Седем съдии от страната бяха преназначени в Софийския районен съд. Решението на Съдийската колегия е във връзка с откритата процедура за преместване по чл. 194 от Закона за съдебната власт.

Първоначално местата бяха 15, но днес процедурата беше прекратена по отношение на съдилищата в Сливен, Плевен, Своге, Червен бряг и Свищов.

В СРС започват работа съдиите Кирил Петров и Лилия Митева от РС-Пловдив, Светлана Рачева и Петрослав Кънев от Бургас, както и Елена Донкова от Враца, Мирослава Йорданова от Благоевград и Десислава Тодорова от Свиленград. Всички те бяха подали предварително заявление, че желаят да работят в столицата.

Спор обаче предизвика казус с Бургаския районен съд. Комисията по натовареност беше предложила да се проведе процедура по чл. 194 за две места, но днес предложи само един съдия да отиде в СРС и това е Петрослав Кънев, защото другият – Светлана Рачева, е участвала в конкурс за преместване.

Атанаска Дишева обаче заяви, че ако колегията отхвърли заявлението на Рачева, това означава, че приема, че тя вече е спечелила конкурса и се изключва нейният правен интерес да участва в процедурата по чл. 194 от ЗСВ. Добави, че с прехвърлянето ѝ в СРС, няма да се увеличи натовареността на районния съд в Бургас. Напомни и че ВСС има правила за прилагането на чл. 194 от ЗСВ и ако Светлана Рачева не бъде преместена, кадровият орган ще ги наруши.

Красимир Шекерджиев отвърна, че при избора на председател на РС-Бургас, се е говорило дълго по въпроса за многото командировани съдии в окръжния и административния съд в града. И призова да не се усложнява дейността на РС-Бургас с преместването на два щата в СРС.

В крайна сметка със 7 на 3 гласа колегията реши, че ще проведе гласуване и за двамата. Така те бяха преназначени на работа в столицата.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
15 януари 2019 13:34
Гост

Абсолютно подкрепям мнението на Атанаска Дишева

Човек
Човек
15 януари 2019 13:12
Гост

Дано тези седем нови съдии облекчат малко положението в СРС-София, макар да ми се струва, че тази бройка пак е недостатъчна.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2019 13:33
Гост

Въобще не е достатъчна, но все пак ще се разтоварим малко.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2019 12:52
Гост

Дано да знаят къде идват и каква лудница ги чака. Успех, колеги!

Вътрешен
Вътрешен
15 януари 2019 13:13
Гост

Друго си е да си в София, лудница е, но парите и престижът са различни.

Анонимен
Анонимен
15 януари 2019 13:35
Гост

То пък един престиж, а и парите може да са повече, но в столицата разходите са по-големи.