„Не знам той дали някой път се поглежда в огледалото и се пита дали добре си върши работата. Ако наистина си отговаря, че добре си върши работата, аз бих бил много обезпокоен за начина, по който прави собствените си разсъждения и анализи. Другият вариант е просто да не може да си даде оставката поради някакви други причини, някакви фактори, които не го правят свободен да вземе това решение“. Така премиерът Кирил Петков коментира в интервю за бТВ призива към главния прокурор Иван Гешев да си подаде оставката, който в петък управляващата коалиция отправи от парламентарната трибуна (повече виж тук).

Според Петков в декларацията има ясни доводи защо е необходима оставката на Гешев, но заяви: „Да, уважаваме независимата съдебна власт. Да, има разделение на властите. Така че това изцяло си е негово решение“.

Петков отхвърли твърдението, че спрямо главния прокурор се оказва недопустим политически натиск. „Всеки български гражданин може да изрази мнение дали някой си върши работата добре, или не. Един път не съм му се обадил, не сме се чули“, каза той.

Премиерът коментира и казуса с председателя на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконни придобито имущество (КПКОНПИ) Сотир Цацаров – в четвъртък той обяви, че ще подаде оставка от 1 март, а ден по-късно ДАНС отне допуска му до класифицирана информация. Цацаров определи това като лично отмъщение на вътрешния министър Бойко Рашков и видя натиск от самия Петков (повече виж тук).

„Всеки човек, който има достъп до класифицирана информация с гриф „строго секретно“, трябва на всеки три години да минава т. нар. тест за надеждност. Не е надежден човек, който използва класифицирана информация не по нейното предназначение“, обясни Петков. Той каза, че не може да съобщи повече данни за проверката за надеждността на Цацаров, тъй като са секретни. Но подчерта, че по въпроса е работено през последните няколко седмици. „Това не е работено от днес за днес, това е по-сериозен процес“, каза Петков.

„Мен ме изненада, че в петък сутринта ДАНС са чакали да уведомят г-н Цацаров в 9 ч., а той в четвъртък си подава оставката, без да казва какви са причините. Дали е предполагал, че това ще се случи в петък, не мога да кажа, но беше доста голямо съвпадение. Отнякъде този човек може би е имал информация. Откъде – не мога да кажа и не искам да спекулирам“, каза министър-председателят.

Той поздрави службите за това, че когато са установили нередност, независимо от човека, са действали по правилата и напомни, че Цацаров може да обжалва решението.

Кирил Петков не потвърди съобщеното от самия Сотир Цацаров, че допускът му е отнет заради „ЦУМгейт“. „Ако сега аз кажа за какво става дума, ще наруша Закона за защита на класифицираната информация. Нека си остане като негово твърдение. ДАНС е взела това решение на база оперативни данни“, каза той. Попитан каква заплаха е произтекла от боравенето на Цацаров със секретна информация, премиерът отговори така: „Аз лично знам, но не мога да кажа нищо повече“.

64
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 13:42
Гост

Киро щеше да отваря заводи. Гледам, че Арсенал затвори.Това ли имаше предвид?

Как го каза Христос за камъка нека първи.....
Как го каза Христос за камъка нека първи.....
17 януари 2022 12:47
Гост

До сега не бях виждал такъв наглец като Киро. Та той е постановен като най- големият нарушител на КР, а тръгнал да прави оценки на другите на предишните , а самият той и Кокорчо сан си част от предишните и двамата са били в правителствата на Бочко и Плевню

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 12:57
Гост

За гласоподавателите на ГЕРБ и ДПС със сигурност е такъв. За останалата част от българския народ определено не е.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 11:03
Гост

Почва режим на тока, а Кирчо се занимава с глупости. Тези ще ги гонят с тояги!

Георги
Георги
17 януари 2022 11:13
Гост

Аз пък мисля, че действията на правителството са сравнително адекватни на фона на полуделия пазар на енергия в целия ЕС.

Дамаджана
Дамаджана
18 януари 2022 21:07
Гост

Като ти харесва,плащяй ако искаш и по 3000 лв.ток,да ти дойде акъла, умник!

897
897
18 януари 2022 21:06
Гост

Скоро,много скоро ще го изметат и тоя наглец…много като него вече плакаха…

Русофоб
Русофоб
17 януари 2022 10:06
Гост

А аз се чудя дали премиерът се поглежда в огледалото и се пита върши ли си добре работата*.

*Работата на премиера не е това, което кукловодите му са му казали да върши

Българофил
Българофил
17 януари 2022 10:32
Гост

Работата на премиера е първо да спре кражбите на предишните управляващи, което е вече факт, след това да отстрани некадърните им калинки от държавните органи, набутани там за да помагат за кражбите, и третата най-важна задача е да върне нормалността в нашата държава.

Русофоб
Русофоб
17 януари 2022 14:15
Гост

Молодец! Седни си. Но ничего не сказал за главный прокурор.
Оценок: Мн. добры 5+

Абе тоя Кирил откъде се появи?!
Абе тоя Кирил откъде се появи?!
17 януари 2022 6:49
Гост

Премиерът прави грешка след грешка. Поредната-предстоящото Посещението в Македония. Във Фиром ни наричат татари, твърдят,че Гоце Делчев е антички македонец(въпреки,че Делчев собственоръчно е написъл,че е българин) а ВМРО не е българска организация(което е абсурд-основателят на ВМОРО доктор Татарчев директно определя организацията като българска), но след огромен международен натиск, и от американски конкресмени се върви се върви към допускане на Македония в ЕС. Нали разбирате, като Македония влезе в ЕС, от трибуната на Европарламента това ще бъде главната поанта-за „македонците“ в България. Та на темата-Гешев изобщо е най-малкия проблем в момента. Кирил се превръща в главен проблем. И не-не подкрепям Бойко-мантрата-който… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 8:12
Гост

Абе и аз това се чудя. Бойко всеки ден постигаше победа след победа в дипломатическите отношения с македонците, които толкова много ни обичаха, а сега се появи Кирил и всичко тръгна наопаки.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
17 януари 2022 9:02
Гост

Отстояването на твърда позиция въпреки натиска от САЩ и Европа не е лесно. На Гърците им отне 25 год, за да постигнат своето, и то с магарешки инат и неотдтъпчивост. Преговори с примити мозъци е като такива с терористи – не могат да се водят, заради радикалните им и несвързани а реалността убеждения.

Анонимен
Анонимен
17 януари 2022 0:06
Гост

Кириле, озапти ги тези юпита първо поколение!

Неосведомен Шиши трол
Неосведомен Шиши трол
16 януари 2022 22:31
Гост

Колеги, колко гласа не достигнаха оня ден ВСС да избере Захарова? Помня, че правехте прецизни калкулации как точно няма да я изберат.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 20:37
Гост

На хоризонта се очертава нова тиква.

Неосведомен Шиши трол
Неосведомен Шиши трол
16 януари 2022 22:32
Гост

Никой не може да се мери с нашата тиква – слънце от Банкя!

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 20:10
Гост

Трола на герберастите се активира веднага, хахахха. Давайте, адвокати от сак, наскубани бухали, скачайте на амбразурата, последната герберастка опорка се клати, на каскета му подпалиха каскета 😉

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 януари 2022 20:25
Гост

Смешен сте като на Киро коментара. Горкият се е оплел като пиле в кълчища и си мисли, че кризата ще мине и отмине от самосебе си. Бизнесът изнемогва, той гледа в купата на Гешев. Учил икономика, да я оправя нея, че с правото го видяхме колко е в час. И да спре да се опитва да овладее КЕВР, че съвсем олеква и става ясно, че друг му дърпа конците.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 януари 2022 23:16
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Бастуняк
Бастуняк
17 януари 2022 14:22
Гост

Клати се, ама не пада 😉 както беше казал един наш държавник

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 януари 2022 19:54
Гост

Тоз откога започна са разбира каква е работата на Гешев, че се възмущава? Една декларация от 5 реда не може да подаде правилно, ще дава оценки. Прост’О Кирчоу, правото не е като икономиката, било то и в Харвард ( ама само курсче).

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 януари 2022 19:57
Гост

Всички знаем, че Рашков му вкарва думите в устата. Разликата е, че Дамаджанов е мн грозен, а Киро има хубава усмивка и хората се заплесват по него и по Ленчето.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 19:17
Гост

Мда, явно герберастите са обладали отдавна Каскета, и то дълбоко, и сега не може сам да се изхлузи, колкото и да му се ще. Всеки нормален честен човек досега да се е разкарал от тоя пост, особено след цяла година протести с искане за оставката му.

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
16 януари 2022 21:00
Гост

Никой нормален честен човек не би се съобразил с шизофренните мераци на шепа платени протестъри и издигнали се с лъжи и измами и престъпвайки Закона управници!

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 17:50
Гост

Модерен ляв си е Кирчо.

Паралелна реалност
Паралелна реалност
16 януари 2022 16:43
Гост

Медиите днес създадоха паралелна реалност. Ако си ги гледал и слушал всики национални телевизии и БНР, ще си кажеш, че Кирил Петков мисли, анализира и действа за решаване проблемите на страната. А човекът всъщност е на почивка във Велинград в пвтзвезден хотел и с три коли охрана от НСО. А освен декларации, действия по същество няма никакви. 😁

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 17:03
Гост

Паралелната реалност е по време на селския туризъм, както и при пресконференциите на кака Сийка.

Лена
Лена
16 януари 2022 17:18
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
браво
браво
16 януари 2022 14:00
Гост

Браво на Петков. Трябва да се действа непоколебимо и в рамките на закона срещу последните остатъци от доскорошното мафиотско статукво.

Деница Симеонова а.к.а За мен просто Киро
Деница Симеонова а.к.а За мен просто Киро
16 януари 2022 16:32
Гост

Деничке, ти ли си? Ходи да си пишеш пламенните речи „Просто Киро“ и не се занимавай с неща, от които не разбираш. Къде в това празнодумие на има действие?

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 17:05
Гост

Простия каскет не може да върже 2 приказки и затова кака Сийка му пише речите. Петков определено има не само образование и компетентност, но и дар слово.

кУрОлация
кУрОлация
16 януари 2022 17:21
Гост

Киро имал дар слово? Най-къс виц на годината! Да ходи на езикови курсове по български език.

Проскубания бухал
Проскубания бухал
16 януари 2022 20:02
Гост

Добре, ще трябва да се съгласиМЕ с Вас. Няма как да се откажеМЕ от подкрепата за Киро, защото той е светило и създава нови думи в кУрОлация с необходимостта да изглеждаМЕ като държава с интелигентен премиер.

адвокат от САК
адвокат от САК
16 януари 2022 13:56
Гост

“…Според Петков в декларацията има ясни доводи защо е необходима оставката на Гешев…“ Доводите са изцяло политически, да не говорим, че нарушават принципа на разделение на властите. В декларацията на пп пп аз не видях юридически аргументи. Защо тогава тя е основа за искане за доброволна оставка на главпрока, след като в КРБ има изрично записани ПРАВНИ/ ЮРИДИЧЕСКИ условия, при които може да се иска неговата оставка… Досега не съм видяла гешев да е осъден с влязла в законна сила осъдителна присъда за извършване на тежко престъпление, сигналите до прокуратурата за твърдяно извършено от него тежко системно нарушение на принципите… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 19:14
Гост

Слагай си каскет и отивай да декламираш глупости някъде другаде.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 13:50
Гост
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица
Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 13:57
Гост

Това е добра новина, имайки предвид точността на прогнозите на троловете да Пеевски, последната от която беше как изборът на Захарова за председател на ВКС ще се провали.

Продължава нормализацията
Продължава нормализацията
16 януари 2022 13:21
Гост

Просто Киро срещу проста Тиква. Рунд пореден. След поредната загуба на мафията в петък.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 13:08
Гост

Просто Киро или простият Киро?

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
16 януари 2022 12:49
Гост

Хаа ха ха, Премиерът се чуди! А бе да питам, това не е ли същият оня, който подписа декларация с невярно съдържание за да стане министър в нарушение на КРБ и зае поста с „чиста съвест” и без никакъв срам и угризения? Е, нека и той се погледне в огледалото и да продължава да се чуди!

...
...
16 януари 2022 13:00
Гост

Гешев имаше най-голямо желание да го прецака, но накрая лично призна, че Петков не е извършил престъпление. Лошото е, че целият народ вижда престъпленията на бившите управляващи, но огледалото на Гешев е избирателно зацапано и не вижда точно тях.

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
16 януари 2022 13:33
Гост

А бе я Вие подпишете една декларацийка с невярно съдържание, пък да видим как съдът ще реши, че не е престъпление, дори и Гешев да заяви, че не е!

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 20:17
Гост

Е как да реши съдът като Гешев е казал, че не е престъпление?

ЛУМПЕН
ЛУМПЕН
16 януари 2022 20:46
Гост

Не е нужен Гешев, за да бъде внесен обвинителен акт в съда! Независимо от Гешев!

адвокат от САК
адвокат от САК
16 януари 2022 12:39
Гост

“….Има последствия от изнесената от Сотир Цацаров квалифицирана информация. Предполагам, че случаят ще бъде предаден на прокуратурата. Това обяви в интервю за Мария Цънцарова в предаването „Тази неделя“ премиерът Кирил Петков ..“ https://fakti.bg/bulgaria/645235-kiril-petkov-ima-posledstvia-ot-iznesenata-ot-cacarov-sekretna-informacia Олелееее- кирил петков се изживява вече и като СЪДИЯ и раздава съдебни актове, на които им придава правна сила на окончателни съдебни актове…Имам молба към него- може ли да не се изживява и като адвокат, и да остави адвокатстването на нас- адвокатите…. Не, че нещо, но както е подхванал нещата, те вървят към “ човека оркестър“, а това означава създаване на условия за пълзяща ЕДНОЛИЧНА ДИКТАТУРА.

Празнодумие
Празнодумие
16 януари 2022 12:34
Гост

Ред сълзи, ред сополи и молби за оставка. Щеше да е смешно, ако не беше тъжно. Властта е ваша, Кириле. Стига анализи и интервюта на развален български. Отдавна е време да действаш. Стиска ли ти?

адвокат от САК
адвокат от САК
16 януари 2022 12:32
Гост

Кирил петков в “Панорама“- “…. Не е моята роля да чегъртам никой, нашата роля е да сложим хора в прокуратурата и КПКОНПИ…“ https://glasove.com/categories/novini/news/kiril-petkov-poluchi-podkrepa-ot-drzhavniya-sekretar-na-sashch-po-telefona-2 Хайде сега кирил петков да ми посочи ОБЕКТИВНИТЕ КРИТЕРИИ, въз основа на които той, или МС, или друг държавен орган, различен от МП, ще “сложи негови хора“ за ПРОКУРОРИ… Цитатът означава абсолютно непознаване на начина, по който един правоспособен юрист става прокурор/ респ. младши прокурор или младши магистрат/ И този ще ме уверява, че може да поведе България към “нулева корупция“- още една измисльотина, защото никоя държава В СВЕТА няма нулева корупция… Нещата с корупцията са като… Покажи целия коментар »

Криво огледало
Криво огледало
16 януари 2022 12:31
Гост

Какво да се прави, самовлюбен човек все огледала са му в главата. Къде са законопроектите за промяна??? В НС няма нищо. Мълчание и нищоправене. И интервюта по медиите от сутрин до вечер.

Гешев
Гешев
16 януари 2022 12:57
Гост

И селски туризъм и пресконференции с кака Сийка

Харвардски турист
Харвардски турист
16 януари 2022 13:09
Гост

Като казахте селски туризъм. В разгара на кризите Петков днес е в петзвезден хотел във Велинград с три джипа на НСО. Да не си говорим за туризъм, а?

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 12:11
Гост

Не подава оставка, защото е поел някакви ангажименти. И не съм убеден, че тези призиви ще доведат до напускането му, защото още има какво да изпълнява. Така ми се струва

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 12:07
Гост

Не знам каква е причината да отнемат допуска на Цацаров, но се надявам да е действано по закон, защото противното означава реваншизъм, т.е. новите по нищо няма да се различават от старите. Спрямо всеки, независимо как се казва, трябва да се действа законно, само така нещата ще се променят

он е хитро парче
он е хитро парче
16 януари 2022 12:11
Гост

Рано или късно всичко скрито става явно. Ще стане ясно дали Цацаров е злоупотребил с КИ. Он обаче е бая хитро парче и много ме съмнява, че могат да го хванат по бели гащи за такова нещо. Тук е точно лично на Рашков срещу него заради безобразието с адвокат Гатев в тоя дух, което натвори самият Цацаров.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 12:12
Гост

Някак нямам съмнения и ВАС как ще се произнесе

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 12:12
Гост

като се има предвид, че те точно Цацаров могат да го сменят много лесно, цялото упражнение с допуска, ако нищо не е сгафил, изглежда безсмислено. явно са го хванали по бели гащи, както казваш

Харвардски измамник
Харвардски измамник
16 януари 2022 12:06
Гост

Просто Киро скоро ще се гледа в кривото огледало на народната любов. Да си запомни въпроса и да си го зададе тогава.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 12:22
Гост

По-криво огледало от това на Гешев и троловете му в интернет няма

Нарцис
Нарцис
16 януари 2022 12:29
Гост

Платихте ли си сметката за ток, газ, парно? Удвоените цени на стоки и услуги? Замразяването на доходите? Измамата на над 1 млн. пенсионери, които вместо увеличение получиха намаление на пенсиите…Отлагането на увеличението на минималната заплата от януари за незнайно кога… Или стоите пред огледалото на собствения си нарцисизъм? 🙂

Гешев
Гешев
16 януари 2022 12:55
Гост

Аз си имам луксозен виноохладител за 3 000 лева и няма да си мръдна пръста да разкрия кражбите за милиарди на бившите управляващи, от които може да се повиши стандарта не само на пенсионерите, но и на цялото общество.

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 12:04
Гост

Браво на Кирил Петков, че продължава с разриването на кочината.

пепи от софия
пепи от софия
16 януари 2022 12:17
Гост

Ма викаш страх тресе кочината, а?

много ясно
много ясно
16 януари 2022 12:02
Гост

Да, поглежда се и си отговаря, че добре си върши работата. И в това няма нищо странно. Тук не е в това въпросът, а дали гражданите са доволни как я върши

Анонимен
Анонимен
16 януари 2022 12:07
Гост

че бабите на село в началото много го харесваха! почна битовата престъпност и ако там беше останал, щеше да е любимецът на народа, но не – почнаха се политически дела и изказвания, нахлуване в президентството с въоръжено формирование и да не изброявам десетките потулени проверки и ДП срещу бившите