Обединяване на четири комисии към Съдийската колегия предлагат представляващият Висшия съдебен съвет (ВСС) Боян Магдалинчев и Боян Новански.

Според тях комисията по натовареност трябва да се влее в Комисията за атестирането и конкурсите, а етичната и дисциплинарната да станат една, която да се казва Комисия по професионална етика, дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС.

За да предложат тези промени, Магдалинчев и Новански се позовават основно на данните за натовареността на комисиите, както и проблемите в запълване на състава на КАК.

Натовареност, конкурси и атестиране

Магдалинчев и Новански посочват, че от началото на мандата на този състав на ВСС и формиране на комисиите, тази за натовареността е идентифицирала проблеми, свързани с неравномерното натоварване на магистратите, като всяка година обобщава и анализира статистическа информация и предлага на ВСС механизми за преодоляване на свръхнатовареността чрез пренасочване на свободни длъжности, оптимизиране на щатната численост, преместване на съдии по чл. 194, ал. 1 от Закона за съдебната власт и др.

Едно от последните предложения на комисията, казват още Магдалинчев и Новански, е за промяна на границите на софийския съдебен район, която, според тях, ще допринесе до решаване на някои проблеми, свързани с неравномерното натоварване. „Ефектът от промяната пряко и в кратък срок ще рефлектира до съразмерно разпределение на постъпленията на дела. Всички тези предприети от Комисията инициативи и спомагателни функции водят до решения на Колегията в дългосрочен аспект и с последващ ефект, което означава и до голяма степен резултатност и съответно изчерпване на една част от дейността на КСКНСС. В допълнение следва да се има предвид и ефектът от предстоящото въвеждане на одобрената с решение на Пленума на ВСС Единна информационна система на съдилищата, чрез която ще се даде възможност за автоматично генериране на статистическите данни от съдилищата за натовареността на магистратите“, изтъкват Магдалинчев и Новански.

Те припомнят и предложението на комисията по натовареност за въвеждането на задължителна съдебна медиация по някои видове граждански и търговски дела, което също ще окаже влияние върху натовареността на съдилищата като се очаква намаляване на броя на делата, а от там и занижаване на показателите на натовареността.

Двамата напомнят и решението на съдийската колегия за одобряване на радикалния модел 4 за реформа на съдебната карта, като според тях това ще доведе до изравняване на натовареността. „В случай на необходимост, всяко следващо разрешаване на проблем, свързан с натовареността би могло да се осъществи единствено чрез предприемане на кадрови мерки – пренасочване на свободни длъжности, с цел оптимизиране на щатната численост, обявяване на конкурси за заемане на свободните места, както и преназначаване на магистрати по реда на чл. 194 от ЗСВ. Това са все дейности на Съдийската колегия на ВСС по кадровите въпроси, по които съгласно чл. 38 от ЗСВ помощната постоянна Комисия по атестирането и конкурсите, следва да й предлага проекти на решения, каквито към момента е предлагала и КСКНСС. Ето защо, за да се избегне припокриване на дейности считаме за целесъобразно предложението за обединяване на двете комисии“, казват Магдалинчев и Новански.

Те акцентират и върху сериозния проблем, свързан със запълване на състава на КАК от професионалната квота. Този въпрос трябва спешно да се разреши, казват Магдалинчев и Новански, защото има голям брой атестации, които трябва да бъдат изготвени във връзка с обявени различни конкурси – общо 143. Отделно има други 245 атестации, които чакат.

Сливането на двете комисии ще доведе до увеличаване квотата на Съдийската колегия в Комисията по атестирането и конкурсите и ще улесни и подпомогне дейността на последната в областта на атестирането“, заключават кадровиците.

Етика и дисциплинарна отговорност

Двамата предлагат да се обединят етичната и дисциплинарната комисия, защото работата им е намаляла.

Според тях основната дейност на етичната комисия се свежда до приемането на етични становища във връзка с конкурси и избори на председатели на съдилища. Становищата, по думите на Магдалинчев и Новански, се изготвят според информацията, която се събира от сътрудници във ВСС, които подготвят проекти на решения.

Преписките, касаещи нарушения на нормите, залегнали в Кодекса за етично поведение на българските магистрати във връзка с изготвянето на становища за нравствените качества на кандидатите за заемане на длъжности в органите на съдебната власт на практика се препращат към съответните комисии за професионална етика към органите на съдебната власт, ИВСС или административен ръководител“, посочват двамата. А преписките по сигнали и жалби, казват още те, се обработват от служители от администрацията на ВСС.

За да обосноват тезата си за намалена натовареност на етичната комисия, Магдалинчев и Новански твърдят, че от 2017 г. до момента тя е разгледала само две преписки за несъвместимост. По години данните, които сочат двамата, са следните – за 2017 г. са изготвени 229 етични становища и са разгледани 1190 сигнала и жалби; за 2018 г. няма данни; за 2019 г. становищата са 187, а сигналите и жалби – 112; за 2020 г. са изготвени 176 становища и са разгледани 65 жалби и сигнали. Магдалинчев и Новански посочват, че от проведени 40 заседания през 2017 г., миналата година те са били 23 като двамата не споменават нищо за усложнената обстановка заради пандемията.

По отношение на дисциплинарната комисия, вносителите на предложението посочват същите мотиви – намалена натовареност. И казват, че през 2017 г. са били образувани 39 дисциплинарни производства, което е от компетентността на Съдийската колегия на ВСС, през 2018 г. – 10, през 2019 г. – 4, а за 2020 г. все още няма приет доклад.

Заради тези данни Магдалинчев и Новански заключават, че има трайна тенденция за намаляване на работата на двете комисии и с оглед оптимизиране на дейността на СК на ВСС, предлагат те да се обединят.

Според тях след обединяването трябва да се прецени числеността на състава на новите комисии, както и да се изберат нови председател и заместник-председател.

Сега етичната се ръководи от Олга Керелска, а дисциплинарната – от Атанаска Дишева. Председател на КАК е Красимир Шекерджиев, а на натовареността – Даниела Марчева.

Освен това Магдалинчев и Новански предлагат два варианта на двете обединени комисии. Според  първия КАК може да се „прекръсти“ на Комисия по атестирането и конкурсите, съдебна карта, натовареност и съдебна статистика, а другите две да станат Комисия по професионална етика, дисциплинарна дейност и взаимодействие с ИВСС.

Но тъй като в Закона за съдебната власт обаче изрично са посочени комисиите към съответните колегии – „Комисията по атестиране и конкурси“, а втората – „Комисия по професионална етика“, Магдалинчев и Новански предлагат втори вариант – имената да останат както са по ЗСВ, но дейностите да бъдат обединени.

14
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Мунчо
Мунчо
13 февруари 2021 13:27
Гост

Тия дърти боклуци са извора на корупция в Бг.

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2021 20:28
Гост

Да го закриват направо ВСС.

Меринчев
Меринчев
12 февруари 2021 17:38
Гост

Ужас

Nikolov
Nikolov
12 февруари 2021 17:38
Гост

Капацитета им е толкова. Какво да предложат друго

Zeta
Zeta
12 февруари 2021 17:37
Гост

Наистина потресаващи предложения

Podmol
Podmol
12 февруари 2021 17:35
Гост

Двамата Боян са много зле

12345
12345
12 февруари 2021 17:34
Гост

Данните за комисия „Дисциплинарна дейност“ не са представени коректно. Много зависи от работата на онези, които имат право да внасят предложения за образуване на дисциплинарни производства, т.е. вината не е на комисията, по-добре я потърсете другаде, ако въобще може да се говори за вина.

Zeta
Zeta
12 февруари 2021 17:37
Гост

Положението е страшно

ясно
ясно
12 февруари 2021 17:29
Гост

Нима искате да кажете, че комисията по натовареност се е изчерпала. Това е пълен нонсенс, защото модел 4 няма да мине, а и ЕИСС нищо няма да реши, защото има проблеми с модула за натовареност. Избързано решение, но е ясно какво се цели – чрез комисията на Марчева се целят в тези на Керелска и Дишева

Пепун
Пепун
12 февруари 2021 17:37
Гост

Хаа явно това казват

Анонимен
Анонимен
12 февруари 2021 17:25
Гост

Хаха, много прозрачна идея. Искат да изолират съвсем Керелска и Дишева, да нямат достъп до никаква информация. Адашите дори не се крият

Podmol
Podmol
12 февруари 2021 17:36
Гост

Точно така!

Ananieva
Ananieva
12 февруари 2021 17:36
Гост

Че що да се крият. Дреме им

AnimalMan
AnimalMan
12 февруари 2021 17:37
Гост

Според мен е точно така. Уви.