Прокуратурата е принудена да плаща обезщетения за незаконни обвинения, след като е привлякла като обвиняеми жертви на полицейско насилие, защото се е доверила на твърденията на МВР. Това показва поредно решение на съда, с което се присъжда компенсация на пострадал от действията на униформените, който е бил обвинен в хулиганство.

Практиката в такива случаи е МВР не просто да отрича произвол от страна на служителите си, а да представя жертвите като нападатели. След това да изпраща материалите в прокуратурата, която повдига на жертвите обвинения за хулиганство и нанесени телесни повреди на униформените.

Резултатът от тази практика обикновено са оправдателни присъди, след които пострадалите завеждат дела за обезщетения, които прокуратурата плаща.

Само в последния месец от полицейско насилие се оплакаха няколко протестиращи срещу правителството и главния прокурор, а семейство разказа как група от ГДБОП е сбъркала адреса и е нахлула в дома им, след което млад мъж и родилата наскоро негова съпруга са били обиждани и бити. Стана ясно, че в опит за извинение началникът на групата казал: „Случват се такива неща“.

Ако грешката с адреса все пак може да се приеме за допустима, то поведението на служителите не е. Дори и да не бяха сбъркали адреса, в МВР би трябвало да знаят, че нямат право да бият заподозрени, които не им оказват съпротива.

Наскоро „Лекс“ писа за скандалния случай с бившия графичен дизайнер в БНТ Радослав Божинов, който осъди прокуратурата да му плати близо 11 000 лева за вреди от незаконно обвинение, след като беше брутално пребит от полицията преди 9 години. След побоя обаче Божинов се оказа обвиняем и чака 6 години, за да бъде оправдан. В това време успя да осъди и МВР да му плати 25 000 лева за незаконен арест и полицейско насилие.

Сега съдът пък присъжда компенсация на друг пострадал от полицейско насилие, на когото в последствие е повдигнато обвинение.

Става дума за случай от началото на 2015 г., когато полицаят Цветелин Цветанов преби Добринка Божилова и Димитър Славков до метростанцията в кв. „Надежда“. Жената беше обезобразена – със счупени нос, зъб и подути очи. Счупена беше и ръката на мъжа. В резултат на това обаче двамата бяха пратени на съд за хулиганство и едва миналата година Върховният касационен съд (ВКС) окончателно ги оправда.

Сега Славков е осъдил прокуратурата да му плати 6000 лева обезщетение за моралните вреди от незаконното обвинение.

„Следва да бъде съобразен фактът, че наказателното производство срещу ищеца е продължило 4 години (оправдателната присъда е влязла в сила на 4.02.2019 г.) през което време безспорно ищецът е търпял негативни психически изживявания и стрес досежно качеството му на подсъдим и свързаната с това възможност за налагане на наказание“, пише в решението си съдия Валерия Банкова от Софийския градски съд (СГС). Тя обаче отхвърля иска на Славков до 50 000 лева, след като приема, че делото не е довело до съществена промяна в живота му, обвиненията не са били за тежки престъпления и по време на разследването и процеса той е бил на свобода срещу най-леката мярка за неотклонение – „подписка“.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Дело срещу прокуратурата е завела и Добринка Божилова, но то още не е приключило и на първа инстанция. Тя обаче вече успя да осъди МВР да ѝ плати обезщетение от общо 6000 лева за полицейското насилие и незаконния арест преди 5 години. Върховният административен съд (ВАС) намали сериозно размера на компенсацията, защото прие, че Божилова е провокирала полицая да я пребие, като го удряла и обиждала.

Изводите на ВАС обаче са в пълно противоречие с възприетото от СГС, който оправда Божилова и Славков, а присъдата беше оставена в сила от ВКС.

„По отношение на подсъдимата Божилова не се установява тя изобщо да е изразявала непочтително или непристойно поведение спрямо свидетеля Цветанов, като нейното физическо съприкосновение с него е било провокирано от задържането на подсъдимия Славков, което е било съпроводено с използване на такава сила от полицая, която му е причинила счупване на лявата ръка“, пише в решението на СГС.

В него съдът остро критикува двойните стандарти в МВР и отказите да разследва случаите на полицейско насилие. Градските съдии отбелязаха, че Божилова и Славков не са направили нищо, заради което изобщо да бъдат задържани. До ареста им се стигнало, след като продавачка отказала да продаде на Славков билет за метрото, тъй като бил пиян. Тя също е свидетелствала по делото и е признала, че двамата не са били агресивни, а е извикала полицая само заради това, че Славков залитал. Той привикал мъжа и жената в служебна стая, където поискал документите им, но Божилова нямала лична карта в себе си и се обадила на съпруга си да я донесе. През това време полицаят констатирал, че Славков има полицейска регистрация от 2001 г. за притежание на цигара с марихуана и го питал дали има наркотици. Така започнало спречкването между двамата, след като Славков му казал иронично, че има много наркотици, че е наркоман, най-големият наркодилър и че нищо не може да му направи.

В решението на СГС се казва, че криминална регистрация с такава давност, от която не е последвало осъждане, изобщо не е трябвало да бъде споменавана, тъй като не би могла изобщо да бъде основание за полицейска намеса.

„Старата регистрация не е имала никакво отношение към конкретния повод на полицейската проверка, която по отношение на подсъдимия Славков, който е имал валиден документ за самоличност, е следвало да приключи още при констатиране на този факт“, категоричен е съдът.

СГС констатира и основния проблем, заради който започват подобни дела –  в МВР не събрали достатъчно доказателства за полицейско насилие, но решили, че стигат, за да бъдат пратени на прокуратурата заради данни за хулиганство.

„Разбира се, изпращането на материалите не е било обвързващо за прокуратурата, но обстоятелството, че разследването на този случай, при вече изявен двоен стандарт – за започването му срещу подсъдимите и в същото време – за приета липса на основание за започване на разследване срещу полицейския служител, е извършено от органите на 2 РУ-СДВР, демонстрира един от проблемите, вече констатирани в осъдителното решение “Костадинов срещу България” на ЕСПЧ с липсата на гаранции за обективност на разследването на случаи с участието на полицаи“, заключва СГС.

33
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Anon
Anon
29 ноември 2020 14:34
Гост

„Ние ги хващаме, те ги пускат“ съм го чувал много пъти,но след като ми се наложи да търся помощ от полицията, не само нищо не стана ма и те си пуснаха престъпниците, срещу това да дадът показания за голям Марко дилър от Люлин. Изведнъж ми цъфват в нас с заповед за обиск, защото имало сигнал за нарколаборатория. Претърсват, следят ме, бял ден не виждам заради тяхната глупост, че вярват на добре познати на тях престъпници. Пък то и като подадох жалбата първоначално то не бяха заплахи за побой, за саморазправа ако не призная нещо, което са си наум или докато… Покажи целия коментар »

Иван
Иван
30 октомври 2020 21:18
Гост

Много интересно заглавие браво. А защо да не кажем МВР пак си плаща заради прокуратурата? Май не сте чували израза „Ние ги хващаме а вие ги пускате“. Що така не знам. Не знам и защо критиките на ЕС са към съдебната власт, а не към МВР. Защо се бавят с години присъди и умишлено се провалят дела. Тия глупости, които ги пишете тука не кореспондират с действителността. Но рано или късно ще дойде и вашия ред. Въпрос на време е. Хубаво лоби си имате, но и това ще свърши.

Защо няма арестувани прокурори, които нарушават за
Защо няма арестувани прокурори, които нарушават за
29 октомври 2020 5:45
Гост

Крайно време е НК да се прилага, и да бъдат арестувани прокурори, които пращат на съд потърпевши от престъпления, а не престъпниците. Как е възможно на съд да бъде пратен пребития гражданин, а не милиционерът.нападател?

Защо няма арестувани прокурори, които нарушават за
Защо няма арестувани прокурори, които нарушават за
29 октомври 2020 5:48
Гост

Да напомня и случая самоскъсания пагон-тогава пак на съд бяха пратени потърпешите граждани, а не милиционерът, който си самоскъса пагона, нито колегите му, които лъжесвидетелстваха. Че е лъгано в съда-това самия съд го написа в оправдателния съдебен акт . Кой ще ни пази от прокурорската престъпност, която пази милиционерската престъпност? И какво-прокурорите, които вършат престъпления, и пращат на съд невинни получават по 3 бона заплата, по 2600 лв за дрехи, и никой не им търси отговорност за беззаконията им. как е възможно?

Kamelia
Kamelia
28 октомври 2020 19:54
Гост

Аз имам решение на проблема-да им пуснат внезапен тест върху няколкото закона с които работят и 85 % от състава на много учреждения ще е чаооо.Трагичноооооооо е , ама многооооо трагично…хора на случайни позиции и не защото имат връзки непременно , а защото след близо 2 милиона емиграция назначават….нямам думи….и те пък от своя страна…..ама ТЪЙ прекалено се филмират…..без да знаят законите

прокурорско беззаконие
прокурорско беззаконие
28 октомври 2020 16:36
Гост

А милиционерът нанесъл побоят-още не е арестуван. Не е потърсена отговорност и от прокурорите, пратили на съд невинни граждани.

цинично ниско обезщетение
цинично ниско обезщетение
28 октомври 2020 16:33
Гост

6000 е скандално ниско обезщетение при такъв милиционеро -прокурорски произвол. Че 6000 е заплатата за 1 месеца на съдия от горен съд. Тоест 1 заплата компесира този произвол. Позор. Да напомня,,че когато имаше случай с незаконно обвинен прокурор-обезщетението беше 150 000 лв.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 13:13
Гост

За жалост, никой не пише за хилядите други случаи, в които пострадалите не са имали физическа, психическа или парична възможност да потърсят дори и подобно символично обезщетение. Проблемите по оста МВР-прокуратура-съд могат да бъдат решени единствено с гражданско неподчинение. Всеки прави избор на ежедневна база да толерира този пресъпен режим.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 12:59
Гост

Масово МВР не си вършат задълженията безпристрастно, а намират изкупителни жертви.

Anon
Anon
29 ноември 2020 14:46
Гост

И аз съм потърпевш от полицейски произвол.
Подавам жалба, един разпит с мен, един с престъпницата, един запис от камери и се почнаха заплахи от страна на полицаите срещу мен докато не оттегли жалбата.
Всички други записи, извлечения показания бяха игнорирани напълно.

Без думи
Без думи
28 октомври 2020 12:58
Гост

Какъв човек трябва да си за да пребиеш една жена по такъв начин, независимо от това дали е била агресивна или неадекватна? И от тези хора се очаква да ни пазят.

Пурко
Пурко
31 октомври 2020 18:44
Гост

А, не бе. Жината ш го бии, пък той ще обръща и другата буза.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 12:57
Гост

Двойните аршини в МВР трябва да бъдат премахнати.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 12:57
Гост

Цели 4 години да тече наказателното производство! Това е психически тормоз.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 12:53
Гост

На всички е ясна порочната практика МВР да представя жертвите като нападатели.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 12:54
Гост

Да се взимат в ръце и да си гледат задълженията, а не да пребиват невинните хора. Срам! Заради такива като тях се подиграват на полицаите и им нямат уважение.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 12:51
Гост

А ние колко пъти плащаме за доверието си в прокуратурата?

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 13:18
Гост

Ние плащаме с живота си. Който, като вземеш предвид колко апатични и овцедушни са нашите граждни, явно не струва нищо…

123
123
28 октомври 2020 12:36
Гост

Най-тъжното в цялата работа е, че има и доста съвестни и читави служители из редиците на МВР, които си вършат работата, но заради два-три образа, настанени на позицията си, понеже са син/дъщеря на някого. веднага пада и без това ниското доверие към полицията. Кадърни хора, които се опитват да влязат в системата биват късани на конкурсите, за да се даде позицията на някое мамино синче с връзки, което в последствие се чувства богопомазано и прави каквото си иска. Хората са го казали, една капка лайно в кацата с мед разваля целия мед…

Коко-Роко
Коко-Роко
28 октомври 2020 12:48
Гост

Само дето в родното МВР е каца с л@йна и една-две капки мед 😉

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 12:28
Гост

Смятам, че трябва да се направят вътрешни разследвания.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 12:28
Гост

Категорично мисля, че е време да се спре с тия глупости

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 12:28
Гост

Категорично мисля, че трябва да се пресече произвола

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 12:27
Гост

Това е много опасна тема и трябва да се пипа внимателно. Ако има полицай, които по някакъв начин си вземат психо тестовете, а реално не са за одобрение на такъв тест, то трябва да се проучи. Защото така могат и да застрелят някого на улицата в тъмното и да кажат, че той ги е нападнал

Иван
Иван
30 октомври 2020 20:57
Гост

Полицаите поне имат психо тестове. А къде са психо тестовете за съдии, прокурори, следователи, учители и много други. А? Къде са, че не ги виждам нещо. Те с знания ли са заели позициите си, с връзки ли? Всеки връзкар с диплома за юрист може да стане някъв от гореизброените. Айде малко по леко с изказванията.

Ристевски
Ристевски
28 октомври 2020 12:26
Гост

Нищо ново под слънцето. Явно и тук и в САЩ има полицейски произвол. Лесно е да се каже, че някой е набит защото е нападател. А той релано да не е.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 12:26
Гост

Ма те поне да биеха онези криминализирани елементи от Люлин, които ходят по мачове. Ама те се напъват и над обикновени студенти и хора

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 13:16
Гост

Ма, то направо да си помислиш, че нямат право да бият никого, ма. Бе, те май трябва да спазват закона колкото и останалите граждани, ма.

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 12:25
Гост

Определено това е практика. Да кажат, че бития е нападател

Asparuhov
Asparuhov
28 октомври 2020 12:25
Гост

Лошото е, че както има свестни поллицай, така има и такив,а които използват това, че са част от структорите на МВР за да си бият и избиват комплексите

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 12:51
Гост

Масово е да спекулират със служебното си положение.

Чефтирев
Чефтирев
28 октомври 2020 12:24
Гост

Бе те практикитена МВР са ясни

Анонимен
Анонимен
28 октомври 2020 13:16
Гост

Бе, те като са ясни, ний кво праим , ма?