Бившият графичен дизайнер в БНТ Радослав Божинов осъди прокуратурата да му плати обезщетение от близо 11 000 лева за вреди от незаконно обвинение.

Това реши съдия Илиана Станкова от Софийския градски съд (СГС), след като отхвърли иска на Божинов за още над 700 000 лева, като се обоснова, че прокуратурата не носи вина за побоя над него (пълния текст на решението виж тук ).

Става дума за скандалния случай на полицейско насилие в центъра на София от 2011 г., последвалите коментари на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов, че Божинов е бил много пиян и е нападнал полицаите и повдигнатото след това обвинение срещу младежа, по което беше оправдан шест години по-късно.

Мъжът беше бит от полицаи през нощта на 14 април 2011 г. на бул. „Фритьоф Нансен“ в района на НДК. Тогава той опитвал да спре такси след концерт и заради паркираните коли на булеварда слязъл на платното, за да бъде забелязан. До него спрял червен „Опел Астра“ с двама непознати цивилни. Питали го какво прави на платното и той казал, че чака такси. Единият мъж излязъл от колата и тръгнал към Божинов, като за секунда показал карта и казал, че е полицай, след което поискал личната карта на младежа. Божинов отвърнал, че не знае той кой е, не е видял неговата карта и опитал да се отдалечи. Това изнервило мъжете и те го догонили, сложили му белезници и го ударили с юмруци. Той се изплашил и започнал да крещи: „Помощ, отвличат ме!“. Други трима младежи станали свидетели на случилото се, като се намесили, за да помогнат на Божинов, тъй като помислили, че го отвличат. Цивилните полицаи им казали да не се занимават, за да „не го отнесат“ и те, като заявили, че са полицаи. Младежите не повярвали, започнала борба между двете групи, след което вече дошли и униформени полицаи.

След близо денонощие в ареста Божинов беше освободен, но прокуратурата обвини него и тримата младежи в оказване на съпротива на властта. Делото приключи шест години по-късно с оправдателни присъди, които прокуратурата не протестира, след като в края на процеса и полицаите признаха, че вероятно не са били разпознати от подсъдимите. Съдът пък написа, че обвиненията са несъставомерни, защото полицаите са били без униформи и не са се легитимирали.

Както „Лекс“ наскоро писа, друг състав на градския съд присъди обезщетения от по 15 000 лева за незаконните обвинения срещу Димитър Кременски, Павел Футеков и Петър Цанов, които са опитали да помогнат на Божинов. Той пък още преди 5 години осъди МВР да му плати 25 000 лева за незаконен арест и за полицейското насилие, при което му беше счупен носът и му бяха избити части от зъбите.

Преди две години Божинов заведе и делото срещу прокуратурата за незаконно обвинение. В исковата си молба той пише, че след освобождаването си е претърпял операция на носа, а още на следващия ден след задържането е получил обаждания от много познати, че тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов е оповестил случая пред медиите. Цветанов обаче разказвал, че Божинов е нападнал полицаите и им е оказал съпротива, опитал е да избяга и е бил много пиян. Мъжът твърди още, че му била направена и полицейска регистрация, а след това при пътни проверки излизал като „криминално проявено лице“. Медийният шум и натиск пък го принудили да емигрира в Англия още през септември 2011 г., където живее и до днес, а в България идвал само за да присъства на съдебните заседания. Божинов твърди, че след този случай изпитва страх от полицаи и прокурори.

Негови приятели и колеги свидетелстват, че го търсили на другия ден, защото не е отишъл на работа, но накрая той се появил обезобразен. Един от свидетелите казва, че случаят смачкал Божинов, като дни и седмици наред бил в стрес, уплах и се „спичал“, ако види полицейска кола.

Бивш негов шеф в БНТ пък казва, че след случая Божинов му споделил, че е имал разговор с полицаите, които са го пребили и бил много наплашен, а след това „направо онемял“.

Друг приятел на Божинов пък разказва за него, че първоначалните му намерения били само да завърши магистратура в Англия, но след случая не искал да остава в България, защото не знаел къде се намира, бил притеснен и „тотално му били потънали гемиите“.

Съдът обаче присъжда само 8000 лева обезщетение за причинените морални вреди на Божинов, вместо поисканите от него 500 000 лева. Отделно, прокуратурата е осъдена да му плати и 2700 лева за имуществени вреди заради разходите за пътувания до България по време на делото.

За да присъди по-ниско обезщетение, съдът се позовава и на заключение на съдебнопсихологична експертиза, според която делото не е причинило тежка травма на Божинов, той успял е да се справи с преживяното, да се адаптира и да създаде семейство.

„Същевременно, за част от фактите, довели до претърпените неимуществени вреди, отсъства причинно-следствена връзка с неоснователно повдигнатото и поддържано обвинение. Вредите от извършения побой, болките и страданията от травмите и лечението, неговата продължителност, включително стресът от престоя в болницата са във връзка с поведението на служителите на Министерство на вътрешните работи“, се казва в решението на съда.

Съдия Станкова обаче отбелязва, че макар да не може да се търси отговорност от прокуратурата за медийните изяви на представители на МВР, „немалка част от тях са предизвикани от поведението на прокуратурата, изразило се в неоснователно повдигнатото и поддържано обвинение, което дава основание на съда да ги вземе предвид при решаващата си преценка“.

Съдът подчертава още, че Божинов е работил в обществена медия и то в отдел, който се занимава с реклама, за което се изисква безупречна репутация. Освен това, младата му възраст предполага, че тепърва ще гради кариерата си, а информация за разгласеното незаконно обвинение може по всяко време да се открие в интернет, без да е сигурно, че четящият ще научи, че Божинов е бил оправдан.

„От събраните по делото гласни доказателства се установява, че в причинна връзка с воденото срещу ищеца наказателно производство той е загубил доверие в охранителните и правораздавателните органи на Република България, което затвърдило окончателно вече формираното му очакване за лична и професионална реализация извън родината“, пише в заключение съдия Станкова, като решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

27
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Серпико
Серпико
06 октомври 2020 21:36
Гост

Прокуратурата да отива в изпълнителната власт където функционално ѝ е мястото в съдебната система и пълна реформа на МВР – отгоре до долу – уволнение и преназначаване след оценка по определени, обективни критерии за пригодност. Отрепки, правещи коментари подобни на д-р Цветанов нямат място нито в полицията, нито в прокуратурата.

д-р Цветанов
д-р Цветанов
06 октомври 2020 13:57
Гост

„Един от свидетелите казва, че случаят смачкал Божинов, като дни и седмици наред бил в стрес, уплах и се „спичал“, ако види полицейска кола.“

Действително, понякога като страничен ефект от полицейските операции се наблюдава запек. За превенция препоръчвам освен да ги малтретират, след ареста и да ги пенетрират, тогава няма да има такъв проблем.

незапознат
незапознат
06 октомври 2020 15:28
Гост

Предполагам споделяш личен опит-какво възходящият ти е прилагал към теб?

кой ще ни пази от престъпността в прокуратурата?
кой ще ни пази от престъпността в прокуратурата?
06 октомври 2020 13:12
Гост

Защо не са арестувани прокурорите, които са пратили на съд потърпевшия от престъплението, а не биячите-престъпници? И изобщо практиката на прокуратурата да пращат на съд жертвите на престъпления е гнусна.

Серпико
Серпико
06 октомври 2020 21:42
Гост

Типичен милиционерски номер – да обвиняват жертвата на собствените си издевателства. Правят го редовно и системно – крадецът вика дръжте крадеца, и наказани досега не съм чул да има, което значи, че ще продължат да го правят и по-нататък.

Мишо
Мишо
06 октомври 2020 10:14
Гост

Добре че Божинов е заминал. Това е жива репресия.

Рики
Рики
06 октомври 2020 10:12
Гост

Как може да говорят за оказване на съпротива на властта. Та те дпри не са се легитимирали.

Рори
Рори
06 октомври 2020 9:47
Гост

Разгеле! Колко време мина от този случай.

д-р Цветанов
д-р Цветанов
06 октомври 2020 9:47
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Жалка картинка
Жалка картинка
06 октомври 2020 9:45
Гост

Как може да имаш версия, че човекът е паднал на асфалта и се е ударил. Вижте го как изглежда.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 9:27
Гост

Подкрепям момчето!

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 9:27
Гост

Определено са за съд не ми и за затвор масово. Начело с Цвъ Цвъ дето сега проекти ми прави, а реално е тотално ако

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 9:26
Гост

Произовл. Но и Цветанов си е за съд. Такова леке нямаше

Стефан
Стефан
06 октомври 2020 11:36
Гост

Колко пъти мина този между капките. Ама нали Боко го бе приютил под крилото си.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 9:26
Гост

Сефте полицейски произвол. Излезте на булеварда да видите как си говорят с циганите и как полицай влиза в циганска кола и отива на някъде…

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 9:26
Гост

Полицайте в страната изпозлват позицията си за да бият и мародерстват без да трябва да отговарят пред закона.

Димитрова
Димитрова
06 октомври 2020 9:23
Гост

Аз като го гледам не ми прилича на ева ли не терорист, за ккаъвто го изкарват властите

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 9:37
Гост

Няма значение какъв е. Такова насилие е недопустимо.

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 9:23
Гост

Много важно е да има и такива случай, за да се покаже, че в страната има демокрация и право

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 9:23
Гост

Прав е/ Да осъди и Гешев!

сибила
сибила
06 октомври 2020 8:25
Гост

Този младеж добре, че е заминал за Англия, че ако беше останал в БНТ и Кошлука щеше да го уволни…

12345
12345
06 октомври 2020 8:23
Гост

Идват някакви цивилки, карат те да се разкараш и накрая искат да те набутат в необозначена кола. Че и ти хвърлят един бой. В САЩ обезщетенията за това ще са за милиони

Коко-Роко
Коко-Роко
06 октомври 2020 8:32
Гост

Що давате за пример винаги САЩ? В Англия или Франция какво ще стане, ами в Швеция или Швейцария? Стига глупости, айде да видим в България какво е …

реалист
реалист
06 октомври 2020 9:49
Гост

Стига само да не те застрелят или удушат за да можеш да ползваш обезщетението..

Анонимен
Анонимен
06 октомври 2020 8:19
Гост

милото момче, това е пълен кошмар

оставка
оставка
06 октомври 2020 8:21
Гост

Да, това лице говори повече от всичко. Да те пребият като куче и след това да ти праснат и обвинение – това е нашата държава

бързата кучка
бързата кучка
06 октомври 2020 8:17
Гост

Ами ако не бяха бързали да повдигат обвинение, нямаше да бъдат осъдени. Дори е бил внесен ОА, това, че не си протестирал оправдателната присъда не е голяма работа