Неоткриваемият за антикорупционната комисия бивш вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков е откликнал на призива на председателя ѝ Пламен Георгиев да се свърже с ведомството.

Днес от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) съобщиха, че Дянков се е свързал с техни представители и до края на деня ще говори с инспекторите.

Комисията проверява имуществото на Дянков заради делото за продажбата на дялове в EVN, по което той е подсъдим с бившия енергиен министър Трайчо Трайков и с бизнесмена Иво Прокопиев. Вчера шефът на КПКОНПИ Пламен Георгиев каза, че е приключила проверката за Трайков и според комисията има несъответствие от над 2,4 млн. лева между доходите и разходите му.

За Дянков обаче КПКОНПИ не можела да приключи проверката, защото не получавала нужната информация и изобщо не можела да се свърже с него.

„Ние пращаме призовки на адресите, които се връщат неполучени. Казвам на господин Дянков да дойде, за да може да декларира какви доходи има“, каза Георгиев и добави, че им е известно, че бившият финансов министър е работил в Световната банка и в Лондон, но нямат информация за доходите му там. От комисията не можели да разберат дори коя е и съпругата на Дянков и дали той изобщо е женен, за да проверят и нейното имущество.

„Неколкократно опитвахме да съберем информация за неговата съпруга, която е американска гражданка, за което между другото, самият господин Дянков е декларирал, че е женен. От дирекция Консулски отношения ни уведомиха, че няма такъв сключен граждански брак“, каза Георгиев и добави, че на запитване от САЩ отговорили, че „вероятно лицето има съпруга в САЩ“.

Очаква се на днешната среща с инспекторите Симеон Дянков да обясни и семейното си положение. Днес от комисията благодариха специално на медиите за съдействието, тъй като Дянков се свързал с тях, веднага след като Пламен Георгиев съобщи, че го търсят.

7
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
28 септември 2018 0:05
Регистриран

Не се ли срамувате.Кой беше министър председателя на правителството ,в което Дянков участва.Да не искате да кажете,че ББ не е знаел.Шегувате се,нали.Бога ми.Що сте такива мишки страхливи,а.

Виолетка Стоянова
Виолетка Стоянова
27 септември 2018 23:45
Регистриран

За Бога що за мерзост.Тази т.н.комисия да не е инквизицията на ГЕРБ.Господа.Създали сте чудовище,което и върху вас ще се стовари.Нарушихте неотменимо те основни права на гражданите не само в Конституцията на РБ.А и гарантирани в ХОП на ЕС и КЗПЧ права.

Ася
Ася
27 септември 2018 15:41
Гост

Очаквам с интерес резултатът от проверката. Да не се окаже, че Дянков е поредният, който се измъква чист като момина сълза.

Възмутен
Възмутен
27 септември 2018 15:28
Гост

Продажбата на дялове в EVN си беше чисто ограбване на държавата.

Георги
Георги
27 септември 2018 15:08
Гост

Сигурно нарочно се е покрил, за да забави проверката.

Анонимен
Анонимен
27 септември 2018 14:58
Гост

Къде се изгуби този човек?Сигурно е помагал на Трайков да доказва доходите си.

Петров
Петров
27 септември 2018 15:10
Гост

Или се е развеждал в САЩ. Че нещо информацията за семейното му положение се разминава.