Правосъдието не е просто работа, професия, то е изпълнение на дълг, високо доверие и отговорност. Това заяви деканът на Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проф. д-р Сашо Пенов, който днес откри научния конгрес в рамките на „Еразъм“ Седмицата на правната наука.

По време на конгреса се провеждат три паралелни конференции с теми „Ролята на съдилищата в съвременните правни системи“, „Съдебен диалог“ и „Съдилища и политика“.

При откриването ѝ в аулата на университета проф. Пенов заяви, че още от банката студентите осъзнават, че трябва да вярват в закона, да знаят, че равенството пред него осигурява свободата на гражданите. И сподели пред гостите от десетки държави, че Юридическият факултет на СУ вече 126 години създава най-добрите кадри за българската правосъдна система и създава най-значимите правни изследвания със стойност не само в България, но и в Европа.

Проф. Пенов обясни, че „Еразъм“ седмицата на правната наука е уникална по същност и съдържание и единствена в Югоизточна Европа, защото е насочена към преподаватели и изследователи по правни науки. „Тя позволява не само обмен на научни идеи, но и създаване на приятелства“, каза той.

По думите на декана на Юридическия факултет на СУ докладите в конференцията доказват, че правото е развиваща се наука (повече за участниците и темите виж тук).

„Еразъм“ координаторът на факултета и основен организатор на седмицата на правната наука доц. Мартин Белов припомни, че когато преди три години събитието се е състояло за първи път в него са се включили десетина изследователи. „Така беше поставено началото на приятелство и сътрудничество“, каза той и резултатът от него е, че миналата година в седмицата на правната наука участват 30 души от 9 университета, а тази година – 74 юристи от 24 държави от 4 континента.

А темата за 2020 г. вече е избрана и беше определена от доц. Белов като предизвикателна и необичайна – „Закон и революция”.

3
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сашето
Сашето
29 март 2019 15:26
Гост

И все пак не може да се поставят всички бъдещи юристи под един знаменател. Да, има и много съвестни студенти, но все по-често младите хора записват право ей така.

Анонимен
Анонимен
29 март 2019 15:00
Гост

Много висока заявка към българските юристи даде Пенов.

Анонимен
Анонимен
29 март 2019 14:59
Гост

Еразъм e много добра програма, която безспорно обогатява младите хора.