Първите седем съдилища изпратиха на Висшия съдебен съвет (ВСС) заповедите на председателите си, с които определят кои дела ще се гледат през съдебната ваканция.

Миналата седмица Съдийската колегия на съвета реши да създаде специален регистър (влезте в него тук), от който всеки, без да рови по сайтовете на съдилищата, ще може да провери каква заповед е издал съответният председател. В него заповедите са публикувани в табличен вид и по апелативни райони.

Причина кадровият орган да създаде регистъра е новата разпоредба на чл. 61, ал. 2 ГПК, която за първи път предвиди, че през съдебната ваканция за страните няма да текат срокове по гражданските дела. С нея бяха направени и серия от изключения, за които ГПК препраща към чл. 329 от Закона за съдебната власт, който определя делата, които се разглеждат през ваканцията. По закон обаче по преценка на административния ръководител на съда или на министъра на правосъдието може да се гледат и други дела, извън изброените в ЗСВ.

Така със заповед министърът на правосъдието Цецка Цачева вече разпореди, че през ваканцията ще текат срокове по изпълнителните дела.

Заповеди започнаха да издават и председателите на съдилища и това доведе до голямо объркване, защото се оказа, че в един съдебен район например ще се гледат заповедни производства, а в друг – не.

„При приложението на тази разпоредба (чл. 61, ал. 2 ГПК – бел. ред.) и общата формулировка, че сроковете спират по време на съдебната ваканция, би могло да се стигне до объркване и различна практика между съдилищата“, признаха и от ВСС и за да има поне яснота, ако не еднаква практика, създадоха регистъра.

Първи своите заповеди за публикуване в него са изпратили председателите на окръжните съдилища във Видин и Бургас, на районните съдилища в Севлиево, Пещера и Раднево и на административните съдилища в Добрич и Кюстендил.

От тях нагледно става ясно колко разнородна е практиката по райони и подходът на председателите. Шефът на окръжния съд във Видин Васил Василев например е изброил делата, чието разглеждане по закон трябва да стане в срок до един месец, по които колегите му ще работят през ваканцията. Ръководителят на ОС-Бургас Росица Темелкова пък само лаконично е преписала законовата разпоредба, според която тези дела подлежат на разглеждане през съдебната ваканция.

В Севлиево пък председателят Павел Неделчев освен, че е изброил кои дела ще се гледат, е посочил, че по преценка на докладчиците може да се разглеждат и други граждански и наказателни дела, при условие, че това няма да доведе до накърняване на правата на страните. Колегата му, който ръководи РС – Пещера – Камен Гатев, е избрал сходен подход. В заповедта му е посочено, че през ваканцията може да се гледат и дела, извън изброените в заповедта му, по преценка на административния ръководител и докладчика, като за насрочването и разглеждането им трябва да се съобрази чл. 61, ал. 2 ГПК.

Междувременно парламентът е на една крачка от отмяната на чл. 61, ал. 2 ГПК. Както „Лекс“ писа, правната комисия гласува на второ четене, че тя ще отпадне от 1 септември 2018 г. Така настоящата съдебна ваканция ще е първата и последната, през която няма да текат сроковете за страните по граждански дела.

9
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Боян Георгиев
Боян Георгиев
24 юли 2018 11:58
Гост

Да разбирам, че всеки един председател на съд /от Ванкувър до Владивосток/ чрез заповед, чийто адресат дори не са страните по делото, моеж да променя обхвата на обща норма на ГПК!? Въпросът с действието на нормите по отношение на време, място и т.н. не е ли законодателен процес или бъркам? До този извод ли достигнаха магитсратите и техните кадровици? Тогава предлагам председателите на адвокатските колегии да се позоват на установената в Конституцията свобода и независимост на адвокатурата и да обявят, че процесуалните закони не важат относно действията на процесуалните представители, в противен случай би се нарушил чл. 134 от КРБ,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
23 юли 2018 21:29
Гост

До края на ваканцията може и да видим какво са решили някои Председатели, а това трябваше да е публикувано на 15.07…..
Да му мислят страните и инспектората … закона се прилага мързеливо и безотговорно!

Анонимен
Анонимен
23 юли 2018 22:18
Гост

Регистърът е непълен – няма ги заповедите на председателя на ОС – Варна.

Хубава работа, ама българска …

Човек
Човек
23 юли 2018 17:59
Гост

Прави впечатление, че малки съдилища са съкратили един вид ваканцията си. А там има по-малко съдии и дела…

Георги
Георги
23 юли 2018 19:45
Гост

Може би ги притеснява реформата на съдебната карта и по точно закриването на съдилища.

Георги
Георги
23 юли 2018 14:47
Гост

Познайте от три пъти дали административните ръководители ще насрочват дела извън тези от списъка. Да не са луди да си развалят ваканцията.

Anonimen
Anonimen
23 юли 2018 14:44
Гост

Росица Темелкова добре е отбила номера. Град Бургас е доста натоварен район.

Petrov
Petrov
23 юли 2018 14:40
Гост

В някои страни съдилищата направо заключват вратите през лятото. Явно трябва да мине време, за да установим и ние такава положителна практика.

Анонимен
Анонимен
23 юли 2018 14:33
Гост

Поздравления за ВСС. Чрез този електронен портал улесняват много заинтересованите.