Проф. Кино Лазаров – бащата на Административнопроцесуалния кодекс (АПК) и един от най-бележитите наши юристи и административисти, получи посмъртно признание за изключителния си принос в развитието на административното право и процес. Това стана на тържественото честване на 25-годишнината от възстановяването на Върховния административен съд (ВАС) в Народния театър „Иван Вазов“.

Съпругата на починалия преди три години проф. Кино Лазаров получи наградата, която му беше присъдена за изключителен принос в развитието на административното право и процес

Проф. Кино Лазаров беше член на комисията по изготвяне на Конституцията. Като такъв той е сред основните радетели за възстановяване на Върховния административен съд в българската правна система. Проф. Лазаров е един от основните автори на първия и втория Закон за административното производство (съответно приети през 1970 и 1979 г.), в които за първи път в социалистическа държава се въвежда общата клауза за съдебното обжалване. Той е основният инициатор и председател на комисията за изготвяне на действащия АПК.

Наградата получи съпругата на проф. Лазаров – Живка Лазарова.

На церемонията отличие за особени заслуги за възстановяването на дейността на ВАС получи първият му председател Владислав Славов (за останалите наградени по време на тържествен пленум на съда виж тук). Тя му беше връчена от вицепрезидента Илияна Йотова.

„Работим за възстановяване на държавността, за край на беззаконието, за връщане на справедливостта и зачитане правата и интересите на българските граждани. Задължително условие да постигнем това е професионален и независим български съд, независима правосъдна система – най-важният фундамент на нашето общо бъдеще“, заяви тя. И изрази увереност, че ВАС ще бъде не само активен участник в осъществяването на правосъдната реформа, но и гарант за правата и интереса на българските граждани.

„В своята мисия вие стриктно спазвате буквата на закона, а и във всяко свое решение оставяте себе си и своята отговорност“, каза вицепрезидентът на съдиите и изтъкна, че и по време на пандемията ВАС е заслужил признание за своята дейност не само в страната, но и на европейско ниво. „Многобройните жалби до Върховния административен съд са мерило не само за всекидневните ви усилия, но и за голямото доверие на гражданите, че ще възстановите законността и справедливостта“, каза Йотова.

Специално видеообръщение към върховните съди отправи еврокомисарят по правосъдието Дидие Рейндерс. „Искам да ви благодаря за работата ви за по-ефективна съдебна система и за усилията ви за укрепването на върховенството на закона във вашата страна. Върховенството на закона е основополагащ фактор за Европейския съюз и наш общ дълг е да гарантираме, че то е насърчавано и защитено по всяко време“, каза еврокомисарят.

Той говори за доклада за върховенството на закона, който за първи път беше изготвен миналата година. „Приветствам факта, че България беше една от първите страни, които участваха в този непредубеден преглед. Воден от този дух ви насърчавам да използвате по най-добрия начин доклада за национален дебат относно напредъка по отношение на върховенството на закона. Ангажирам се да участвам активно в подобни дебати в целия Европейски съюз“, каза Рейндерс и пожела на върховните съдии 25-годишната работа на ВАС да ги вдъхновява и за в бъдеще.

„Винаги можем да подобрим правосъдието и върховенството на закона. Нека заедно постигнем напредък в това“, заяви еврокомисарят по правосъдието.

В обръщението си към колегите си председателят на ВАС Георги Чолаков напомни думите на акад. Петко Стайнов, че „историята на административното правосъдие е история на възшествието на правовата държава, тъй като административното правосъдие се явява една от най-необходимите предпоставки на идеята за правова държава“.

„Този исторически цитат и днешният празник ми дават увереността да подчертая дълбоко вкорененото в традициите на административното правосъдие усещане за мисия, значимост и дълг към демократичността и развитието на правовата държава“, каза Чолаков. И допълни, че съдът трябва да носи консерватизъм, но и да бъде отзивчив към пулса на епохата си.

„И тъй като съдът не трябва да бъде източник нито на хвалебствия, нито на съжаление, а преди всичко – на обективност и справедливост, то правилния подход изисква на ден като днешния да споменем следното: Единици са държавите по света, особено в европейския съюз, където съществува Върховен съд с подобна натовареност като Върховния административен съд. От възстановяването на дейността си – до ден днешен, ВАС е образувал и разгледал над 320 000 дела. 

Разбира се, правото и справедливостта не са и не могат да бъдат само числа. Затова съм длъжен да подчертая, зад делата ни стои отговорност, компетентност и много вложен труд.

Затова – благодаря, колеги. Благодаря ви и затова, че в годините дотук успяхме да създадем и да поддържаме работещ колектив, че успяваме да посрещнем и преодолеем заедно предизвикателствата, пред които често се изправяме“, обърна се председателят на ВАС към върховните съдии.

Поздравления за празника изпрати президентът Румен Радев. „Опасенията, изказвани в теорията преди години, че административните съдии ще случат повече на интересите на държавата, отколкото на засегнатите, днес не намират потвърждение. Напротив – административното правосъдие е извоювало заслужено полагащо се място като самостоятелен клон в съдебната система“, се казва в него. Държавният глава призова върховните съдии „да бъдат активна страна в утвърждаването на върховенството на правото и на доверието в българското правосъдие с разум и отговорност.“

От името на съдиите във Върховния касационен съд поздравителен адрес изпрати и.ф. председателката му Емануела Балевска. В него те отправиха следното пожелание към колегите си: „Да сте здрави и да имате много сили и енергия, за да продължавате при тази натовареност да правораздавате така, че да се гордеете с решенията си, защото тепърва от вас ще се учат младите колеги, избрали административното правосъдие“.

21
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
МАРИН МАРИНОВ
МАРИН МАРИНОВ
06 декември 2021 17:03
Гост

МОГА АРГУМЕНТИРАНО ДА ОСПОРЯ ДЕТЕТО НА ПРОФ.КИНО ЛАЗАРОВ -АПК ,ЧЕ СЪЩИЯ Е НЕКАЧЕСТВЕН И СЪЗДАВА ХАОС В АДМИНИСТРАТИВНОТО ПРАВОРАЗДАВАНЕ.

колега
колега
04 декември 2021 23:35
Гост

До Познавач
На мен ми е неудобно да чета написаното…

Познавач
Познавач
03 декември 2021 18:34
Гост

Не мога да кажа, че проф. Кино Лазаров е най-големият фаворит в Административното право и процес. Примерно проф. Емилия Панайотова къде, къде има по-актуални и задълбочени виждания и мнения по важни въпроси на АПП, които блестят над тези на Лазаров.

пnn
пnn
03 декември 2021 16:47
Гост

За съжаление нито съдиите, нито адвокатите, още повече пък прокурорите, са го чели………

Анонимен
Анонимен
02 декември 2021 20:16
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Цветан
Цветан
02 декември 2021 14:31
Гост

Ето такива хора трябва да работят по изготвянето на Конституцията ни.

Димчо
Димчо
02 декември 2021 14:29
Гост

Надява се да можем да подобрим правосъдието и върховенството на закона.

Рори
Рори
02 декември 2021 14:25
Гост

Бшестящ юрист, който остави ценно наследство за бъдещите поколения.

Nenov
Nenov
02 декември 2021 13:29
Гост

Аплодисменти и адмирации!

Анонимен
Анонимен
02 декември 2021 13:29
Гост

Поклон пред един велик българин, градил демокрацията още по времето на комунизма.

Тити
Тити
02 декември 2021 14:26
Гост

Да, малко хора биха имали тази смелост.

Калина
Калина
02 декември 2021 13:28
Гост

В онези смутни времена да поставиш началото на АПК си е истински подвиг.

Стефка Хр.
Стефка Хр.
02 декември 2021 13:28
Гост

Всички сме се учили от него!

Хари
Хари
02 декември 2021 14:27
Гост

И продължаваме да го правим.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2021 13:28
Гост

Свършил е толкова много работа за страната ни, че няма как да му се отблагодарим още 100 години, на него и семейството му.

Анонимен
Анонимен
02 декември 2021 13:27
Гост

Страхотен професионалист и голям човек. Имах честта да го познавам. Браво, че го уважават още всички.

Гергана Т
Гергана Т
02 декември 2021 13:26
Гост

Велик. Залко, че не получи това признание докато бе жив.

адв. Маринков
адв. Маринков
02 декември 2021 13:26
Гост

Велик! Поклон!

Eviliana
Eviliana
02 декември 2021 13:26
Гост

Велик Българин с главно „Б“!

Рики
Рики
02 декември 2021 14:33
Гост

Жалко, че вече не е сред нас.

AnimalMan
AnimalMan
02 декември 2021 13:26
Гост

Браво