Важно е да не спират съдебните процеси и където е възможно институциите да функционират онлайн. Тази позиция изрази премиерът Бойко Борисов в пространен коментар за мерките срещу пандемията, огласен от правителствената информационна служба. Той е направен на работно онлайн съвещание с членовете на кабинета.

От публикувано видео става ясно, че Борисов се обръща към министъра на правосъдието Десислава Ахладова с думите: „Ахладова, не считам, че е правилно да се спират съдебните процеси“.

„Държавата не трябва да бъде затваряна. В много държави това е лесен подход – локдаун, затваряме, най-лесно, най-чисто. Ние трябва да убедим хората с разум“, каза още Борисов.

Коментарът му идва докато се чака Народното събрание и Висшият съдебен съвет да решат дали да предприемат нови мерки за ограничаването на заразата от коронавирус в съдебната система. Председатели на съдилища писаха до Съдийската колегия с искане да им се разреши да отлагат и пренасрочват дела, а магистратите и служителите да работят дистанционно за 14 дни, като през този период да се гледат само неотложни дела от дежурни съдии (повече виж тук). А съдия съдия Иво Харамлийски от Благоевград почина от COVID-19. Както „Лекс“ писа, една от мерките, които обмислят депутатите, е да се обяви съдебна ваканция от 15 ноември до края на годината, но с днешния си коментар Борисов „поряза“ тази идея.

Премиерът разпореди на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов пред всяка болница у нас – както държавна, така и частна, да се организират изнесени пунктове, в които докараните пациенти бързо да бъдат диагностицирани и насочени към необходимата им медицинска помощ.

„Ползвате всичко – пожарни, полиция, облеклата. Ананиев е подсигурил абсолютно всичко финансово, което е необходимо. Лекарства – всякакви видове за всякакви болни. Всичко това трябва да се прави незабавно“, заяви Борисов.

„Всеки министър да бъде на първа линия неотстъпно в своята сфера и правителството заедно с българските граждани да действаме като юмрук срещу пандемията“, гласи друго указание на премиера. Той е разпоредил съвместните действия на държавните институции да продължат при най-строга организация, ред и пълна мобилизация. „Това правим в момента – с финанси, с икономика, с мерки. Никакво колебание“, каза още Борисов.

Той напомни, че институции като НОИ и Министерството на здравеопазването имат хотелски бази и санаториуми из страната, които също може да се използват за настаняване и така да се намали допълнително натискът върху болниците, където е възможно.

Според него е от изключително значение да има гъвкавост и да продължи извършването на наложителните операции. „Животът трябва да върви“, е позицията на Борисов, който добави: „Аз съм убеден, че все пак март-април ще имаме ваксини, ще имаме нещо, което ще спаси света и ще тръгнем напред“.

54
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Сульо
Сульо
03 ноември 2020 18:41
Гост

Ето за тия цифри се точи премиера, поне още два мандата да кара:
https://petel.bg/Denitsa-Sacheva–Mozhem-da-usvoim-12-2-mlrd–evro-ot-ES-__386734
Ще махне патериците си обединени боклуци и магарешки, ще си вземе пак ицето иванов, плащаше на отровното трио да осерат протестите и да изчезнат накрая. А вие си слагайте маските и си мълчете. И си правете дрязги помежду си, адвокати със съдии, частници с държавни служители.

ЖЖЖЖЖЖ
ЖЖЖЖЖЖ
03 ноември 2020 12:54
Гост

Пандемията е…..полезна . От нея ясно виждаме , че ни управляват ИДИОТИ на всички високи нива . Трябва някой на 30 години да умре , за да се сетят , че трябва да се открият още легла в болниците , че не е необходимо във всяка линейка да има лекар или че пунктовете за PCR трябва да са по паркингите , а не в болниците . Трябва да умират по 50 души на ден , за да се сетят , че нямаме лекари и медицински сестри , а голяма част от лекарите ни са ТЪРГАШИ и МОШЕНИЦИ , които искат… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 15:16
Гост

Ковид има, но нито е толкова смъртоносен, нито са толкова бройките заразени, колкото истерично ни сочат по медиите. PCR тестовете реагират на всеки грип положително, но иначе струват по 100 лева. Далаверата си върви.

ЖЖЖЖЖЖ
ЖЖЖЖЖЖ
03 ноември 2020 18:58
Гост

Абе доста си е смъртоносен – 10-15 пъти повече от грипа . И е особено смъртоносен в България , защото нямаме нормално здравеопазване . А ако се вземе предвид , че у нас почти нямаме хора над 85-90 години , става ясно , че сме се оа….ли .

Факти
Факти
03 ноември 2020 23:06
Гост

Тия цифри от младежкия ГЕРБ ли ти ги спуснаха? Нещо факти, сравнения с H5N1 например, щамовете за сезонните грипове? Ако може и източник на информация? Аз мога да посоча, че до момента според НСИ, от ковида са починали два пъти повече души, отколкото за миналата година (до ноември месец за 2019) от ПТП. Справка всеки може да си направи в сайта на НСИ. 511 души от ПТП, малко над 1000 от ковид (и то половината с много придружаващи заболявания, за които изобщо не се знае ковида ли е причината за смъртта, или друго, тъй като аутопсии удобно не се правят).… Покажи целия коментар »

юрист
юрист
03 ноември 2020 12:20
Гост

Г-н Борисов, къде е разумът да се упорства със съдебни дела, които нищо не пречи да се отложат с няколко години – или поне докато се организират дистанционни заседания. Че те вашите хора в парламента онзи ден бастисаха подобна инициатива за гражданските дела и я оставиха като възможност само в изключителни случаи – и то от сграда на друг съд. Демек бойкотират дистанционното проврждане, при тези условия адвокатите ще е по-удобно за продължават както досега да звънят по телефона да искат отлагане n-на брой пъти.

ала бала
ала бала
03 ноември 2020 11:10
Гост

Ако делата ще се спират, да се спрат и заплатите – то така много сладко: спираш да работиш, ама си получаваш заплатката.

юрист
юрист
03 ноември 2020 12:24
Гост

По принцип д такива високи заплати не би трябвало да има проблем да изкарат на спестявания, ама те живели на широко, вместо да спестяват теглили кредити на поразия. Добре платен човек на властова позиция който може да изтегли 3-4 кредита не е ли логично да предположим, че е лаком за материални блага и би взел пари и под масата..?

Съдия
Съдия
03 ноември 2020 10:25
Гост

За мен ходенето на работа, докато вземам заплата, е задължително. Проблем не виждам и да заседавам, при спазване на мерки за безопасност. Айде стига лигавщини вече. Вируси винаги е имало и ще има!
Всички на работа!

юрист
юрист
03 ноември 2020 12:25
Гост

Явно си бабаит, мий си ръцете преди да ядеш

123
123
02 ноември 2020 23:18
Гост

Тежкият въпрос е кой трябваше да предвиди настоящото състояние на съдебната система? Елементарният отговор е ВСС. Какво правеха през тези 6 месеца (освен да разиграват театъра със съдебната карта и да се гледат от разстояние – нищо съществено не свършиха; а щях да забравя – въведоха неработеща деловодна система), а не обезпечиха нормалната работа на съдилищата. Обаче те се спотайват и разчитат тихомълком да се размине вълната – очевидно са непригодни да отговорят на настоящите проблеми (във всяко едно управленско решение). Утре пак изберете доказали се кариерисчета, защото местните лобита така ви диктуват – то не бяха „квотите“ на Варна,… Покажи целия коментар »

Анонимен
Анонимен
03 ноември 2020 9:11
Гост

Ей, ама страшно мрънкане! Все някой друг ви виновен!

123
123
03 ноември 2020 9:29
Гост

А кой да е виновен – на кой орган е възложено от Основния закон на държавата да управлява съдебната система? Простичък въпрос – с какво допринесохте, членовете на ВСС, за ускоряване на дегитализацията на съдебната система, за провеждане на открити съдебни заседания он-лайн? Нима си мислихте, че можете да управлявате живота по начина, който управлявате съдебната система – нехайно? Щом и критиките, които неминуемо в тази ситуация справедливо се отправят към ВСС, са „мрънкане“, наистина сте за оставка!

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 21:52
Гост

Усука се като смок на слънце, като видя, че мислещата част от обществото не подкрепя никакви локдауни и затваряния на тая-оная институция.

ЖЖЖЖЖЖ
ЖЖЖЖЖЖ
02 ноември 2020 20:22
Гост

„Съдебните процеси“….човекът нищо не разбира от правораздаване , а и не пита , както и се е обградил с послушници , които не смеят да му кажат истината . Ахладова да не стои мирно като редник преди клетва , а да обясни кое може и кое не може да стане . В момента почваме да се затрупваме с идиотски молби от уплашени адвокати и от страни пуснати по имейл , за които даваме указания да дойдат в съда да си ги подпишат . Съдът с имейли и видеоконференции в момента не работи ! Това да се каже на Боко ,… Покажи целия коментар »

адвокат
адвокат
03 ноември 2020 11:08
Гост

Абе умник, в цял свят съда работи с е-мейли и видеоконференции, що и нашите кадии да не се научат?

ЖЖЖЖЖЖ
ЖЖЖЖЖЖ
03 ноември 2020 12:42
Гост

Ами просто НЯМА ЗАКОН за признаване на имейли като документи по делата . Аз мога да си регистрирам имейл „адвоката умник“ и от него да нацвъкам откази от иска по твоите дела /ако си ищец/ и признания на иска /ако си ответник/. Съгласен ли си ?

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 19:34
Гост

Какви процеси да се спират бе Бойко, ти въобще имаш ли някаква елементарна представа от нещата, за които говориш? Предложението е САМО да няма открити съдебни заседания за периода от 15 ноември до края на годината – така наречената крайно неточно „съдебна ваканция“, през която съдът РАБОТИ и ВСИЧКИ СЪДИИ СА НА РАБОТА, образуват се нови дела, вървят всички производства и текат всички срокове. Ако не разбираш нещо, поискай да ти обясни някой /по възможност външен за партията ти/ юрист.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 20:06
Гост

Много хубаво, ама като няма ОСЗ, няма да има и решения по делата, които се провеждат в ОСЗ, нали така? Докато трае „съдебната ваканция“? Например хорицата, притиснати от колектори за дългове към мобилни оператори отпреди 10-12 години и образувани изпълнителни дела през 2019-2020 при ЧСИ, да си чакат решенията по заведените отрицателните установителни искове, докато някой се „наболедува“ и „изкарантинира“, пък заплатката върви през това време? колко удобно, малко платен отпуск. Извън полагаемия.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 20:24
Гост

Кое не разбрахте от горния коментар, или така наизуст си говорите за някакви „заплатки“, „отпуски“ и „накарантинирване“? А що се отнася до „хорицата“ и техните висящи изпълнитвлни дела, ако не знаете как работи обезпечението чрез спиране на изпълнението и дали такива искания се гледат по време на съдебната ваканция, обърнете се към адвокат.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 20:30
Гост

И без да се обръщам към адвокат, мога да изразявам мнение. Вие като коментирате тук, чрез адвокат ли го правите? Май много боли темата, ако се постави въпросът така: „Ваканция“, но без заплати? Нещо пропуснахте връзката между ОСЗ и решенията. Обезпечението не решава нещата, само ги отлага, до решението. А дали трябва да се чака решение, отложено заради „ваканция“, а през това време да върви заплатата? Със здраве, „колега“ 🙂

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 21:07
Гост

Ако Вие не разбирате връзката между откритите съдебни заседания и опасността от разпространяване на силно заразен потенциално смъртоносен вирус, няма какво да коментираме. А що се отнася до възнагражденията на магистрстите, адвокатите и изобщо юристите през това време, то аз намирам, че моят труд струва пари, независимо дали е положен в заседание или извън него. Ако не смятате същото за Вашия, не вземайте възнаграждения, хонорари или заплата.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 21:04
Гост

Стига евтини приказки! Като се натръшкат деловодители, секретари и съдии, какво осз, какви 5 лева?! Кой след това ще ти напише решението? Или съдиите да влизат в интензивно с лаптопа, щото някой отрицателен ще остане ненаписан. Ела ми изкарантинирай заплатката, а пък аз ще взема наистина да се наболедувам на спокойствие, защото от месеци нямам 48 ч. почивка.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 21:30
Гост

Наистина стига евтини приказки. Особено такива за натръшкване. Като не ти изнася, напускай и се пускай на свободния пазар. Да видим как ще се наболедуваш на спокойствие, без заплатка. С удоволствие бих ти изкарантинирал заплатката, и не само аз. Ти освободи мястото, а пък желаещи да пишат решения ще се намерят. И къде остана теорийката ти, че ваканцията не спирала нищо, а всичко си вървяло? Май се трансформира в съвсем очеизвадни глупости.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 21:43
Гост

Не знам на кого говорите, очевидно тук става вече въпрос за някаква Ваша лична професионална неудовлетвореност, коитя изобщо не е тема на разговота. Ако желанието Ви е да бъдете съдия, конкурси има всяка година. Ако се подготвите добре, няма нужда някой да умира или да се махне, за да се класирате.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 21:48
Гост

Хайде със здраве, че много се засегна, „колега“ 🙂 Слагай маската, даже докато пишеш коментари, тествай се всеки ден, самокарантинирай се и не си мисли, че желанието на всичко живо е да бъде магистрат. За съжаление, в тази професия се разви много посредственост. Особено последните 10 години.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 21:52
Гост

Не знам защо мислите, че сте способен да ме засегнете, но извън това, да, дано останем здрави всички, наистина.

адвокат
адвокат
02 ноември 2020 19:32
Гост

Прав е Борисов, ама нали г-жа Гигова измисли видеоконференциите да били от някаква “спациална стая“ в някой съд, така че призива на Борисов се обезсмисля

Advokat
Advokat
02 ноември 2020 20:37
Гост

Не го и измислила Гигова, а министерство на правосъдието, които усвоява средства по европейска програма за видеоконферентна връзка, която замества делегацията. Тези правила действат в нормална ситуация. За извънредна епидемична обстановка трябват специални правила, каквито са въведени в Европа- повече закрити заседания, видеоконференция и електронно подаване и получаване на съобщения и книжа. Ама повече се говори, а не се четат законопроектите.

За един приятел питам
За един приятел питам
02 ноември 2020 19:22
Гост

Казват, че COVID-a сериозно увреждал мозъка. А дали е така?

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 19:32
Гост

Той не е болен човека, тихичко се самоизолира, да не му задават въпроси. Много му е добре мозъка, я какво шкафче е напълнил, и продължава да пълни. Увредени са истеричните масконосители и ковидиоти- хем им казват, че маските не предпазват, хем пищят да се носят. А и далаверката с писиар тестовете не лъже.

ЖЖЖЖЖЖ
ЖЖЖЖЖЖ
02 ноември 2020 17:49
Гост

В случая съм съгласен в Боко . Два пъти за една година не трябва да има затваряне на съдилищата . Друг е въпросът , че се пропиля цялата пролет и лято и не се подготвиха промени в законите и в организацията , за да може да се работи безопасно в тази ситуация . Какво беше март-май – пълно затваряне и после пълно отваряне . И първото без мисъл , и второто без мисъл. Но човекът толкова си може , а и не пита какво да направи !

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 17:55
Гост

Е, клати му се сериозно стола, самокарантинира се удобно, разпореди да пуснат новини за затваряне на съдебната система и се ослуша. Като видя, че обшественото мнение е против ковид-истерията, веднага смени плочата.

Милен
Милен
02 ноември 2020 19:14
Гост

Хитър е като цяло стадо лисици.

Ani
Ani
02 ноември 2020 17:44
Гост

Не зависи от Ахладова дали ще се гледат дела или не, премиерът не е наясно с елементарното разделение на властите.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 17:46
Гост

Не е точно така, защото съдебната ваканция, която искат, е промяна в закон и щом Борисов е казал не, значи няма да мине през НС.

Pich
Pich
02 ноември 2020 17:47
Гост

Но може да мине през ВСС и тогава Бойко не може да направи нищо.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 17:49
Гост

Освен ако някой не го убеди, че говори пълни глупости и съдебна ваканция не означава затваряне на палатите и спиране на работа. А и от къде накъде ще този и…д ще дава акъли на съдебната система какво да прави. Всъщност той не трябва да диктува и на НС какво да приема и какво не, ама нали тук е Неговата територия. Самозабравил се …

Чочо
Чочо
02 ноември 2020 19:18
Гост

По принцип- не може, ама де факто….

Хахаха
Хахаха
02 ноември 2020 22:09
Гост

Ти май си функционално неграмотен.
ВСС, точно това предлага, да се спре гледането на дела, освен изрично посочените.
И имаш 11 +
И … д… о … тите сте със сигурност 12.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 17:34
Гост

Докато някои лумпени горяха маски…

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 17:27
Гост

Трябва да се търсят грешки в цялото правителство, коеот проспа лятото и не подготви институциите за втората вълнаи се надяваше, че няма да се стигне до нея

Фал
Фал
02 ноември 2020 19:19
Гост

Какво друго може да се очаква от родните ни герберасти.

Хахаха
Хахаха
02 ноември 2020 22:04
Гост

И какво да на прави правителството още за съдебната власт, като ВСС по конституция я администрира ?
Росле пак ще храчите и плюете, че има намеса.
Докато ВСС, не се избира изцяло от магистратите, то ВАдС се избира изцяло от адвокати, а са много зле и зашмуцани

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 17:27
Гост

Трябва да се избистри обстаниовката и как да функционираме въпреки тая глупост Ковид

Lalov
Lalov
02 ноември 2020 17:27
Гост

Твърдо е да се случват нещата оналйн и дано е така

Деница Р
Деница Р
02 ноември 2020 17:26
Гост

Дано се случват нещата онлайн поне

Николов
Николов
02 ноември 2020 17:26
Гост

Българите имат лимитирани умствени качества. Поне чааст от нас

Емилиева
Емилиева
02 ноември 2020 17:25
Гост

Работата е тамм, че искате да убедите с интелект и разум хора, които нямат такъв

Белоу
Белоу
02 ноември 2020 17:24
Гост

Категорично съм за това да не се спират делата

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 17:24
Гост

Ами чрез дигиталните възможности, които ни дава 21ви век е време да се направи така, че да спираме вируса, но да не псираме бизнеса

Дидо
Дидо
02 ноември 2020 19:20
Гост

Явно някой няма интерес от това.

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 17:24
Гост

Защо трябва да се спират бе. Има си и някакви дистанционни начини да се случват нещата

Анонимен
Анонимен
02 ноември 2020 17:23
Гост

Ами и ние сме