Първото дело срещу бившия депутат от ДПС Митхат Табаков приключи 10 години, след като му беше повдигнато обвинение и именно заради мудното производство той е осъден на едва 6 месеца затвор, които освен това вече е изтърпял.

Проверка на „Лекс“ показа, че преди дни Върховният касационен съд (ВКС) е оставил в сила последната присъда на апелативния съд във Варна. С нея Табаков беше осъден на 6 месеца затвор за престъпление по служба, тъй като през далечната вече 2005 г., като кмет на Дулово е нарушил Правилника за прилагане на Закона за обществените поръчки при строеж на път, за да набави облага за фирма на бившия си съпартиец Гюнай Сефер.

През последните 10 години двамата бяха подсъдими по серия от дела, по които Сефер редовно беше оправдаван или осъждан условно, за разлика от Табаков, който в началото на 2014 г. влезе в затвора за 5 години, след като по три дела беше признат за виновен за подкуп и престъпления по служба. Докато беше в затвора, срещу Табаков влезе в сила още една присъда от 4 години затвор. Той обаче престоя зад решетките само 2 години и половина, тъй като беше освободен предсрочно след изтърпяване на половината от общото наказание от 5 години.

Пътят към нищото

Проточилото се 10 години дело е свързано с изграждане на над 7 км път от село Окорш към главния път Силистра-Шумен. Поръчката за строителството е от 2005 г. и оферти са пратили две фирми, една от които е „Булмекс“ на Гюнай Сефер, която тогава прехвърлил на друг собственик – Зекир Дьонмез. В хода на делото стана ясно, че под документите стои името на Дьонмез, но когато е подписван договорът, той дори не е бил в България, а експертиза показа, че подписът не е положен от него.

Въпреки че и двете оферти не са отговаряли на изискванията, защото предлагали за около 1,2 млн. лева да изградят само 3 км от отсечката, тази на „Булмекс“ е класирана на първо място. Фирмата започва строителството и отчита свършена работа за над 356 000 лева, получава над 167 000 лева, но не успява да изгради дори трите километра в срок и договорът е прекратен. Следва нова обществена поръчка, спечелена от фирма „Гелиг“, вече официално на Гюнай Сефер, която за 395 000 лева трябвало да довърши отсечката от 3 км, което съдът пак отчита като нарушение, защото предмет на поръчката е все така 7-километров път. Фирмата на Сефер е получила над 161 000 лева за свършена работа, но отчетите дейности и при двете фирми били за два пъти повече.

Равносметката от строителството на пътя е, че за планираните 7,3 км са наети на два пъти две фирми да строят 3 км, а е построен около километър и половина. Вярно, вещите лица са констатирали, че той и до днес е в добро състояние, но проблемът е, че не е довършен, а по-лошото е, че не води и доникъде.

„Не на последно място следва да се има предвид и обстоятелството, че с инкриминираната обществена поръчка и със следващата такава, спечелена от „Гелиг“ ЕООД, касаеща изграждането на същия пътен участък, реално не е постигнато никакво благоустройство на района, тъй като реално е построен път към нищото и дори той не е с дължината, за която е сключен договорът по изпълнение на обществената поръчка за всяко от двете посочени дружества. По този начин немаловажни са и неимуществените вредни последици, които са настъпили от подобно престъпление – накърняване авторитета и доверието в местната власт“, мотивират се апелативните съдии. Те пишат, че безспорно Табаков е извършил престъпление по служба като кмет на Дулово, от което са могли да настъпят значителни вредни имуществени и неимуществени последици. По делото е бил приложен и одит на община Дулово, в който били описани множество други нарушения, допуснати от Табаков, но те не присъствали в обвинителния акт.

При определяне на размера на наказанието, съдът във Варна е отчел многобройните осъждания на Табаков след това престъпление, а единственото, но изключително смекчаващо вината му обстоятелство, са изминалите вече 13 години от извършването му. За това престъпление законът предвижда от 1 до 8 години затвор, но заради прекомерното забавяне, съдът налага на Табаков наказание под минимума.

Впоследствие дори Върховната касационна прокуратурата не е поддържала протеста в тази му част. По този повод върховните съдии напомнят, че престъплението е извършено през 2005 г., Табаков е привлечен като обвиняем през 2009 г., а делото е внесено за пръв път в съда през 2010 г.

„Тези данни, преценени наред с горепосочените, касателно хронологията по движение на делото и с оглед на абсолютната стойност на продължителността на наказателното производство (около десет години от момента на привличането му в качеството на обвиняем) сочат на правилност в заключението на въззивния съд, че е налице нарушение на чл.6, параграф 1 от ЕКПЧОС, поради което на подсъдимия Табаков се дължи компенсация чрез намаляване на наказанието“, се казва в окончателното решение на ВКС.

Подсъдими с него до края на процеса, но само за документни престъпления, бяха Гюнай Сефер и Росица Милчева, която е осъществявала надзор на строителството. Те обаче бяха оправдани за съставяне на официални документи с невярно съдържание във връзка с протоколите за отчетена работа. Според апелативните съдии Табаков и Сефер не са се занимавали пряко със строителството, не са посещавали обектите, за да знаят каква работа точно е свършена, докато Милчева е изпълнила стриктно задълженията си и затова са оправдани по тези обвинения. Според ВКС обаче деянията им са изначално несъставомерни, защото приемателно-предавателни протоколи не са официални, а частни документи.

Защо се проточи делото

През 2013 г. съдия Даниела Стоичкова от Софийския градски съд осъди Табаков на 11 години затвор, а Сефер на 10 години лишаване от свобода по същите обвинения. Две години по-късно апелативният съд в София отмени присъдите и върна делото на прокуратурата, като изброи десетки нарушения. Апелативните съдии тогава бяха изначално несъгласни с първоначалната теза на обвинението, че подсъдимите са извършили документна измама, тъй като е ощетено само юридическо лице. Освен това съдът беше констатирал, че на първа инстанция по част от обвиненията Табаков е получил по-тежко наказание от допустимото.

В началото на 2017 г. делото беше внесено в окръжния съд в Силистра, тъй като Табаков и Сефер вече не бяха депутати и обвинения за документна измама в особено големи размери вече нямаше, а само за по-леко наказуемите документни престъпления, които в крайна сметка пак не издържаха. През септември 2017 г. и тримата бяха оправдани по всички обвинения от съда в Силистра.

Обвинителният акт обаче беше внесен от Софийската градска прокуратура (СГП), като наблюдаващият прокурор подаде и протест в Апелативния съд във Варна срещу оправдателната присъда. Миналата година съдът във Варна реши първоначално да прекрати делото, като прие, че протестът е подаден от прокурор, който няма правомощия. След това ВКС отмени определението и се стигна до новата присъда, която сега върховните съдии потвърдиха.

20
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Именно
Именно
11 октомври 2019 15:40
Гост

Ето затова ЕС много стриктно следи именно за бързината на правораздаването като съществено негово качество! Това не е каприз, а реално отразяващ се на страните елемент от него.

Квазиевропеец
Квазиевропеец
11 октомври 2019 15:42
Гост

Аз още не мога да повярвам, че сме членове на ЕС, и то от 12 години. Не че ни личи, де.

Брей!
Брей!
11 октомври 2019 15:29
Гост

Ей, сигурно е единственият дпс-яга, който все пак е видял пандиза отвътре. Щото Христо Бисеров така и не успя.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 22:06
Гост

Бившият кмет на Исперих, също депесар, е в момента в затвора, осъден за блакониерство и опит за убийство на длъжностно лице.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 15:11
Гост

Кой знае колко още души са в кюпа около тази обществена поръчка. Нали има комисия, която разглежда офертите. Да не са слепи, че не отговарят на изискванията.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 15:09
Гост

Четири дела срещу него. По всички е признат за виновен и вече е на свобода. А мястото му е от другата страна на решетките.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 15:06
Гост

Да построиш път от 1.5 км. при положение, че си сключил договор за 7. И на два пъти да вземеш пари за този фал. Пълен парадокс!

Десислав
Десислав
11 октомври 2019 15:03
Гост

Вече имам чувството, че не остана некорумпиран кмет. А и все намират вратички в ЗОП.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 15:01
Гост

Това са последиците от мудното производство. Пълно безхаберие и беззаконие.

серсеми
серсеми
11 октомври 2019 14:52
Гост

ДПС в региона действаше точно по този серсемски начин, какзвам го така, за да ме разберат и хората си траеха, добре, че тези ги разжалваха на централно ниво, та да излязат наяве малка част от далаверите им. гюнай разбира се е чист и непорочен

Е, и?
Е, и?
11 октомври 2019 14:51
Гост

Всички строителни фирми у нас са в някакви зависимости около политическите партии. Друго не може да се очаква.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 14:53
Гост

Затова и говорим постоянно за скапани ремонти.

Сравнение
Сравнение
11 октомври 2019 15:38
Гост

У нас няма достатъчно хора, за да се очаква, че ще има реалистична конкуренция при обществени поръчки. Особено регионални. Когато става дума за мащабни концесии и подобни, и участват чужди фирми, тогава вече става дума за корупция, ако не се взимат предвид обективни фактори при избор на изпълнител. Но да ми се сравняват тези случаи, с пътя до село Горно Нанадолнище в Делиормана…

Иван
Иван
11 октомври 2019 22:04
Гост

Тотално некомпетентно мнение на един ограничен човек.

Людмил
Людмил
11 октомври 2019 14:48
Гост

Ако пренаписването на протоколите, за да бъде завишена свършената работа, не документна измама, не е и документно престъпление по 311, какво е?

ГГГ
ГГГ
11 октомври 2019 14:46
Гост

А Сефер се измъкна чист от всичките дела, че и парите прибра.

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 14:25
Гост

Да искаш обявиш ОП за 7 км път, ама да приемеш оферти за половината и накрая и толкова да не бъде изградено е новаторство в областта на обществените поръчки

hahaha
hahaha
11 октомври 2019 14:26
Гост

1.5 km, ama e s visoko kachestvo 😉

Анонимен
Анонимен
11 октомври 2019 14:44
Гост

И да води на м****** си 🙂

евала митхат
евала митхат
11 октомври 2019 14:23
Гост

Уау, казано на чист български! И пак „уау“! На майчин език на подсъдимия – пак Уау! Ето това е проблем, дами и господа, когато делото се забави толкова, че наказанието на практика не съществува, а не съкратеното съдебно следствие