Апелативният съд във Варна е прекратил първото дело срещу бившите депутати от ДПС Митхат Табаков и Гюнай Сефер, след като не допуснал наблюдаващия прокурор да протестира оправдателната им присъда на първата инстанция.

От Върховния касационен съд (ВКС) съобщиха, че определението на съда във Варна е отменено и делото е върнато за разглеждане.

Става дума за първия процес срещу Табаков и Сефер, по който преди 5 години бяха осъдени на 11 и на 10 години затвор, но след това присъдите бяха отменени, а делото – върнато на прокуратурата. Преди повече от 10 години срещу бившите депутати започнаха серия разследвания. Табаков беше вкаран в затвора за 5 години, след като по три дела съдът го призна за виновен за подкуп и престъпления по служба. Сефер получаваше както оправдателни, така и условни присъди.

Първото дело, което сега ВКС връща във Варна е за престъпления от 2005 г. Тогава Табаков е бил кмет на Дулово, а делото беше за документна измама в особено големи размери. Ставаше дума за строеж на път от село Окорш към главния път Силистра-Шумен. Табаков сключил договор за строеж с фирма на Сефер, като поръчката е била за 7 км път, договорът бил подписан само за 3 километра, но сумата останала първоначално определенената от 1.2 млн. лева. В крайна сметка обаче били изградени едва 1.7 км от пътя, за които били изплатени над 700 000 лева. Според обвинението Табаков, Сефер и Росица Милчева, която трябвало да осъществява надзор над строежа, са съставяли документи с невярно съдържание – 5 протокола за установяване завършването и заплащането на различни видове строителни и монтажни работи. С протоколите било отчетено извършването от подизпълнителя на строително-монтажни работи в много по-голям обем от действителните.

В началото на миналата година делото беше внесено в окръжния съд в Силистра срещу тримата, но вече не за документна измама в особено големи размери, а за по-леко наказуемите документни престъпления, а срещу Табаков има и допълнително – за престъпление по служба. През септември миналата година и тримата бяха оправдани.

Обвинителният акт е бил внесен от Софийската градска прокуратура (СГП), като наблюдаващият прокурор е подал и протест в Апелативния съд във Варна срещу оправдателната присъда. Съдът във Варна обаче решил да прекрати делото, като приел, че протестът е подаден от прокурор, който няма правомощия.

Апелативният съд се мотивирал, че прокурорът от София не е участвал в съдебното производство в Силистра, не е бил командирован и от това следвало, че е действал извън правомощията си по правилата на местната подсъдност. От материалите по делото обаче става ясно, че прокурорът от СГП е бил командирован в Силистра и е участвал в едно от заседанията.

За да отмени определението на варненските съдии, ВКС посочва, че правомощията на наблюдаващия прокурор започват от момента, в който е определен за такъв по даденото дело, до приключването на делото пред първата инстанция – с изтичане на срока за обжалване на съдебен акт.

„Правомощието на наблюдаващия прокурор да подаде протест срещу съдебния акт, преценен от него като незаконосъобразен (постановен в нарушение на процесуалния и/или материалния закони) не е обвързано с участието му в съдебното заседание пред съответния местнокомпетентен съд… За упражняване на коментираното правомощие не е необходимо нарочно командироване на наблюдаващия прокурор“, се казва в решението на състава на ВКС (председател – Капка Костова, докладчик – Евелина Стоянова и Христина Михова).

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
14 юни 2018 21:56
Гост

Сега пък вината е в прокурора! Глупости. Явно имат много добри адвокати.

Георги
Георги
14 юни 2018 21:54
Гост

Тия са си за ефективна присъда.

анонимен
анонимен
14 юни 2018 21:51
Гост

Те дупетатите нали по принцип се считат за недосегаеми. А дали е така?

Само питам
Само питам
14 юни 2018 19:20
Гост

Табаков излезе ли предсрочно?