Прокуратурата е повдигнала 7 обвинения на бизнесмена Васил Божков и го е обявила за издирване, защото не е в България. Това обяви главният прокурор Иван Гешев. Сред обвиненията на хазартния бос са за ръководител на организирана престъпна група, изнудване, принуда, опит за подкуп на длъжностно лице и подбудителство към престъпление по служба.

Главният прокурор обясни, че Божков е обявен за общодържавно и международно издирване, като за него е издадена и Европейска заповед за арест. „Ще положим всички усилия той да бъде доведен пред българския съд. Той е поредният олигарх, който бяга от България“, каза Гешев.

През целия ден Божков отричаше да се укрива и каза, че е на разположение на властите, ако го потърсят.

“Главният прокурор го каза това? Никой не ми се е обадил. Не знам, ако съм обявен за издирване, за какво да ме издирват, като могат да ми се обадят. Аз съм си на разположение, няма никакви проблеми. Не знам за какво е издирването, мен никой не ме е търсил. Има си телефони, какво значи “обявен за издирване”, каза Божков пред БГНЕС.

Главният прокурор пък коментира, че прокуратурата ще си свърши качествено работата.

„Това се върши по хора с огромни финансови възможности по начин, който не е правен след 1989 г. Това е политика на прокуратурата през последните години. Димитър Желязков беше в Турция, сега е подсъдим. Арабаджиеви, които щяха да се връщат, бяха издирени. Баневи по същия начин. Миньо Стайков също. След като се съберат необходимите доказателства, ще изправим и г-н Божков пред съда“, каза днес главният прокурор.

В отговор на въпрос за кой период е обвинението, защото преди половин година беше на една маса с Васил Божков в Министерския съвет, Гешев заяви: „Не съм наблюдаващ прокурор, не съм запознат за периода, ако искам мога да науча. Не знам къде е, но съм сигурен, че ще си го приберем“.

Гешев каза още, че прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. „Работата на прокуратурата е да се провеждат действия съобразно закона и такива се предприемат спрямо всички, без да се влияе от лица като Цветан Василев и Васил Божков. Прокуратурата няма притеснения да ангажира наказателна отговорност на всяко едно лице, независимо какъв пост заема в държавата“, добави обвинител №1.

И направи и следния коментар:

Прокуратурата не преследва богатите и не ги мрази.

А само хората, които не изпълняват задълженията си. Основното задължение е да си плащаш данъците. Не може да дължиш на държавата над 559 млн. лева от всички лотарийни игри за една година – това означава по 100 лева за всяка пенсия, и после да казваш, най-вероятно, че си репресиран. Време е всеки да си плати за това, което прави“.

Рано сутринта полицаи и прокурори влязоха в офисите на бизнесмена. Униформените бяха в централата на „Нове холдинг“ на ул. „Московска“, както и в тази на „Национална лотария“ на столичната ул. “Фритьоф Нансен” 37. БНТ съобщи, че разследващи проверяват и бивша резиденция на Тодор Живков в парк Витоша, ползвана от Божков.

Той е в центъра на обществения скандал в хазарта, започнал в края на миналата година след сигнал срещу него от бившите му съдружници – братята Цветомир и Боян Найденови и техният баща Стефан Найденов, които твърдят, че той се опитва да отнеме голяма част от бизнеса им, свързан с марката „Ефбет“ и ги заплашвал с убийство. Тогава от прокуратурата обявиха, че започва разследване за изнудване, а в средата на януари лидерът на съуправляващата партия НФСБ Валери Симеонов внесе законопроект за промени в Закона за хазарта, с който предвижда само държавният „Български спортен тотализатор“ да може да организира лотарийни игри. Ако предложението бъде прието, Васил Божков повече няма да може да организира печелившите лотарии. Затова пък той предупреди, че ако този му бизнес бъде отнет, ще преустанови финансирането на „Левски“ и прикани привържениците да се срещнат с премиера Бойко Борисов.

Днес парламентът прие на първо четене промените, предложени от Симеонов, като за тях гласуваха 116 депутати, „против“ бяха само двама, а 68 гласуваха с „въздържал се“.

„Аз съм съществувал в България въпреки политиката. Явно този път твърдо са решили да ме премахнат. Можеха да кажат човешки и да им дам бизнеса и да не се занимавам повече с бизнес. 30 години не са малко“, каза по-късно Божков пред бТВ. Той отново подчерта, че не се укрива и добави, че може да се върне в България за два часа, но не каза в коя държава е. Бизнесменът отрече някога да е кадрувал в комисията по хазарта, като добави, че дори не познавал членовете на комисията.

Днес Специализираната прокуратура и МВР проведоха акция и в Държавната комисия по хазарта, при която председателят ѝ Александър Георгиев беше задържан за 24 часа. От държавното обвинение казаха само, че акцията е продължение на разследването в комисията, започнало преди седмица, но без повече подробности. По-късно главният прокурор Иван Гешев уточни, че по Закона за МВР са задържани 16 души, като 8 от тях са от комисията по хазарта.

15
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 14:17
Гост

Рекетурата в действие в пълен синхрон с представителите на КОЙ в МС и парламента!

the skull
the skull
29 януари 2020 12:12
Гост

Черепа както винаги е желязо. Този никога няма да го чуете да му трепери гласа, като на президента. Нищо против Радев, ама безскрупулни хора като ББ, ДП и ИГ само Черепа ще ги оправи.

Наблюдател
Наблюдател
29 януари 2020 12:52
Гост

Викаш, да се помолим на Черепа…

Трифон
Трифон
29 януари 2020 13:48
Гост

А дали ще можем да платим цената за удовлетворяването на молбата ни?

Психолог
Психолог
29 януари 2020 13:51
Гост

Трепери му гласа, защото е Човек и е нормално да се поддаде на емоции. Да сте видяли случайно това да се случи при Пеевски? Няма и да го видите.

Статистик
Статистик
29 януари 2020 13:52
Гост

Този първият надали. С него няма оправия.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 11:58
Гост

Гешев много се развихри в последно време. Излишна показност.

Диего
Диего
29 януари 2020 11:54
Гост

Най ми е мъка, че сега не смея да си купя билет от лотарията, защото, ако спечеля, няма да ми изплатят печалбата и ще се прецакам фундаментално.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 12:01
Гост

А питаш ли ги феновете на „Левски“.

страшно е
страшно е
29 януари 2020 11:37
Гост

Това е организирана и координирана акция срещу частен бизнес, който с години е бил меко казано толериран. Сега това излиза през носа на Божков, който не искаше да дели бизнеса си с един пълничък човек с много власт и пари. Страшното е, че се случва национализация в 21 век в държава от ЕС. Страшното е как прокуратурата и изпълнителната и законодателната власт действат в пълен синхрон.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 14:18
Гост

Следващата стъпка е да отворят наново концлагера „Белене“ за всички противници на властта.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 11:35
Гост

Да видим как ще приключи разследването за изнудване.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 11:33
Гост

Как ли ще им минава денят на някои без да изтъркат поне едно талонче сутрин.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 11:34
Гост

Живеели сме и без тях. Мисля, че ще го преживеем.

Анонимен
Анонимен
29 януари 2020 11:32
Гост

Валери Симеонов засяга интереси за много пари. Естествено е да има недоволни.