? Сладка службица.

В. i
В. i
16 февруари 2021 13:29
Гост

Нищо сладко няма- отдавна не са предвидени допълнителни възнаграждения за участие в комисии.
В случая Керелска и Дишева имат проблеми с тщеславието си. Нищо друго.

Zeta
Zeta
16 февруари 2021 13:18
Гост

Излагате се колеги, излагате се!

Симеонов
Симеонов
16 февруари 2021 13:22
Гост

За кой ли път!

Павлов
Павлов
16 февруари 2021 13:18
Гост

Глупости.

Аналог
Аналог
16 февруари 2021 13:18
Гост

Каква е тая идея за обединяване на етичната и дисциплинарната комисии? Това е беузмно бре драги. Безумно!

Вадим
Вадим
16 февруари 2021 13:31
Гост

Напълно разумно е, драги троле! това са двете най-нищоправещи комисии в СК. Само, за да се пъчат двете грации с титлата председател на комисия. Нищо друго.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 20:53
Гост

грешка! Най-нищоправещата комисия е Дисциплинарната!

Темелкова
Темелкова
16 февруари 2021 13:17
Гост

Много нелепи идеи

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 13:17
Гост

Не съм изненадан. Просто им е ниско нивото,нищо, че са ВСС

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 13:16
Гост

Ужас. Селяния до шия

Makinwa
Makinwa
16 февруари 2021 13:16
Гост

ВСС е толкова смехотворен орган, че няма на къде

Гери
Гери
16 февруари 2021 13:02
Гост

Наличието на малко образувани дисциплинарни производства в никакъв случай не са негативни.

Кирил
Кирил
16 февруари 2021 13:00
Гост

Кояджиков чак се възприема като идеолог.

Михаил
Михаил
16 февруари 2021 12:59
Гост

Абсурдно е с вътрешноведомствен акт да се изменя нормативен акт.

В. i
В. i
16 февруари 2021 13:52
Гост

Не пишете глупости. Това са предложения за изменение на Правилата за работа на СК и се изменят и допълват именно с решение на СК.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 12:56
Гост

Идеята за обединяване на етичната и дисциплинарната комисии е напълно нелепа според мен.

Николай
Николай
16 февруари 2021 12:57
Гост

Да, не напразно функциите им са различни.

Анонимен
Анонимен
16 февруари 2021 12:55
Гост

Поредният цирк от страна на членовете на съвета.

ВRolan
ВRolan
16 февруари 2021 13:53
Гост

Циркът се прави от тези, дето вече няма да се титулуват председатели. Смешен плач!! Иначе никаква полза от тях.