Макар идеята на управляващите от ГЕРБ за свикване на Велико Народно събрание (ВНС) и за нова Конституция да беше отхвърлена от парламента, тя е постигнала целта си, която е била единствено политическа – да няма предсрочни парламентарни избори.

Това заяви пред бТВ ръководителят на катедрата по Конституционноправни науки в Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ и бивш конституционен съдия проф. д-р Пламен Киров.

„Бяха постигнати основните цели, те бяха политически, а не юридически и конституционни, а именно да не се стигне до предсрочни избори за Народно събрание, до оставка на кабинета и до служебно правителство на президента Радев“, каза проф. Киров.

Вчера предложението на ГЕРБ беше подкрепено само от 111 депутати, 93 гласуваха „против“, а 8 „въздържал се“. Дори подписалите се под проекта за нова Конституция депутати от „Воля“ не го подкрепиха и темата беше затворена окончателно.

„Когато нещо започне като порнография, то винаги приключва като порнография“, обобщи Пламен Киров.

Според него е било очаквано управляващите да побързат да затворят темата, след като беше оповестен и критичният доклад на Венецианската комисия по проекта за Конституция на ГЕРБ. В хода на процедурата беше създадена и комисия, която да разгледа проекта, но пък президентът Румен Радев я оспори в Конституционния съд, който предстои да се произнесе на 1 декември, въпреки че решението вече е безпредметно.

Според Киров в тази ситуация управляващите е трябвало „бързичко“ да приключат темата, тъй като очевидно няма да има предсрочни избори. По думите му е абсурдна и развитата вчера теза в парламента да бъде подкрепена идеята на ГЕРБ и това да доведе до оставката на премиера Бойко Борисов. С този аргумент Десислава Атанасова, която оглави и временната конституционна комисия, опита да мотивира опозицията да подкрепи управляващите. Пламен Киров смята, че дори и при такъв сценарий, едва ли е щяло да се стигне до оставка на правителството в момент на криза заради коронавируса и предстоящо затваряне на големи сектори в страната.

„Така не се подхожда към приемане на нова Конституция в нито едно европейско общество, в нито една уважаваща себе си европейска държава. Може би в някоя бананова република така се подхожда, но в Европа не става по този начин конституционна реформа“, каза Киров и добави, че предложението на ГЕРБ за автоматично намаляване на депутатите от 240 на 120 не решава проблеми.

Той напомни още, че в съставената комисия на управляващите половината от членовете не са юристи и каза, че според него никой експерт не се е съгласил да я консултира, каквито призиви отправяше Атанасова.

„Казват, че са намерили експерти, които да дадат някаква оценка на конституционния проект. Аз мисля, че не са намерили. С колегите, с които обменяме мнение, нито един не си призна, че се е съгласил да стане експерт на конституционната комисия“, каза още Пламен Киров.

В последните месеци управляващите бягаха и от отговорите за авторството на текстовете в проекта за нова Конституция, като единственото посочвано име беше на подалия оставка бивш правосъден министър Данаил Кирилов.

„Един пое отговорността и си подаде оставката отвсякъде, и нищо не се говори за него. Той беше майката на конституционната реформа и на конституционния проект“, обобщи Киров.

Според бившия конституционен съдия е добре, че идеята на ГЕРБ не е била подкрепена, но нужда от Велико Народно събрание има.

„Като гледам какво става в парламента, в мен се затвърждава мнението, че е необходимо Велико Народно събрание, защото ако този парламент имаше възможността да измени Конституцията, тежко ни и горко. Като виждам какво е нивото на юридическата мисъл в него и нивото на дебата по един такъв изключително важен проблем. Конституцията не е нито министерска инструкция, нито постановление на Министерския съвет, за да могат да го променят по три пъти на ден“, каза в заключение проф. Киров.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
АнонименАдвокат
АнонименАдвокат
27 ноември 2020 6:12
Гост

Изящно словесно, но – винаги се повтаря една слабост на интелектуалната мисъл – няма твърдост на изказа – трябва да се отсече – Конституцията не е свещена крава, променете я, но и хората не сме глупаци – има неща, които сме гласували – при това напълно искрено – право на труд, на здраве, това всичко трябва да е реално. Какво ми конституционателстват – като с хилене се премества въпросът за социална държава – не в Преамбюла, а просто – по принцип. Какво да говорим – за повечето хора Конституцията е откъснато понятие, но всъщност изобщо не трябва да се подменят… Покажи целия коментар »

колега
колега
26 ноември 2020 15:11
Гост

Пропускате един от най-важните моменти в европейските държави- индивидуалната конституционна жалба. Аз твърдо заставам зад тази идея и считам, че реализирането ще доведе до позитиви! Rмам опит в сферата. Нямам политически пристрастия.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 13:16
Гост

Блестящ както винаги! Поздравления.

Янев
Янев
26 ноември 2020 10:39
Гост

Проф. Киров, нямаше ли да е добре да се предвиди право на конституционна жалба за гражданите?

Хаха
Хаха
26 ноември 2020 23:53
Гост

Ти ли ще разглеждаш жалбите после… То бива, бива пупулизъм, ама чак толкова не. КС се състои само 12 /дванадесет/ съдии… няма как те да разглеждат хилядите щения, които ще постъпват ежедневно…

Нани
Нани
26 ноември 2020 10:19
Гост

„Когато нещо започне като порнография, то винаги приключва като порнография“. Кратко, точно и ясно. В това изречение, всъщност се съдържа цялата мисловна дейност на настоящото и респ. действащо НС.

Мавродиева
Мавродиева
26 ноември 2020 9:37
Гост

Майната им!

Серафим
Серафим
26 ноември 2020 9:37
Гост

Смятам, че е време да се променят нещата и да се смени управлението ни

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 13:17
Гост

Е, ГРОБ не пускат кокала. А се омазаха до ушите.

Asparuhov
Asparuhov
26 ноември 2020 9:37
Гост

По-добре, че тия няма да пишат нова конституция

Лимоновски
Лимоновски
26 ноември 2020 9:36
Гост

Борисов се издъни жестоко. И понеже не ходи по студията да дава интервюта, няма как да го пита никой какво мисли за плана си за нова Конституция и сега провала му

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 13:18
Гост

Тоя как няма доблест да си подаде оставката.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 9:36
Гост

Според мен всичко това бе опит да се спре инерцията на протестите. Нищо повече

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 13:18
Гост

И аз така мисля. Обаче не им се получи нещо.

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 9:35
Гост

Мисля, че е време да се спре с тия опити да се сменя конституция от видимо неориентирани хора

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 9:35
Гост

Според мен няма причина тия мизерници да изменят каквото и да било. Честно ви го казвам

Стефка Хр.
Стефка Хр.
26 ноември 2020 9:35
Гост

Те нямаха капацитет да променят каквото и да било. Нали ги виждате какви са маргинали

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 13:19
Гост

Проект на основен закон, направен набързо с попреписване от старата Конституция. Жалка история.

Емилиева
Емилиева
26 ноември 2020 9:34
Гост

Е как тия ще изменят при все , че лежат на лаври от преди 4 години, когато някой ги е подкрепял. Днес не е така

Анонимен
Анонимен
26 ноември 2020 13:20
Гост

То пък едни лаври. Смешно е просто.

Абагард
Абагард
26 ноември 2020 9:34
Гост

Добре е, че го спряха