Върховният административен съд (ВАС) чества 25 години от възстановяването си и почете хората допринесли за развитието на административното правораздаване на тържествен пленум.

Единодушно върховните съдии учредиха награда за принос в развитието на административното право на името на проф. д-р Кино Лазаров, която ще се връчва на три години. „Всички сме се учили от него“, подчерта председателят на ВАС Георги Чолаков.

Преди тържествения пленум Чолаков валидира специална марка по случай юбилея.

Той не отбелязва създаването на съда, което е станало през 1913 г., а възстановяването на Върховния административен съд. Социалистическата власт закрива Върховния административен съд през 1947 г., но след демократичните промени новата Конституция възстанови институцията, която упражнява съдебния контрол над актовете на властта. Това не се случи за една година, както беше предвидено през 1991 г., а отне 5 години и така на 1 декември 1996 г. Върховният административен съд започна новото си летоброене.

Тържественият пленум днес беше открит от най-старшия съдия – Марина Михайлова, която покани председателя на ВАС Георги Чолаков, а той предшествениците си Владислав Славов, Константин Пенчев и Георги Колев.

И четиримата председатели направиха равносметка за пътя, който е изминал ВАС и административното правораздаване.

Георги Чолаков говори за огромния труд, който са положили административните съдии през годините. „От възстановяването му до днес съдиите във ВАС са приключили 320 000 дела, а 28-те административни съдилища от създаването си са приключили 540 000 дела“, каза той. И подчерта социалния характер на административното правосъдие, защото чрез него хората масово отстояват правата си. „Административното правораздаване 25 години не спира да бъде мисия за нас – мисия, която носим в сърцето си“, заяви председателят на ВАС.

Първият председател на съда Владислав Славов припомни трудния път по възстановяването му. „Никога не съм очаквал такава съпротива и от Народното събрание, и от Министерския съвет“, каза той и разказа как тези две власти 5 години след приемането на новата Конституция са оспорвали всички решения на Висшия съдебен съвет за възстановяването на ВАС. Славов се спря и първопроходството на съда по отношение на електронното правосъдие. ВАС беше единственият съд, който даваше онлайн достъп до делата. „Бяхме първи, можем и сега да покажем на другите какво значи електронно правосъдие“, каза той. И напомни: „Най-доброто училище за администрацията са решенията на административния съд“.

Константин Пенчев пък припомни за битката по създаването на административните съдилища. Как заради това, че първоначално беше предвидено те да са 9 или 12 и депутатите не искаха да бъдат създавани. Накрая, за да ги има и за да са доволни представителите на всички избирателни райони, те станаха 28. После започнаха трудностите със сградите. „На 4 януари 2007 г. събрах новоизбраните председатели и им казах, че каквото и да става трябва да започнат работа на 1 март, ако трябва и на масичка пред общината“, разказа Пенчев. Той специално отчете последните промени в АПК и това, че Георги Чолаков е „направил невъзможното“ – убедил е Министерството на финансите, че „данъчните дела трябва да се гледат навсякъде, а не само където им е удобно на данъчните“.

Георги Колев пък се обърна към колегите си, тъй като след края на мандата си като председател той остана да правораздава във ВАС и заяви, че те са на изключително високо ниво. „Вие сте хората, които сте дали част от живота си, за да бъде изградена тази институция“, каза им той.

За значим принос за развитието на законодателството в областта на административното право и процес с почетен плакет и грамота бяха отличени бившите съдии от ВАС Александър Еленков и Георги Ангелов (доскоро конституционен съдия), проф. д-р Иван Тодоров и бившите председатели на ВАС Константин Пенчев (сега конституционен съдия) и Георги Колев.

За принос в областта на професионалното обучение и повишаване на квалификацията на съдиите и съдебните помощници в областта на административното правораздаване бяха наградени Националният институт на правосъдието и Юридическият факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, както и преподавателите и изтъкнати специалисти по административно право и процес и проф. д-р Сашо Пенов, проф. д-р Димитър Костов, проф. д-р Дарина Зиновиева, проф. д.ю.н. Райна Николова, проф. д-р Цветан Сивков, проф. д-р Емилия Панайотова и доц. д-р Евелина Димитрова. Посмъртно беше дадено отличие на починалия тази година проф. д-р Дончо Хрусанов.

За приноса си в международната дейност в областта на административното право и процес с почетен плакет и грамота бяха наградени съдията от Съда на Европейския съюз Александър Арабаджиев, съдията от Общия съд на ЕС доц. Александър Корнезов и доц. д-р Станислав Костов.

Петима съдии – Румяна Папазова, Марина Михайлова, Захаринка Тодорова, Жанета Петрова и Панайот Генков получиха специална почетна грамота за дългогодишна служба във Върховния административен съд.

Специално бяха отличени и дългогодишни служители на ВАС и всички те бурно бяха аплодирани от съдиите. „Ние без вас сме нищо“, каза им председателят Георги Чолаков. Наградите бяха за Малина Паунова, Нина Спасова, Надя Савова, Мая Костадинова и Мариана Салджиева. А Савова, която работи във ВАС от възстановяването му, благодари емоционално на съдиите и колегите си и разчувства цялата зала.

Почетните отличия по случай 25-годишния юбилей на ВАС са по номинации от върховните съдии и са определени от специална комисия, в която влизат деканите на юридическите факултети на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Даниел Вълчев, проф. д.ю.н. Георги Митов и доц. д-р Даниела Дончева, както и зам.-председателят на ВАС Мариника Чернева, зам.-председателят на Асоциацията на българските административни съдии Марио Димитров, председателят на Съюза на съдиите Татяна Жилова и началникът на кабинета на председателя на ВАС Драгомир Желязков.

Синът на Александър Еленков – Еленко Еленков получи наградата от името на баща си.
Проф. Иван Тодоров
Константин Пенчев
Георги Колев
Директорът на НИП Миглена Тачева
Деканът на ЮФ на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Даниел Вълчев
Проф. Сашо Пенов
Старая се да запаля искрата на административното право у студентите, каза проф. Димитър Костов
Посмъртно беше връчена награда на проф. Дончо Хрусанов
Проф. Дарина Зиновиева
Проф. Цветан Сивков
Доц. Евелина Димитрова
Доц. Станислав Костов
Съдия Румяна Папазова
Съдия Марина Михайлова
Съдия Захаринка Тодорова
Съдия Жанета Петрова
Малина Паунова
Нина Спасова
Надя Савова
Мая Костадинова
Мариана Салджиева

37
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
03 декември 2021 9:42
Гост

25 г. ВАС-25 г. ЦИРК!

Заслужилият Лазар Добрич
Заслужилият Лазар Добрич
03 декември 2021 11:18
Гост

Не обиждайте цирковото изкуство!

Заслужилите
Заслужилите
02 декември 2021 10:49
Гост

Нова Конституция. Президентска република. Пълна изборност, мандатност, отчетност и отзоваемост на всички съдии и прокурори. Следствието право в МВР. Всички разследващи с юридическо образование.

Без ВНС. На референдум.

Без ВСС, ИВСС, учителски институт за повишаване на квалификацията на мисирки, роднини, милиционери и милионери, щерки, тьотки и аматьорки, пуцаджийки, рабфакаджии, задочници, вечерници и нощници и прочие йористи по пижами, съдебни ваканции и помощници, първа линия на Приморско, по 20 брутално след поредната издънка и другото си го знаете.

АМИН

Анонимен
Анонимен
02 декември 2021 9:33
Гост

Мани,мани!

умерен/уморен/ песимист
умерен/уморен/ песимист
02 декември 2021 9:17
Гост

25 години стигат! Време за закриване и НАП да провери „скромното“ имущество на тези почтени хора.

Мargli
Мargli
02 декември 2021 6:45
Гост

Г-н Константин Пенчев като омбудсман НИЩО не направи по повод „осъдените“ по чл. 7 от ЗВСОНИ. Когато отидох при него, отговора му беше:“Съдете ги гадовете“! За какво е награден? Вместо да предложи ГРАБЕЖНИЯ закон, който остави хиляди български семейства на улицата, да бъде променен, той ми отговори да съдя гадовете???

Някой
Някой
02 декември 2021 1:37
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Заслужилите
Заслужилите
01 декември 2021 23:23
Гост

Георги Колев

за протокола
за протокола
01 декември 2021 22:17
Гост

важното е, че възпитаника на ВСШ „Георги Димитров“ е на първа линия. за заслуги

Хахаха
Хахаха
01 декември 2021 20:53
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
колега
колега
01 декември 2021 18:06
Гост

Беше много организирано днес. Трите зали на общ екран, конферентно включване на съдията Арабаджиев от Съда на ЕС, награждаването. Браво!

анонимен
анонимен
01 декември 2021 18:26
Гост

В този съд работят прекрасни колеги, независимо кой е председател! Честит празник!

Re:
Re:
01 декември 2021 22:20
Гост

И недотам прекрасни … все пак.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2021 17:41
Гост

Колкото по-надясно върви погледа на човек на първата снимка, толкова повече ухае на корупция и по-ясно се вижда дългата ръка на задкулисието.

Жалка работа!
Жалка работа!
01 декември 2021 16:23
Гост

Ако някой, някога в тази смешна псевдо държава намери сили да изкара на светло сметките в чужбина, вилите и хотелите в Гърция, имотите по черноморието и къде ли не тук, скромните автомобили, акции и дялове и какви ли не материални активи надхвърлящи в пъти заплатите на съдиите в т. н. ВАС, кадрувани с малки изключения от ДПС от тази корупционна метастаза няма да остане и камък върху камък!
Така, че честито на търговците в храма на Темида!

Жоро
Жоро
01 декември 2021 14:56
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
01 декември 2021 15:06
Гост

естествено винаги се появява някой, който злобно се из…ира на метеното

Вампирски
Вампирски
01 декември 2021 14:45
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Лазар
Лазар
01 декември 2021 14:42
Гост

Добре че е Георги Чолаков.

Краси
Краси
01 декември 2021 14:44
Гост

Много направи за този съд за разлика от предшественика си.

Изгонен от храма
Изгонен от храма
01 декември 2021 17:46
Гост

За съда или за това, което не трябва да е в съда???, а е емблематично за стопанската дейност

Anonimen
Anonimen
01 декември 2021 14:40
Гост

Поздравления. Честит празник!

Daskalova
Daskalova
01 декември 2021 14:32
Гост

Пожелавам ви още много години успешна работа!

Englishman
Englishman
01 декември 2021 14:32
Гост

Поздравления и да чествате и 125 години пожеалавам.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2021 14:32
Гост

За мен е много значимо това. Честито!

Дружински
Дружински
01 декември 2021 14:31
Гост

Чудесно е, че почитате проф. д-р Кино Лазаров!

Temelko
Temelko
01 декември 2021 14:31
Гост

Най-после една добра новина. Честито колеги

Анонимен
Анонимен
01 декември 2021 14:31
Гост

Единодушно върховните съдии учредиха награда за принос в развитието на административното право на името на проф. д-р Кино Лазаров, която ще се връчва на три години. „Всички сме се учили от него“, подчерта председателят на ВАС Георги Чолаков.

Браво!!!!

Анонимен
Анонимен
01 декември 2021 17:38
Гост

Учили са се на изкуството, наречено Административно право. Но не от него са се учили на задкулисните подигравки с правото по команда от Доган сарай.

за протокола
за протокола
01 декември 2021 22:22
Гост

Де да беше само този Сарай …

Анонимен
Анонимен
01 декември 2021 14:30
Гост

Познавам някой от тях. Фантастични хора са. С нюх за работа, как да се развиват, как да постигат целите си, как да обучават младите. Просто са страхотни

Кики
Кики
01 декември 2021 14:40
Гост

Професионалисти от всякъде.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2021 14:29
Гост

Страхотни професионалисти. Честито!

Stratiev
Stratiev
01 декември 2021 14:29
Гост

Ако Василев и Петков искаха наистина да събират най-добрите за А отбора на България, то трябваше да се допитат до тези професионалисти и да ги питат дали не искат да участват в реставрирането на държавата ни.

Анонимен
Анонимен
01 декември 2021 17:40
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
01 декември 2021 14:28
Гост

Прекрасни са

Лозан
Лозан
01 декември 2021 14:41
Гост

Невероятни са като колеги и юристи.