Изискването за предварително решение на Общото събрание на кооперацията за разпоредителни сделки с имоти и вещни права върху тях не ограничава представителните правомощия на председателя ѝ по отношение на третите лица. То е от значение само във вътрешните отношения между него и кооперацията.

Това постановиха Гражданската и Търговската колегии на Върховния касационен съд в тълкувателно решение по дело №4/2016 г.

И посочиха, че наличието на решение на общото събрание на кооперацията (по чл. 15, ал. 4, т. 10 от Закона за кооперациите) не е необходимо условие за действителност на разпоредителна сделка със собствен на кооперацията недвижим имот или с вещно право върху такъв, сключена от представляващия ѝ орган.

В решението си върховните съдии обясняват, че представителните функции са част от законовата и изключителна компетентност на председателя на кооперацията да изразява волята ѝ и да създава правоотношения между нея и други субекти на правото. Той може да изразява воля за придобиване и поемане на всички права и задължения, за които кооперацията, има призната и гарантирана от закона възможност да придобива и поема.

„При осъществяване на представителните правомощия председателят следва да действа съобразно формираната от общото събрание воля и е длъжен да изпълнява решенията му. Подчинеността му на решенията на общото събрание има действие във вътрешните отношения между него и кооперацията, но по отношение на трети лица представителните му правомощия са неограничени“, заявяват Гражданската и Търговската колегия на ВКС.

И подчертават, че това важи и при извършване на разпоредителни сделки с недвижими имоти на кооперацията.

По отношение на действителността на подобна сделка с недвижим имот на кооперацията, ВКС казва, че волята за сключването ѝ се формира от общото събрание на кооперацията. „Решението му изразява общата воля на кооператорите и се взема с квалифицирано мнозинство от 2/3 от присъстващите членове (пълномощници) – чл. 18, ал. 2, вр. чл. 15, ал. 4, т. 10 ЗК. Така формираната воля се изявява от органния представител – председателя на кооперацията. Изявената от него воля и извършените от него действия, в това му качество, се считат за воля и действия на юридическото лице и обвързват последното“, се посочва в тълкувателното решение.

В него изрично се посочва, че „при несъответствие между формираната и изразената от председателя воля на кооперацията следва, в отношенията с третите лица, да се даде предимство на изразената и да се приеме, че действията на представляващия орган обвързват кооперацията и сключените от него разпоредителни сделки са действителни“. Върховните съдии напомнят, че в такава ситуация кооперацията би могла да ангажира имуществената отговорност на председателя или да го освободи. Това обаче не трябва да се отразява на отношенията ѝ с трети лица.

„Не е оправдано третите лица да носят риска и да поемат негативите от избора на недобросъвестен управител, сключил разпоредителната сделка без взето от общото събрание решение. Решенията на общото събрание по чл. 15, ал. 4, т. 10 ЗК не подлежат на вписване в търговския регистър, нито третите лица имат регламентиран достъп до протоколната книга на кооперацията, което създава затруднения при получаване на достоверна информация взето ли е наистина решение за сключване на разпоредителната сделка от общото събрание и какво е съдържанието му“, пише в мотивите на тълкувателното решение.

То е подписано с особено мнение от десет върховни съдии – зам.-председателката на ВКС Дария Проданова, Емил Марков, Ирина Петрова, Владимир Йорданов, Светла Бояджиева, Жива Декова, Мария Иванова, Веселка Марева, Маргарита Георгиева и Бонка Йонкова.

Според тях отговорите на мнозинството са неправилни. Те застъпват тезата, че председателят на кооперацията няма правомощие да сключва разпоредителни сделки с имоти без решение на общото събрание на кооперацията и това решение е условие за действителността на сделката.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
възмутен
възмутен
11 май 2018 16:23
Гост

Нали за това е общото събрание. Все пак мнението на един човек не може да е миродавно.

4авдар
4авдар
11 май 2018 16:17
Гост

Адмирации за съдия Дария Проданова. Работили сме заедно. Нищо не може да я спре да заяви собствена позиция.

5-ко
5-ко
11 май 2018 16:14
Гост

Е как така ще се разпорежда без съгласието на живущите? Нали за това е на този пост, за да брани техните интереси.

Anonimen
Anonimen
11 май 2018 16:11
Гост

ВКС пак се изложиха.