Директорът на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия Сергей Наришкин не е обсъждал с премиера на Обединените арабски емирства (ОАЕ) въпроса за освобождаването на бизнесмена Васил Божков.

Това съобщава днес руската агенция ТАСС, като цитира изказване на директора на пресцентъра на разузнаването Сергей Иванов.

На 13 февруари БНТ съобщи, че руснаци са се застъпили за Божков, който беше задържан в ОАЕ по искане на България, а по същото време вицепрезидентът и министър-председател на Дубай шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум прие директора на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин и придружаващата го делегация.

Днес говорителят на разузнаването на Русия е заявил, че действително Наришкин е провел разговори с шейха на Дубай и премиер на ОАЕ, но той засегнал изключително международни проблеми в сферата на сигурността и двустранното сътрудничество.

Според въпросния говорител обаче фалшивата новина е тръгнала от зам.-председателя на българския парламент Валери Симеонов.

„Партенката пусна не някой друг, а самият заместник-председател на Народното събрание Валери Симеонов. Само болно въображение, умножено по ниското ниво на компетентността му, може да включи в дневния ред на толкова уважавани хора въпрос за български предприемач“, казва Иванов.

Симеонов коментира темата също на 13 февруари, но часове, след като в медиите излезе информацията за посещението на руската делегация в ОАЕ и твърдението на БНТ, че руснаци са се застъпили за Божков. Няколко часа по-късно Симеонов каза пред „Нова телевизия“, че има същата информация и добави, че тя била съобщена от медии в емирствата.

„Това е изключително неприятно и опасно. Този човек до момента е бил в арест, нямал е достъп до телефони, нито връзка с България”, каза Симеонов тогава и добави, че според него Божков е имал среща в ареста с представители на руските служби. Затова, според него, България трябваше да извика посланика на Русия у нас Анатолий Макаров и да поиска обяснение на какво основание страната му по толкова „безобразен и нагъл начин се намесва във вътрешните работи на България“.

Няколко дни по-късно пък Божков наистина беше освободен от ареста в Абу Даби, докато трае производството за екстрадирането му.

Той беше задържан в ОАЕ на 31 януари, след като България го обяви за издирване, тъй като му бяха повдигнати множество обвинения. Прокуратурата го привлече задочно като обвиняем ръководител на престъпна група, която от януари 2014 г. извършвала принуди, изнудвания, длъжностни престъпления, подкупи и пране на пари. След това Божков беше обвинен още в търговия с влияние, както и за държане и отчуждаване на културни ценности заради богатата му колекция от антики.

11
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 14:46
Гост

Аз знам, че когато руснаците троснато кажат едно, значи се е случило точно обратното.

Разведка
Разведка
18 февруари 2020 14:36
Гост

То пък остава и да признаят какво са говорили с арабите…

Дидо
Дидо
18 февруари 2020 14:18
Гост

Сега Гешев е на ход. Нали се хвалеше, е всички сме си ги прибрали. А и не иска акъл да му се дава. Явно има достатъчно ресурси.

123
123
18 февруари 2020 14:15
Гост

Сега Севда да каже, че Наришкин подпомага престъпник.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 14:12
Гост

Явно за Иванов въпросът за българския предприемач не е толкова важен.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 14:14
Гост

Може и да го играят „по прикритие“и да не казват какво се е случило на срещата.

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 14:16
Гост

Обаче говорителят как го храни Симеонов! Не му прави чест въобще.

простаци
простаци
18 февруари 2020 14:12
Гост

И как точно Симеонов ще има източници в ОАЕ? Само си помислете. Но и нивото на отговора на руснаците е покъртително. Какъв език! Каква простащина

Анонимен
Анонимен
18 февруари 2020 14:09
Гост

Валери пак го отнесе. Пълен малоумник

LeeeBooker
LeeeBooker
18 февруари 2020 14:03
Гост

Когато фактите говорят, блядовете поне да мълчат.

Недопустим
Недопустим
19 февруари 2020 9:48
Гост

Какви факти по-точно? Докато не бъде образувано наказателно производство всеки може да си твърди каквото иска… А блядовете са толкова по-напред от нас, че самия факт, че ги обиждаш доказва колко сме/си деградирал/а.