СДС настоява да се намери друг наемател в сградата на ул. „Г. С. Раковски“ 134 , а не европейските делегирани прокурори, защото ако те се настанят там, партията няма да може да използва символично нито едно помещение, а такова е желанието ѝ, тъй като заслужавала малко уважение от всички за това, което е направила през 30-годишното си съществуване.

Това стана ясно от думите на лидера на СДС Румен Христов, който днес даде специална пресконференция по повод обявеното от служебния министър на правосъдието Крум Зарков намерение сградата на „Г. С. Раковски“ 134 да бъде предоставена на Европейската прокуратура (виж повече тук).

Както Христов, така и главният секретар на СДС Илия Лазаров заявиха, че сградата се нуждае от основен ремонт. Имало течове от покрива, дограмата била от 1968 г., през зимата вътре било по-студено, отколкото навън, а лятото – по-топло. От фасадата падали парчета, не било ясно състоянието на тръбите.

Преди пет години от СДС предложили на тогавашния областен управител Николай Пехливанов да извършат ремонт за тяхна сметка, но не получили отговор.

През февруари т.г. договорът за наем бил прекратен. На партията били предложени помещение на площад „Славейков“ до Столичната библиотека, които удовлетворявали потребностите на СДС. На този етап от съюза все още не са се насели в новата сграда, но започнали поетапно да изнасят нещата си от „Г. С. Раковски“ 134. Все още обаче имали архиви там.

Сградата трябва да се изтърбуши и да се направи основен ремонт. За това трябва обществена поръчка и ако няма жалба, може да приключи за шест месеца, иначе ще отнеме повече време. А самият ремонт ще продължи 2-3 години. Няма как европейските делегирани прокурори да се настанят тук веднага“, обясни Лазаров.

 

Румен Христов допълни, че в настоящия момент сградата е опасна за обитаване и попита дали това „не е опит за атентат срещу европейските делегирани прокурори, за бойкот на тяхната работа“.

Лидерът на СДС допълни, че след ремонта партията е искала да запази символично един етаж, защото „смятаме, че заслужаваме малко уважение от всички за това, което партията направи през 30-годишнината от съществуването си“.

Христов допълни, че ако обаче сградата бъде предоставенао на ЕДП, няма да е възможно съжителството със СДС.

Според него едно служебно правителство не може да взема решение, чието разрешаване ще остави на следващия кабинет. Той определи случващото се като политическа атака в навечерието на парламентарни избори.

Преди началото на пресконференцията представители на СДС издигнаха плакати с надписи: „Долу ръцете от СДС“ и „ДС гони СДС“.

Европейските делегирани прокурори сами избраха сградата на ул. „Г. С. Раковски“ №134. Това заяви заместник-министърът на правосъдието Мария Павлова пред БНР. Тя уточни, че са им предлагани няколко опции, но те посочили тази.

По данни на областната управа, към настоящия момент в тази сграда няма действащи договори за наем или такива, с които са предоставени части от нея за ползване на физически или юридически лица. Ние като координиращо звено сме уведомили Висшия съдебен съвет за избора на европейските делегирани прокурори„, каза още Павлова.

Според нея не става дума за политическа атака: „Не виждам защо трябва да стане политически проблем, при условие че сградата е празна. Това е въпрос, който трябва да се решава между ВСС, европейските делегирани прокурори и областната управа. Това са страните, които ще взимат решения оттук нататък„.

23
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Що СДС като управляваше не прие закон за лустрация
Що СДС като управляваше не прие закон за лустрация
22 август 2022 6:01
Гост

Ама това седесе още ли мърда?

Лично аз помня управлението на СДС 1997-2001 с раздаването на държавни апартаменти на близки до СДС. Това им беше управлението-разни безимотници от провинцията, да се облажат от властта, като апартаментите бяха най-малкото.

Също така и с неистовите , напълно успешни исилия да спрат лустрацията. Защо не приеха закона за лустрацията?

без страх
без страх
19 август 2022 18:26
Гост

Няма не искам, няма недей…
Тази сграда да не би да им е бащиния?
Аре, У лЕво!

Главен архитект не от Червен бряг
Главен архитект не от Червен бряг
19 август 2022 14:22
Гост

Остра позиция на СДС заради идеята сградата на „Раковски“ 134 да се даде на европейските делегирани прокурори.
За да няма позиции – терена със сградата на Артекс или Никми. За три години, се забравя и СДС и БСП и ГЕРБ и ДПС, най вече ДБ и ПП. Прави се каквото трябва за когото трябва. Така се получава и финансова облага за държавата и общината.

Самуил
Самуил
19 август 2022 12:55
Гост

E, какви са тези претенции?

Данчо
Данчо
19 август 2022 12:53
Гост

Предизборната кампания не започваше ли месец преди изборите?!

Спиридон
Спиридон
19 август 2022 12:53
Гост

Не виждам какво значение има за тях кой точно ще се нанесе.

седесар
седесар
19 август 2022 12:52
Гост

Атентат ли, вие майтапите ли се. Моля ви, дръжте се по-сериозно

Смях
Смях
19 август 2022 12:51
Гост

Илия Лазаров се прави на загрижен заради битовите условия.

Ваньо Иванов
Ваньо Иванов
19 август 2022 12:50
Гост

Едно служебно правителство трябва да движи политиките създадени от предходното редовно правителство, независимо дали му се харесват или не, за да не спре да работи държавата

Карадимов
Карадимов
19 август 2022 12:49
Гост

ДС гони СДС?!? Айде стига глупости. Крум Зарков ли е СДС

Заки
Заки
19 август 2022 12:47
Гост

И какво точно партията е направила през 30-годишното си съществуване.

Лозан
Лозан
19 август 2022 12:48
Гост

Нищо съществено.

Бозьо Кифлев
Бозьо Кифлев
19 август 2022 14:37
Гост

как нищо съществено??? спомнете си фондация „Сапио“, търгуваща с алкохол и цигари в името на процъфтяването на демокрацията. спомнете си кръгът „Олимп“ и касовата приватизация с дълбоко ощетяване на държавната касичка! спомнете си унищожаването на БГА Балкан, и евреина, който си изби парите за „покупката“ още на първия месец. спомнете си продажбата на БТК за 200 милиона, когато две години преди това в нея бяха вложени 500 милиона за цифровизация на магистралната мрежа. вероятно децата не си спомнят седесарския лозунг „45 години стигат“, но вече е време да го припомним и преправим на „30 години стигат“. седесарите воюваха с тези,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
22 август 2022 10:23
Гост

спомнете си и как Гешев твърдеше, че ще разследва криминалната приватизация, в хода на която десетки заводи бяха подарени на избрани тарикати, след това фалирани и продадени за скрап. Бюзьо е пропуснал Кремиковци-продаден за един долар за някакъв случайник и по-късно препродаден за стотици милиони, а още по-късно тотално сринат.

Нина Павлова
Нина Павлова
19 август 2022 12:46
Гост

чакайте сега, те се изнесли от сградата, ама си я искат…

Веселата коза
Веселата коза
19 август 2022 12:47
Гост

абе, Христов търси внимание, че никой не му обръща и без друго

Радан Петров
Радан Петров
19 август 2022 12:46
Гост

хахах, това направо ме разтърси… от смях, разбира се

Падам от смях
Падам от смях
19 август 2022 12:45
Гост

„Сградата е опасна за обитаване и попита дали това „не е опит за атентат срещу европейските делегирани прокурори, за бойкот на тяхната работа“… това сериозно ли е, хахаха

Анонимен
Анонимен
22 август 2022 10:25
Гост

Нещо като с пръскачките пред парламента-опит за диверсия !!!

Гриша Измирлиев
Гриша Измирлиев
19 август 2022 12:41
Гост

Извинете, ама СДС, които се бият в гърдите за предвестници на демокрация

Томи
Томи
19 август 2022 12:39
Гост

Ей, чак пък специална пресконференция… предизборната кампания започна

Анонимен
Анонимен
19 август 2022 12:37
Гост

И ГЕРБ не иска Тиквата при бай Ставри, но ЕП на Кьовеши все някога ще заработи и това ще стане факт

Димитър
Димитър
19 август 2022 16:13
Гост

Мечтите са безплатни пийй на воля 🙂