Прокуратурата разследва повече от осем месеца сигнала, подаден от председателя на сдружение „Да запазим Корал“ Атанас Русев, който твърди, че през 2021 г. Лена Бориславова от „Продължаваме промяната“ (ПП) е представила пред Агенцията по вписванията пълномощно и други документи с подправен негов подпис.

Според Русев било изготвено пълномощно от негово име, както и протокол от заседание на сдружението, а целта била Кирил Петков да бъде освободен навреме като член на Управителния съвет на „Да запазим Корал“, за да може да стане министър на икономиката в първото служебно правителство на Румен Радев.

Днес от държавното обвинение съобщиха, че сигналът от Русев е бил подаден в ДАНС, а на 11 август миналата година прокуратурата е образувала досъдебно производство за документно престъпление по чл. 313, ал. от Наказателния кодекс, което се наказва с до 3 години затвор.

По разследването вече са били разпитани десетима свидетели, били са приобщени и множество документи, изискана е и справка от сдружението.

„В хода на разследването са установени данни за извършване и на други документни престъпления – съставяне и използване на неистински документи, представени пред Агенция по вписванията. В тази връзка предстоят и още разпити на лица, имащи отношение към извършените действия, както и приобщаване на техни сравнителни образци на подписи и почерк“, обясниха от прокуратурата.

От държавното обвинение уверяват, че в кратки срокове се очакват заключения по съдебно-графическа и техническа експертизи, след което наблюдаващият прокурор ще реши дали и кои лица да бъдат привлечени като обвиняеми.

Днес Атанас Русев каза пред бТВ, че не познава лично Бориславова, никога не бил говорил с нея и по телефона и затова бил изумен, когато видял, че си е извадила от негово име пълномощно да представлява сдружението, като заяви категорично, че тогава не е било провеждано заседание на Управителния съвет за освобождаване на Петков.

Информацията беше разпространена вчера от сайта „Бивол“, а Русев обясни, че през последните 3 години не е искал публичност, защото не вярвал, че може да получи справедливо разследване, докато Кирил Петков е бил премиер или част от управлението.

Съпредседателят на ПП пък заяви, че става дума за предизборен компромат, а днес намеси в разказа и един от основателите на групировката СИК Румен Николов-Пашата.

Петков пише в профила си във Фейсбук, че познава Атанас Русев като кайтист и активист за каузата по запазването на плаж Корал, но през 2022 г. разбрал, че има и друго лице. Това се случило, когато Петков занесе на тогавашния главен прокурор Иван Гешев списък с 19 имена, които според него са замесени в престъпления, които не са разследвани.

„В списъка е и Румен Николов-Пашата – една от водещите фигури на СИК, приятел и съдружник в много начинания на Бойко Борисов. В същия ден, в който списъкът е подаден на прокуратурата от мен и Лена Бориславова, същият този Атанас Русев, който тази сутрин така артистично се възмущаваше от „неправдите“, ми звъни ядосан и ми казва, че не е трябвало да слагам Пашата в моя списък. Аз му отговорих, че никой не е над закона и съм станал премиер точно за да променя дълбоката държава и че хора като Пашата трябва за бъдат разследвани от органите на реда. Той се ядоса и затвори телефона“, обясни Петков.

По думите му, след това Русев е звънял и на баща му, за да държи сметка за включването на Пашата в този списък, като на разговора имало и свидетел, който можел да го потвърди. Атанас Русев отговори днес, че наистина познава Румен Николов, но никога не е опитвал да лобира за изваждането му от списъка на Петков.

„И сега питам – кой е реално Атанас Русев и на чии интереси служи? Кой го активира в този добре готвен по предварителен сценарий скандал точно в този момент?“, завършва публикацията си във Фейсбук Кирил Петков.

47
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
30 април 2024 22:01
Гост

Подисите са пейстнати по най-левашкия начин във всички документи – всеки може да го види това. Не виждам прокуратурата какви данни има да събира – използвани са неистински документи, декларирани са неверни обстоятелста, всички доказателства са публично достъпни. Изключително несериозно поведение от престижните адвокати…

Съдията людоед
Съдията людоед
30 април 2024 11:27
Гост

По кои точно текстове от НК е деянието?

Кус кус мус мус
Кус кус мус мус
30 април 2024 13:24
Гост

Глава 9
документи престъпления

Чл. 308, 309, 310,311, 313

бай Сорос Гейтс Ротшилдов
бай Сорос Гейтс Ротшилдов
30 април 2024 16:10
Гост

И кое точно се отнася за подправка/ фалшив електронен документ?

Обратно в първи курс- там ще разберете
Обратно в първи курс- там ще разберете
30 април 2024 19:58
Гост

316 НК също. На пепейките не им е ясно, май бай Сорос не си подбира кадрите. Справка- адвокат Ленче. Срам за гилдията.

бай Сорос Гейтс Ротшилдов
бай Сорос Гейтс Ротшилдов
30 април 2024 23:12
Гост

Като няма нищо на хартия, как ще стане тая работа?

Чакам изказване и оценка от доц. д-р. Ат. Славов
Чакам изказване и оценка от доц. д-р. Ат. Славов
30 април 2024 11:08
Гост

Славов, Славов, Славов къде и защо мълчи? Той обикновено е бъбрив и „компетентен“. Доцента Славов е моя стандарт за юридическа мисъл. Този титан на мисълта и юридическата експертиза. Доволен ще бъда и Надежда Йорданова да се изкаже.

Помощник - нотариус
Помощник - нотариус
30 април 2024 12:53
Гост

Той първо да се изкаже защо премести 3 нотариуса в София, при открита процедура за конкурс и защо не обнародва 4 месеца влязлата в сила заповед за насрочване на конкурса, издадена от Крум Зарков.

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 10:18
Гост

ССБ няма ли да излезе с прочувствена декларация за независимостта и върховенството на закона!? Това са вашите флагмани и автори на съдебна реформа! Хайде,бе,мишки или сега кой ще качат в АС е по- важно.

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 0:34
Гост

Преди няколко дена показваха студенти спечелили състезание по право, днес показват какво се случва след това с тези спечелили състезанието.
Same old names, same old games.

Paragraph 22
Paragraph 22
29 април 2024 23:43
Гост

Организираната Парапетна Група са най жалките мошеници, които някога са се добирали до управлението на България. Не само корумпирани, но и изключително глупави. Дори Боко изглежда като титан на мисълта пред тотално инфантилния Кирчо и ЙОристката фалшификаторка от парапета…

Loll
Loll
29 април 2024 23:27
Гост

Ще използвам случая да попитам под тази статия , някой знае ли на какво основание прекратиха делото на Кирил Петков по чл. 313, ал . 1 НК за това че е декларирал, че има само българско гражданство ?

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 април 2024 23:57
Гост

Не съм запознат конкретно, но основната теза е, че няма престъпление, понеже подаването на декларацията от Кирил Петков не се изрично изисква по закон, каквото предвижда състава в чл. 313 от НК.

Loll
Loll
30 април 2024 8:40
Гост

Ако това е така жалко за колегата който се е подписал под това постановление .

Анонимен
Анонимен
30 април 2024 8:46
Гост

Ами отмени го бе

Хихи
Хихи
29 април 2024 19:44
Гост

Нищо не разследвате, лаладжии. Тупате топката и държите делото на трупчета, за да шантажирате простото киро и лена мустака, като му дойде времето.

Чакам изказване и оценка от доц. д-р. Ат. Славов
Чакам изказване и оценка от доц. д-р. Ат. Славов
29 април 2024 16:33
Гост

А защо мълчи това правно светило дълбоко уважаваният от всички ни доц. д-р Атанас Славов. С интерес следя за неговото компетентно юридически мнение. Той е винаги компетентен и ерудиран. Най- вече е и моралист и никога няма да забравя как снизходително заяви, че Гл. прокурор Сарафов се държи прилично. Макар и късно тогава той ме грабна с тази констатации, очевидно следствие на високата му юридическа и морална експертиза. Ще се опитам да предложа това да бъде записано в Конституцията- Гл. прокурор трябва да се държи прилично и да не дразни Министъра! Предполагам, че Славов не го е записал, когато имаше… Покажи целия коментар »

Певец, еколог, общественик (ДОТаджия- доносник)
Певец, еколог, общественик (ДОТаджия- доносник)
29 април 2024 15:42
Гост

И да попитам защо мълчи , като такова, оня гръмогласния общественик, певец, еколог, къмпингар и всичко- Гюров, защо мълчи като такова? Къде го нали много обичаше да говори напада защитава и все компетентен. Нека се изкаже и изложи своята позиция и компетентно мнение от кухнята на Корал

роднина, еколког, роднина еколог
роднина, еколког, роднина еколог
29 април 2024 15:37
Гост

И да си кажа, че ми писна от бащата и жената и любовницата на Киро неговите приятели и състуденти и съдружници, като Денков Лорер (и неговата жена) и цялата им непотиска/ роднинска група. Успяха да надскочат Боце и Шиши. Покрай тях забравихме за Батко и Братко и братовчедите по Костов. Успяха да изкачат своя връх в използването на държавната власт. То явно няма как да се управлява без роднини и приятели , ами да вземат да млъкнат всички политици и да се съсредоточат как да свършат поне малко полза и на тая държава и народ, пък нека си назначават родата,… Покажи целия коментар »

Кире или Ленче Золума Прилича и за двамата
Кире или Ленче Золума Прилича и за двамата
29 април 2024 15:28
Гост

Този казсус е само един малък нагледен пример за електронното правосъдие, правителство, банкиране и живот. Колко е лесно да направиш золум. А вие все си мечтаете за електронен живот , колко било лесно, да много лесно да фалшифицираш

двойния аршин
двойния аршин
29 април 2024 15:24
Гост

Добре де , но защо Кирчо и баща му са в едно сдружение с този Лош Атанас, че даже и в един УС и за председател го избрали. А защо другите членове също са го избрали. Или това е двойният аршин , когато както ни отърва така да го играем. Това ли прословутото върховенство на правото. Такива ли юристи и моралисти са лена и Минчев, с такива ли юридически врътки са се занимавали и блеснали, че са заслужили да ни управляват.

Отговори веднага
Отговори веднага
29 април 2024 14:50
Гост

Кирил Петков и Лена Бориславова дължат незабавно ясни и конкретни отговори. Дължат ги на българските граждани. Всеки политик и общественик трябва да дава недвусмислени отговори на всеки един въпрос, който касае публичната му дейност и мотиви за нейното извършване. На въпросите не може да се отговаря (само) с атака. Дължат се преди всичко подробни отговори и едва след това може да се обясни защо въпросите са зададени, защо са зададени сега и защо са зададени от конкретен човек или хора. В случая с излизането на Кирил Петков от НПО „Да запазим Корал“ през 2021 г. възникват множество въпроси, свързани със… Покажи целия коментар »

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 април 2024 15:04
Гост

„Не вярвайте на нищо в политиката, докато то не бъде официално отречено“ Ото фон Бисмарк

Незабавна оставка
Незабавна оставка
29 април 2024 14:48
Гост

Лена Бориславова фалшифицирала от името на Кирил Петков смяната му в гражданското сдружение „Да запазим Корал“ през 2021 г., за да може нейния любим лидер да отговаря поне на част от условията в Конституцията, за да стане министър и после премиер. Информацията изнесоха Атанас Русев, Атанас Чобанов, Биволъ и въобще все хора, които имат пряко и реално отношение към плаж Корал. Хора, на които може да се има доверие по случая. В момента тече досъдебно производство, което ще прерасне в дело, което ще удостовери очевидното копиране на един и същи подпис под купчина фалшифицирани документи. Документната измама е извършена на… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
29 април 2024 14:47
Гост

Лена Едновеждова забравила, че като фалшифицира подписи, остават метаданни в електронния документ!!!
И най-мъдрия, си е малко прост /по Ст. Стратиев/.
Сами вкараха вълка в кошарата!!!!
Забравете вече промяната да дойде от ПП/ДБ – хванати са по много линии….Факт!!!!!

Просто е - като еугЛЕНА
Просто е - като еугЛЕНА
29 април 2024 14:45
Гост

Лена Бориславова си оставила ръцете с copy-paste на подписи в PDF и после увековечила фалшификата в Агенцията по вписванията с електронния си подпис. Не ни върви и на фалшификатори в тая държава 😂 Проверка: ❗Всеки може да изтегли файла от Агенцията по вписванията тук: https://portal.registryagency.bg/CR/IncomingDocuments?incomingNumber=MTc2MDIyNDg0JjIwMjEwNTEzMDE1NTU0JtCU0LAg0LfQsNC_0LDQt9C40Lwg0JrQvtGA0LDQu18tfX6uB7V0taOG2RZJlGkjABD5eTk2IxA8xWSevf5K Нужен е електронен подпис или ПИК на НАП. ❗Клик на „Документи в изпълнение на указанията – протокол УС за свикване на ОС“ ❗Файлът се казва „Протокол УС_19.04.2021.pdf“ ❗Отваряте файла в безплатния Acrobat Reader и десен клик – Properties на подписите на Кирил Петков и Атанас Русев, за да видите метаданните с името на потребителя, който… Покажи целия коментар »

ПП - подправяме по парапетите
ПП - подправяме по парапетите
29 април 2024 14:43
Гост

Нарушението на Конституцията и подаването на Декларация с невярно съдържание относно българското гражданство е само по себе си най-важното, но далеч не единственото “престъпление” на Кирил Петков по пътя към властта. Той и неговият доверен адвокат в лицето на Лена Бориславова нарушават редица други закони, включително Наказателния кодекс, за да бъде все пак назначен Кирил Петков за Министър на икономиката, разкрива разследване на Екип на Биволъ. Освен в частния бизнес към момента на екстреното си влизане в политиката Петков е бил и член на УС на неправителствената организация „Да запазим Корал“. Организацията е известна с активната си гражданска позиция не… Покажи целия коментар »

Лена - красивото лице на документните престъпления
Лена - красивото лице на документните престъпления
29 април 2024 14:41
Гост

Когато минаваш през законите като през врата в полето. Защо мислите логото на ПП е точно такова, м? Ала- бала подписи и документи фалшифицираме всякакви – това се оказа пътят на Киро и Лена във властта.

Простащина цари
Простащина цари
29 април 2024 14:20
Гост

Социализмът е изкривил до неузнаваемост мисленето на българите относно престъпността. Тия кражби по соца остават дълбоко в душичките на хората. Изумително е мисленето на българите, което винаги, винаги е било в тази посока …някой извършил бил престъпление…еее, нищо. То не е голяма работа, сгрешил, карай. Та и сега. Те подправяли документи, ееее, нищо, нарочо ги гонят ! Ами ако бяха подправили нещо във връзка с твоя апартамент.. .щеше да нападаш прокуратурата защо не ги е осъдила. Много прост народ, много.

Анонимен
Анонимен
29 април 2024 13:46
Гост

Това са приказки за наивници

Анонимен
Анонимен
29 април 2024 13:46
Гост

Да, да сигурно

Бориславова
Бориславова
29 април 2024 13:45
Гост

Пишете си колкото искате предизборни съчинения. Аз пак ще гласувам за ПП и ДБ, защото виждам, че имаше осезаем напредък след последното им управление. И то въпреки пречките на ГЕРБ.

Paragraph 22
Paragraph 22
29 април 2024 23:39
Гост

Вие ли сте, другарко Лена ? Откъм парапета ли ни пишете ?

Muleva
Muleva
29 април 2024 13:44
Гост

Шоуто на изродите продължава с пълна сила. Недъгави и грозничовечета от БСП, разцепените му отклонения, Израждане, ГЕРБ и ДПС по цял ден ми набиват в главата да не си помислям да гласувам за ПП/ДБ, защото видиш ли те освен, че са ужасни престъпници, не могат да управляват и добре държавата и са некадърни. А вероятно като няма какво да се каже за някои от тях, просто се казва, че са дебели. Но виж Пеевски стана герой на народа и ще защитавал интересите на държавата (разбирай – неговите лични)

Йорданова
Йорданова
29 април 2024 13:43
Гост

Много е важно да ни се казва ежедневно колко са некадърни Петков и Василев, а за който може от тях двамата да излизат и партенки какви престъпници са. Щом Пеевски ще тръгне да ги проверява за корупция, смятайте в каква пародия живеем.

Paragraph 22
Paragraph 22
29 април 2024 23:41
Гост

Пародия си ти, тролче, разписало се с няколко никнейма. Слабички са ти обаче опорките, никого не впечатляваш. Нивото ви винаги е било ниско, но напоследък сте заорали дъното от джафкане на амбразурата за да браните корумпираните си господари!

Каменова
Каменова
29 април 2024 13:42
Гост

Да се надяваме, че истината ще излезе на яве. ама не само истината за Петков и какво е разписал и дали. Истината за множеството откраднати милиони от ГЕРБ, защо все още нямаме магистрали, като 15 години ни се обяснява как се строели магистрали….

Анонимен
Анонимен
29 април 2024 13:37
Гост

Според мен Путин е направил всичките схеми, фалшивото пълномощно е изпратено от Москва, Кремъл дестабилизира! И като се събудят феновете на така наречената „демократична общност“ почват да осъзнават, че техните хора са фалшиви герои. Това в сферата на пропагандата, иначе от юридическа гледна точка има разследване и предмет на доказване, какво ще стане тепърва предстои да видим.

Емил
Емил
29 април 2024 13:35
Гост

Как хора като Пашата ще бъдат разследвани от органите на реда? Та нали мафията ги пази.

Lozan
Lozan
29 април 2024 13:33
Гост

Той не се ли сеща кой е реално Атанас Русев и на чии интереси служи!

Тихомир
Тихомир
29 април 2024 13:32
Гост

А Борисов кога?

АпартаментГейт
АпартаментГейт
29 април 2024 13:32
Гост

Когато и да е, резултатът ще бъде същият като при Цветанов.

Филип
Филип
29 април 2024 13:31
Гост

Това е много сериозно обвинение.

Гин
Гин
29 април 2024 13:39
Гост

хахахах колко е сериозно? Колкото да окрадеш тайно и през футболни съдии 70 милиона за автомагистрала ли?

Мирославов
Мирославов
29 април 2024 13:39
Гост

Не го защитавам, Петков трябва да спре да се показва, защото реално само се излага. Но истината е, че се преиначават всички негови съгрешения или се увеличават в пъти повече от това, което реално е станало.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
29 април 2024 13:29
Гост

Ама от Лекс какви са ми бързи с отразяването на актуални събития …отпреди 2 дена, тц тц.

Нали се сещате, че колкото и да ги подкрепяте гласно или мълчаливо, истината рано или късно излиза наяве.