Зам.-шефката на Комисията за финансов надзор (КФН) и шеф на застрахователния надзор Ралица Агайн подаде оставка. Това съобщи председателката на парламента Цвета Караянчева по време на обсъждането на предложенията на БСП и ГЕРБ за мерки, които държавата да предприеме след фалита застрахователя „Олимпик“.

Агайн беше в пленарната зала и представи доклад за актуалната ситуация и действията на КФН във връзка с фалита на компанията. След това парламентът прие оставката, която вчера беше поискана от правителството, с мнозинство от 138 гласа.

За мен това е един емоционален и морален акт на съпричастност към българските граждани. Но искам да подчертая, че КФН не е допуснала пропуски, нито има пропуски в законодателството ни, които да са ощетили българските граждани“, заяви Агайн.

По казуса „Олимпик“ тя обясни, че са гарантирани обезщетенията на хората, които имат да получават застраховки по полици на фалиралото дружество. Българският гаранционен фонд ще изплаща тези обезщетения, а след това ще си ги търси от този в Кипър.

Загубите обаче са за платените вноски по „Гражданска отговорност“, които са над 9 млн. лева по сключените 197 551 договора.

„Олимпик“ е регистрирана в Кипър, а собственик е испанецът Диего Гонзалес Алонсо. След като е получил лиценз в Кипър обаче, Агайн каза, че няма как КФН или който и да е надзорен орган в страна от ЕС да му попречи да развива дейност в друга страна-членка.

След обявяването на фирмата в несъстоятелност, кипърският гаранционен фонд трябва да покрие всички задължения. За да започне изплащането, трябва първо съдът в Никозия да се произнесе по искането на кипърския регулатор за обявяване на компанията в ликвидация. Агайн каза, че това заседание на съда ще се проведе в средата на септември и след това започва процедурата по ликвидация и могат да започнат изплащанията на обезщетения.

„За да няма затруднения за българските граждани, българският гаранционен фонд ще бъде този, който ще обслужва разплащанията в България. Пред него трябва да се предявяват исканията за изплащане на обезщетения. Той определя и размера им. След като нашият фонд плати едно обезщетение, ще предяви претенция пред кипърския фонд“, обясни Агайн.

Обезщетения за платените вноски при фалит на застраховател могат да се търсят от обезпечителния фонд, но този в България включва само българските дружества. Ралица Агайн каза, че в 12 държави в ЕС изобщо няма такъв фонд. Затова и дискусията в парламента беше и за това как, откъде и с колко пари да бъдат обезщетени хората, които са сключили договори с „Олимпик“ и няма как да бъдат компенсирани за предсрочното им прекратяване, поради което трябва сега да сключват нови.

„Голяма част от тях са сключени при разсрочено плащане на вноски. По тези полици хората просто няма да платят следваща вноска, което намалява загубата. За близо 29 000 човека обаче, плащането ще бъде много по-голямо, ще надхвърли 100 лева, а в някои случаи стойността на средната загуба е около 200 лева. За съжаление системата на гаранционните фондове на ЕС не покрива тези плащания, което е сериозна загуба за нашите потребители“, каза още Агайн.

От изслушването ѝ стана ясно, че в момента в България действат 618 застрахователи. „Олимпик“ пък е на българския пазар от 2009 г. и е имала около 10% дял от застраховките „Гражданска отговорност“. В КФН нямали основания да се съмняват в дейността ѝ, защото от началото на годината имали само 7 жалби, общо наложените глоби на фирмата били за около 30 000 лева, което Агайн определи като минимална сума на фона на 1,2 млн. лева санкции от началото на годината.

Тя отрече дружеството да е предлагало дъмпингови цени, като каза, че цената на застраховката за леки коли от началото на годината е била 207 лева при средна цена за останалите от 196 лева.

„Не може да се каже, че е съществувал някакъв дъмпинг от този застраховател“, посочи Агайн.

От думите ѝ стана ясно, че цените на „Гражданска отговорност“ ще продължат да растат заради тълкувателното решение на Върховния касационен съд от юни, с което беше сериозно разширен кръгът от близките на починал, които могат да търсят обезщетение. Както „Лекс“ вече писа, само през юли в Софийския градски съд са образувани нови 300 дела срещу застрахователи за вреди от катастрофи, а застрахователи поискаха въвеждането на лимити на обезщетенията.

„От това решение може да се очаква допълнителен разход за индустрията от над 800 млн. лева, които в момента не са предвидени в резервите и не са събрани с премии от застрахователите.

КФН не може да регулира цената на застраховките и да постави таван, но може да обърне внимание, за което сме изпратили писмо до застрахователите, че е необходимо да извършат оценка на тези рискове, включително да вземат предвид решението на ВКС и да актуализират цените си по такъв начин, ако трябва да намалят разходите си, ако е възможно, но да бъдат в състояние да изплащат обезщетения в бъдеще“, каза още Агайн.

Парламентът прие в крайна сметка предложението на ГЕРБ, според което до 7 септември КФН трябва да представи доклад за дейността си спрямо „Олимпик“. Финансовият министър Владислав Горанов пък трябва да проучи всички възможности за възстановяване на загубите за българските граждани. За това ще бъде събрана и работна група от експерти.

„Не съм против да подпомогнем гражданите, но паралелно с това трябва да направим промяна в закона, с която да имаме основание да го направим“, каза и премиерът Бойко Борисов.

6
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Ганьо Андрешков Хитърпетъров
Ганьо Андрешков Хитърпетъров
21 август 2018 15:18
Гост

Чиста оставка – чиста афера. Падат глави като на ешафода. Само един не е виновен. Знаете? Той. Не, не е Господ, а Той…СуперГаньо!

Георги
Георги
21 август 2018 13:54
Гост

Само така, след всеки гаф-оставка. Иначе не можем да се изчистим от безкрупулни и корумпирани синекурци!

Минувач
Минувач
21 август 2018 13:50
Гост

Това е поредният пробив в работата на КФН след фалита на КТБ. Някой трябваше да го отнесе.

Смях!
Смях!
21 август 2018 13:44
Гост

Нищо чудно да не приемат оставката й. И това да е само театър.

Бройко
Бройко
21 август 2018 13:40
Гост

Айде, и последният царски кадър си отиде. Все пак много изкара във властта, въпреки некадърността си и скандалите. Каква ли е причината…?

Анонимен
Анонимен
21 август 2018 13:43
Гост

Всичко си има граници. Колкото и да е дебелокожа, беше редно да осъзнае грешките си.